Slechts 3 vluchten tellen bij de competitie van Marathon Noord en dit zijn wat betreft de middaglossing: St.Vincent, Albi en Cahors. Als u zich bedenkt dat er in totaal 452 liefhebbers hebben gestreden en er slechts 5 liefhebbers in staat zijn geweest om op deze 3 vluchten hun beide getekenden nationaal te klasseren, kunt u wellicht inschatten hoe bijzonder het is om winnaar te worden van het Criterium der Azen bij Marathon Noord. Helemaal als je dit ook nog eens doet met twee nestliggers t.w. ‘Melody’ en ‘Jaxon’ (vernoemd naar zijn kleinkinderen). Daarnaast is het Bas zijn ‘Melody’ gelukt om in haar eentje het 3e kampioenschap middaglossing bij elkaar te vliegen. Over de prestaties en afstamming van deze 2 toppers  leest u later meer. Eerst een korte historie over zijn soort duiven en het systeem.

 

De liefhebber en zijn duivenstam

De inmiddels 47-jarige Bas Jansen speelde in het verleden “hard” met de jonge duiven, en met name ook op de dagfond vluchten. Na in 2007 echter alle dagfond kwekers te hebben verkocht werd vrijwel geheel overgeschakeld op de overnachtfond met duiven van Cas van der Graaff via vader Jansen. In 2008 kwamen er 4 duiven van Arjan Beens zijn kolonie versterken en zelf ging Bas naar Hans en Evert –Jan Eijerkamp en kocht er nazaten uit de bekende lijnen als Salinero, Drogba en Black Giant. Daarnaast heeft Bas vanaf die tijd jaarlijks diverse kweekduiven te leen van Bennie Schrijver, eveneens uit Zutphen. Zijn huidige basis duiven komen van tophokken als Gebr.Limburg, Jelle Jellema, Hans en Evert-Jan Eijerkamp en Arjan Beens. U leest het, duiven van meerdere tophokken en ook verschillende soorten. Dit heb je nodig als je, aldus Bas, een echte kampioenschap speler bent.  Want je hebt meerdere lijnen nodig om elke week opnieuw en onder verschillende omstandigheden vroeg te kunnen draaien. Sinds vorig jaar is Bas lid en een van de drijvende krachten in de nieuwe vereniging P.V. Zutphen welke maar liefst 65 leden telt. Waren er tot vorig jaar slechts 3 fond liefhebbers in zijn oude vereniging, zijn dit er nu 15 in de nieuwe club. De gezelligheid en de toegenomen concurrentie zorgen ervoor dat Bas zich vooral blijft richten op de middaglossing en niet overgaat op de ZLU hetgeen 2 jaar geleden nog wel zijn plan was. Bas behoort overigens al jarenlang tot de kampioenen van zijn regio en afdeling.  Na de onlangs vervlogen september klassieker vanaf Limoges mag Bas zich nu ook de trotse winnaar noemen van het totaal kampioenschap van de S.F.G. (afdeling 8).

Bas Jansen melody

13-1860545 ‘Melody’

Het 3e kampioenschap middaglossing heeft Bas volledig te danken aan zijn ‘Melody’. Deze geweldige duivin heeft nog nooit gemist op de overnacht. In 2014 startte ze haar carrière direct met een 1e vanaf Bergerac in de kring Zutphen. Vorig jaar vloog ze 3 op 3 met o.a. een 70e Sector III Aurillac en 101e NPO Cahors afd. 8. Uiteindelijk werd ze hiermee 11e asduif in de SFG. Dit seizoen pakte ze op St.Vincent, op een nest stand van 10 dagen broeden, de 3e plaats bij Marathon Noord, 1e in zone 2 van de NU en uiteindelijk de 8e in Sector III tegen 3278 duiven.

De 2e vlucht Albi op een jong van 10 dagen (jong verkleind) klasseerde ‘Melody’ zich als 68e bij SMN. Goed in Sector III voor de 154e tegen 3814 duiven.  De laatste vlucht vanaf Cahors (neststand van 1 week broeden) werd het uiteindelijk de 13e plek bij Marathon Noord en een 38e in Sector III tegen 4407 duiven.

Uiteindelijk na 3 vluchten resulteren deze prestaties in het 2e duifkampioenschap middaglossing. Bezorgt het Bas het 3e kampioenschap middaglossing en levert ‘Melody’ een enorme bijdrage aan het 1e Criterium der Azen bij Marathon Noord. Overigens is ‘Melody’ ook 10e nationale asduif NPO Marathon geworden.

Bas Jansen Jaxon

13-1860544 ‘Jaxon’

Voor het Criterium der Azen tellen beide getekende duiven en zoals reeds geschreven zijn er slechts 5 liefhebbers in staat geweest om op deze 3 vluchten hun beide getekenden nationaal te klasseren. Naast ’Melody’ is het haar nestligger ‘Jaxon’ die voor Bas dit jaar eveneens 3 op 3 pakt waardoor ze samen het Criterium der Azen bemachtigen. ‘Jaxon’ begon zijn carrière eveneens op Bergerac in 2014 waar hij prijs vloog en wel de 108e in de SFG van afdeling 8. In 2015 vloog deze doffer 2x een eerste in het NIC. Waaronder een 9e NPO Cahors afdeling 8 (36e Sector III tegen 5028 duiven). Vanaf de september klassieker Limoges werd het een 1e in kring Zutphen hetgeen dan weer goed was voor de 17e plek in de SFG. Dit alles overigens nadat ‘Jaxon’ 4 dagen wegbleef vanaf een dagfondvlucht. Dit seizoen klasseerde hij zich als volgt in Sector III: St.Vincent 174e , Albi 157e en Cahors een 417e. Goed bij Marathon Noord als resp. 69e,70e en 141e.

 

… wordt vervolgd …