Slechts 3 vluchten tellen bij de competitie van Marathon Noord en dit zijn wat betreft de middaglossing: St.Vincent, Albi en Cahors. Als u zich bedenkt dat er in totaal 452 liefhebbers hebben gestreden en er slechts 5 liefhebbers in staat zijn geweest om op deze 3 vluchten hun beide getekenden nationaal te klasseren, kunt u wellicht inschatten hoe bijzonder het is om winnaar te worden van het Criterium der Azen bij Marathon Noord. Helemaal als je dit ook nog eens doet met twee nestliggers t.w. ‘Melody’ en ‘Jaxon’ (vernoemd naar zijn kleinkinderen). Daarnaast is het Bas zijn ‘Melody’ gelukt om in haar eentje het 3e kampioenschap middaglossing bij elkaar te vliegen. Over de prestaties en afstamming van deze 2 toppers  leest u later meer. Eerst een korte historie over zijn soort duiven en het systeem.

 

Het seizoen 2016

Het seizoen is Bas begonnen met 40 koppels vliegduiven welke op nest worden gespeeld. Dit is overigens incl. 10 “snelle” duiven en de taartjongen van 2015. Naast de enting voor PMV en paratyphus hebben de duiven dit voorjaar voor het eerst sinds jaren weer een wormkuur gekregen. De vliegduiven werden dit jaar gekoppeld op 20 mei (om op een goede stand te zitten voor St.Vincent) en kregen toen een 6-daagse geelkuur. Gedurende het seizoen geschiedt de medische begeleiding zoveel mogelijk individueel per duif.  Voor de inkorving krijgen de duiven op zondag een geelpil en op dinsdag een orni pil. De verzorging en training voor de hele kolonie is verder gelijk. Deze training is feitelijk 1 maal daags anderhalf uur verplicht, waarbij alles wordt buitengesloten en de vlag op het hok gaat. In de voorbereiding gaan de duiven vaak 2x in de week mee (dubbel weduwschap) maar wel altijd met 1 nacht mand. Zelf wegbrengen doet Bas ook, maar nooit ver en wel altijd ’s-avonds.

Het voeren gebeurt in ruime mate met Koopman all-in-one van Beyers, een vetrijke mengeling. In het seizoen is Bas wel de hele avond in de weer met allerlei soorten energie- en vetrijke voedingsstoffen als nutri-power (korrel), energy plus (Versele Laga), Beute (lectine) olie en Olympic MG mix, hennep, tovo, schapenvet, kaas en pinda’s. De duiven gaan hier zo vol mogelijk de mand in.

Bas Jansen beens 914

Afstamming ‘Melody’en ‘Jaxon’

De vader van bovengenoemde toppers is de 01-1182363 ‘Zoon Super van Geel’ uit het topkoppel ‘Super van Geel’ x ‘Gebroken Borst’ van de Gebroeders Limburg. De ‘Super van Geel’ is de beste overnachtkweekduif van het hok Limburg en ver daar buiten geworden, en vele van zijn nazaten maken heden ten dage op de meerdaagse fond vaak de dienst uit. Uit de koppeling ‘Super van Geel’ x ‘Gebroken Borst’ komt o.a. Red Thunder welke weer de vader is van de beroemde  ‘de Jan’  1e NPO Brive 2005 van Arjan Beens. Ook ‘The Big Yellow’ komt weer uit deze koppeling en hij is weer de vader ‘de Bergerac’ van Arjan welke op zijn beurt weer o.a. de vader is van ‘Miss Gijsje’.

Moeder is de 08-2075914 ‘Beens 914’. Zij is een dochter van ‘Power 019’ x ‘Killer Queen’ beide Jelle Jellema. De ‘Power 019’ is weer de vader van ‘Rika’ zij vloog in 2007 o.a. de 1e NPO Perigueux en is op haar beurt de moeder van ‘Miss Gijsje’ en ‘Snelle Jelle’.  De ‘Beens 914’ komt dus rechtstreeks van Arjan en is 1 van de 4 aangeschafte duiven in 2008.  Inmiddels is ze bij Bas moeder van een vijftal 1e prijswinnaars waaronder 3 teletekst duiven. Opmerkelijk is dat Bas de eerste 3 jaar geen jonge duif heeft overgehouden uit deze duivin gekoppeld aan meerdere doffers. Maar uiteindelijk bleek de koppeling met de 01-1182363 ‘Zoon Super van Geel’ een schot in de roos.

 

Tot slot

Bas, en zeker niet te vergeten zijn vrouw Belinda, kenden een prachtig seizoen in 2016 wat mede dankzij bovenstaande 2 toppers resulteerde in diverse kampioenschappen op alle niveaus. Vanaf deze plaats wil ik Bas en Belinda nogmaals feliciteren met het 1e Criterium der Azen en 3e kampioenschap middaglossing bij Marathon Noord. De huldiging is vandaag, 22 oktober, in Doetinchem. Ook Bas zal daar in een goede sfeer en op gepaste wijze worden gehuldigd.

 

Mike Freriks