Op Marseille leken de omstandigheden in het voordeel van de Oostkant van het land. Met de eerste Internationale meldingen in de regio Saarland werd dit ook bewaarheid. Een melding rond de Luxemburgse grens overtrof deze meldingen ruim en dus was het wachten op de eerste Limburgse melding. Deze kwam reeds even voor 17.00 uur. De verwachting was dan ook een vlot verloop. Niets bleek echter minder waar. De volgende meldingen lieten in het Zuiden op zich wachten. De vraag was dan ook hoe het boven de rivieren zou uitpakken. Als om 18.50 uur de 13-1926227 zijn gummi’s inlevert op het hok van Bernard van der Horst in Groesbeek is duidelijk dat hier spraken is van een sensationele melding, uiteindelijk goed voor een 4e Nationaal, 5e en natuurlijk bij de Fondunie 2000. Het is dé kroon op een nu al geweldig seizoen voor Bernard.
Bernard won in de Fondunie 2000 van Hendriks uit Vinkeveen (2e) en Jan van ’t Land, Naarden (3e), die na zijn vroege prijs op Barcelona ook op Marseille een absolute kopduif pakte. Mooie uitslagen waren te noteren voor Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen met 4 van de 5 Marseille-duiven in de prijzen beginnend met de prijzen 14 en 25 tegen 804 duiven. Jelle Jellema uit Nijverdal had 13 prijzen van de 21 ingemande duiven, beginnend met de prijzen: 16, 17 en 26.
Kopduiven, daar draait het om in de duivensport. Aan de Grafwegen in Groesbeek worden deze in 2015 aan de lopende band binnengesleept, op regionaal maar ook op Nationaal niveau. Er wordt deelgenomen aan zowel ochtend- als middaglossingen en beide met zeer verdienstelijke resultaten. Een topper is de winnaar van Marseille zeker. Hij won in 2014 als jaarling al een 1e van de kring op Perigieux en 16e NPO tegen 3.112 duiven. Dit jaar was hij al succesvol op Aurillac met een 9e van de kring. Hij was toen Bernard’s 3e duif. Zijn vader kreeg Bernard van Marcel Jansen uit Ewijk, de man die jarenlang toonaangevend is op de middaglossingen in de regio en o.a. leider was van het 3-jarig klassement in de Fondspiegel een aantal jaren geleden. De moeder werd via een bon gekocht en komt van Gerrit Hendrix uit Ysselsteyn. Hierin de lijn van Anny’s boy en Schallie van Grad Roeffen en zoon uit Grubbenvorst.
In 1977 startte vader Jo met duiven aan de Grafwegen. Vanaf de tijd dat Bernard een keertje moest letten op een Ruffec is hij besmet met het duivenvirus, het is dan 1983. In de beginjaren speelt de combinatie op alle disciplines, maar vanaf 1996 wordt de overstap gemaakt naar de grote fond. De duiven die aan de basis lagen kwamen van Jan Voestermans uit Roermond, Peter en Jan Janssen en Jos van Gerven, alle dorpsgenoten uit Groesbeek. Nadien kwamen er de duiven bij van Marcel Jansen, Ewijk, John Willems, Ewijk en Edwin Hendriks uit Groesbeek. Met Edwin heeft Bernard een gezamenlijk kweekhok en zo wordt het nageslacht op 2 hokken getest. Om de hokken van extra kwaliteit te voorzien wordt links en rechts nog wat bijgehaald. Zo kwamen er duiven van René Wiche uit Eijsden uit de lijn van de 1e Nationaal Marseille en 1e Nationaal Tarbes. Van Piet Overkleeft en Jan de Wijs kwam o.a. een dochter van de 1e Nationaal Tarbes. De resultaten met deze duiven zijn veelbelovend en de laatste jaren zitten de prestaties nadrukkelijk in de lift, met name op Nationaal niveau. In 2008 hadden ze al de beste overnachtduif van Nederland met de ‘328’ die nog altijd op het kweekhok vertoeft. Bij het samenstellen van de kweekkoppels wordt de visie van Gert-Jan Beute ter harte genomen en wordt onder andere vastgesteld dat één van de duiven een echt kweekoog moet hebben. Verder gaat veel op gevoel en wordt gekeken naar afstandsgeschiktheid. In het najaar wordt nog wat gericht gekweekt uit inteeltkoppelingen om de stam verder vast te leggen. De laatste jaren kwam vanwege gezondheidsproblemen van vader Jo de verzorging veelal voor rekening van Bernard. Jo is dit jaar helaas komen te overlijden na een periode van afnemende gezondheid.
De duiven worden in het begin van het seizoen ingespeeld op weduwschap en vliegen het programma van de kring. Richting de vluchten worden de duiven gekoppeld en op stand gebracht. Dit jaar kregen ze Chateaudun, de 2e dagfondvlucht, als verste opdracht in de voorbereiding. De ‘227’ zat samen met zijn duivin een 14 dagen te broeden toen hij een jong van 2 dagen kreeg ondergeschoven net voor de inkorving. Met name de duivin was hier enorm fel op, de doffer leek juist zijn aandacht te verleggen naar het overig op het hok zijnde vrouwelijke schoon. Samen werden ze ingekorfd met het bekende resultaat. De duivin, ook één van de beste duiven van Bernard, bleef helaas achter van Marseille, ook dat is duivensport.
De duiven trainen hier verplicht zo’n half uur per dag waarbij alles van het nest wordt gepakt en naar buiten wordt gedirigeerd. Een skippybal is een goed hulpmiddel om de duiven in de lucht te houden. De voeding is van Beyers en wel de Koopman All-In-One mengeling. In het begin van het seizoen worden de duiven wat lichter gehouden met de Vandenabeele-mengeling. Doordat in de Koopman mengeling alles zit wordt er nog maar weinig aanvullends verstrekt. Enkel wat snoepzaad en Energy Plus de laatste dagen voor extra aanvulling van de vetten. De medische begeleiding is niet spannend, meestal individueel periodiek per duif met een pilletje. Dikwijls gaat dit op gevoel.
De hokken zijn simpel en verdeelt in afdelingen met ruime verluchting door een open plafond. Ook de voorzijde van de winnaar is middels gaas ‘open’. Enkel als het echt koud is of als de wind erop staat dan wordt dit nog wel eens afgesloten.
In Groesbeek is de duivensport de laatste jaren op een hoger niveau getild en hierbij stimuleren en ondersteunen de spelers elkaar. Jan Janssen was jarenlang de nestor van de fond in Groesbeek en zorgde met zijn duiven dat ook de ‘jongelingen’ aan de bak kwamen. Inmiddels is hierin een bepaalde gelijkwaardigheid ontstaan waarbij elkaars duiven worden meegenomen voor inkorving of africhting en wordt zorggedragen dat elkaars klok wordt aan- en afgeslagen. Ondergetekende korfde bijvoorbeeld de ‘227’ in voor zijn succesvlucht vanuit Marseille.
Het succes op Marseille is nog maar net verwerkt op het volgende dient zich al weer aan. Op Narbonne schittert Bernard met een 12e Nationaal! Van harte gefeliciteerd en met recht mogen dan ook afsluiten met de tekst ‘wordt vervolgd…………….’
Bas Weijers
Recente reacties