Sommige mensen hebben vele talenten en laten enkelen hiervan onbenut. Ad van Heyst heeft zo’n talent onder uit de lade gehaald en heeft voor Stichting Marathon Noord een leuk verhaal geschreven over het seizoen 2016 van Bas Weijers (en zijn vader Rien, die onder eigen naam op de programmavluchten deelneemt). Ik hoop dat Ad dit talent vaker gaat gebruiken(red). Ad: ‘Half augustus belde Mike Freriks van Marathon Noord om te vragen of ik als oud-voorzitter een reportage wilde maken van Bas Weijers uit Groesbeek, dit jaar derde geworden bij de ochtendlossingen. Ik heb indertijd fijn gewerkt met Bas als secretaris en hoewel het een beetje een ongebruikelijk verzoek is, omdat ik nog nooit een reportage heb gemaakt, wilde ik dat toch graag doen. Ik ken Bas en zijn vader Rien al jaren en weet hoe blij zij zijn met dit resultaat en wil hen graag in het zonnetje zetten en de aandacht geven die ze verdienen met hun mooie prestaties dit jaar.

 

Profiel:

Bas is 37 jaar en heeft samen met Lieke twee kinderen, Lize van 5 en Stan van 7. Hij is inmiddels directeur van het bedrijf “Rien Weijers Dakwerken” dat zijn vader heeft opgericht. Bij het bedrijf werken een veertigtal mensen. De naam van dit bedrijf zullen de meesten inmiddels wel kennen, want ze sponsoren o.a. de Fondunie 2000 en Marathon Noord. Naast een jong gezin en een drukke baan zijn Bas en zijn vrouw ook zelf nog heel sportief. Bas heeft in zijn jeugdjaren op hoog niveau fanatiek met BMX wedstrijden meegedaan en is zelfs 7 keer Nederlands kampioen, tweede en derde van Europa en een keer 5e van de wereld geweest in zijn leeftijdsklasse.  Lieke loopt voornamelijk hard. Er hangen inmiddels diverse medailles van Marathons die ze de laatste jaren gelopen hebben. Toen ik aankwam, ging Lieke net weg om te trainen voor een triatlon in september. Kortom een modern, druk gezin. Toch vindt Bas nog de tijd om duivensport op hoog niveau te bedrijven. Daarnaast zat hij de afgelopen jaren ook nog in diverse besturen en verleende nog hand- en span diensten aan o.a. Marathon Noord om stukjes te schrijven. Kortom Bas is zeer actief en zoals hij zelf zegt zonder de ondersteuning van zijn vader Rien (68 jaar) was dit alles niet mogelijk geweest. Rien is altijd stand-by en verzorgt de duiven als het Bas niet lukt. In de praktijk is hij er bijna dagelijks om duiven los te laten, te voeren en of weg te brengen. Rien is zelf ook een echte liefhebber en heeft op zijn eigen adres een kolonie met duiven voor de vitesse, midfond en de eendaagse fond. Hij was het afgelopen jaar ook zeer succesvol met o.a. 1e NPO Blois, 2e NPO Melun en een 5e NPO Chateauroux en 1e aan- en onaangewezen op de DAGFOND in de kring met de eerste en tweede duifkampioen. Kortom de duiven zijn bij hem in goede handen.

 

Stukje Geschiedenis

Rien heeft al heel lang duiven en Bas is, zoals hij zelf zegt, vanaf zijn 12e fanatiek duivenliefhebber geworden. De belangrijkste “besmetter” met het duivenvirus is naast zijn vader Hans Eijerkamp (één van de oprichters van Marathon Noord) geweest. Bas ging met zijn vader mee naar Brummen om op de hokken onderhoudswerkzaamheden te doen en kwam daar in aanraking met de wijze waarop de Eijerkampen met de duivensport bezig waren. Dat trok hem zeer aan. Hans Eijerkamp stimuleerde dat zeer door mooie verhalen te vertellen, hem mee te nemen bij duivenbezoeken bij kampioenen, hem te introduceren bij andere liefhebbers en adviezen te geven. Hans was zo enthousiast over Bas dat hij zelfs nog geprobeerd heeft om Bas te stimuleren om duivendierenarts te worden. Echter, daar zag Bas geen heil in en ging economie studeren. Daar in Brummen is toen wel de kiem gelegd voor de wijze waarop er nu duivensport wordt beoefend. Belangrijk is dat je een goed systeem hebt, een goed hok en vooral goede duiven. Met name met dat laatste zijn vader en zoon heel erg bezig. Ze willen duiven die bij de top kunnen vliegen en nemen geen genoegen meer met duiven die, hoe mooi ook, als beste prijs een 300e Nationaal kunnen spelen. Kortom, ze willen op het podium bij de ZLU. Bas was dit jaar daarom ook zeer blij toen hij om 4.15 uur een duif van Pau in de spoetnik vond, die uiteindelijk de 21e Nationaal won. Bas heeft toen, zoals hij appte, een vreugdedansje gedaan, want dit is de eerste keer dat hij een vaasje mag halen bij de ZLU. Ik weet zeker dat er nog vele zullen volgen.

 

Opbouw van de kolonie:

Bas heeft passie voor de marathonvluchten en met name voor de vluchten met morgenlossing waar de duiven ’s avonds nog thuis kunnen komen. Dat zijn in zijn ogen de meest eerlijke vluchten en de mooiste prestaties die de duiven leveren. Bij dergelijke vluchten komt de kwaliteit van de duif echt tot zijn recht. Vanaf 1993, toen een eerste bezoek aan Wim en Rina Muller werd gebracht, zijn Rien en Bas gericht op zoek gegaan naar versterking en dat doen ze nog elk jaar. Zoals al gezegd, ze willen duiven die bij hen en hun systeem passen en die kop kunnen spelen. De duiven waar ze nu op de marathon vluchten succesvol mee zijn, zijn duiven van o.a. de familie Eijerkamp (Drogba-lijn), Gilbert van de Berg, Wilma en Henri Hoeks en Cor de Heijde. Met name van Cor de Heijde heeft Bas een geweldige kweker in zijn ‘Louis’, een volle zoon van de weergaloze ‘Geja’, en broer van de 06-332, vader 1e Nationaal St. Vincent NPO 2015. De nakomelingen van deze doffer presteren nu al in de 2e generaties buitengewoon met diverse Nationale kopprijzen van Agen tot en met Barcelona.

… wordt vervolgd …