Het is jammer dat er bij de NPO-vluchten maar één nationale vlucht is, St. Vincent. Mede dankzij Stichting Marathon Noord hebben sector 2 tot en met 4 nog twee gezamenlijke vluchten (Albi en Cahors). Afgelopen weekend was de tweede van deze vluchten, Cahors. De snelste van de drie sectoren viel in het Zuid-Hollandse Gelderswoude bij zoon en vader Van den Bosch. Deze liefhebbers pakten in alle vroegte hun eerste duif. Acht over halfzes arriveerde hun ‘Ariena’ in Gelderswoude, een plaatsje tussen Zoetermeer, Zoeterwoude en Hazerswoude. In Rotterdam viel om dezelfde tijd ook een duif, maar die hoefde minder kilometers af te leggen.

 

Sector II

In sector II Noord en Zuid Holland waren 3.653 duiven mee. De winnaars zijn vader en zoon van den Bosch uit Gelderswoude. Hun duif maakt de grootste snelheid van alle Cahors-duiven van die dag: 1.846 mpm. In de sector 36 mpm sneller dan nummer twee, Pot uit Rotterdam. Nummer drie waren de bekende Gebr. Jacobs uit Nes aan den Amstel. Jan Ouwerkerk uit Lekkerkerk en Hartog uit Zwijndrecht laten zien dat de duiven in Zuid Holland in het begin beter kwamen dan in Noord Holland. Bart Jan en Bernard van den Bosch hadden 6 prijzen van de 8 gezette duiven, naast de overwinning een mooie uitslag. Nummer twee Pot uit Rotterdam had 4 duiven mee en ook 75% prijs. Toon van Vliet uit Aarlanderveen maakt een goed seizoen door en pakt op deze vlucht 7 prijzen van zijn 9 Cahors-duiven. A. Kerklaan uit Nieuwe Tonge haalde 5 prijzen van de 6 gezette duiven. M. Ponsen uit Krimpen aan den IJssel heeft 80% prijs met 5 duiven mee en 4 prijzen. M.C. Anders uit Boskoop heeft 4 prijzen van de 6 gezette duiven en hierbij zaten 3 vroege duiven: 70, 82 en 189.

Hok van buiten

De liefhebbers

De comb. B.J. & B v/d Bosch bestaat uit zoon Bart-Jan (35 jaar) en vader Bernard (67 jaar). Bart-Jan woont op zichzelf in Zoetermeer. Bart-Jan is werkzaam bij Diervoeders Zoetermeer, een grote dierenwinkel van ruim 1100 m2, waar ook duivenvoer en bijproducten worden verkocht. Bernard geniet van zijn pensioen. Hij heeft zijn laatste 30 jaar in het arbeidsproces gewerkt bij de gemeente Rotterdam, waar hij verantwoordelijk was voor de aanleg en het onderhoud van alle sportvelden gelegen in Rotterdam boven de maas. Hoe zijn jullie in de duivensport terecht gekomen? Bart-Jan: ‘In 2002, overleed er een oom van mijn moeder. Mijn vader kon niet mee naar de begrafenis, en zodoende ging ik met mijn moeder mee. We konden meerijden, met een neef van mijn moeder, Maarten Strijdhorst uit Zevenhuizen (een echte duivenmelker). In de auto ging het al snel over duiven. Zo werd er zowel op de 2 uur durende heenreis, als de terug reis over duiven gesproken. Ik werd hier enthousiast van. Een aantal dagen later stond Maarten bij ons op de stoep met een mandje jonge duiven. Ik had nog niet eens een echt hok, dus ze kwamen in het oud kippenhok. In dit hok was al een stukje afgezet voor een paar sierduiven en daar werden ze ingedaan. Toen mijn vader zag dat het geen bevlieging was, werd er op de schuurzolder een groter duivenhok gemaakt. In 2003 werd ik lid van pv de Kerkduif in Zoeterwoude. Mijn ouders vonden het toch ook wel spannend als de duiven op zaterdag thuis kwamen, en zo was mijn vader ook inmiddels “besmet” met het duivenmelkersvirus. We gingen het samen doen en gingen vliegen onder de naam: comb. B-J en B v.d. Bosch (dus een zoon-vader combinatie ipv een vader-zoon combinatie). De oude kippenschuur werd afgebroken en van een oude schaftkeet, waar mijn vader tegenaan was gelopen werd een duivenhok met 3 afdelingen gemaakt. Hadden jullie nog andere duiven naast de duiven van je neef Maarten Strijdhorst? Bart-Jan: ‘Ja, we kregen eveneens duiven van Jan Bolleboom (comb. Bolleboom) en van Wim v.d. Bosch nog enkele duiven. Vooral (nu nog steeds trouwens) in het begin keken we niet naar soorten en rassen, dus geen idee welke rassen het waren. In 2006 kwamen de eerste overnachtduiven (wat we toen nog nog niet eens wisten) via Gerrie van Gelder uit Rotterdam (duiven van Gebr. Hagens en Klip-Verhagen).

De winnende duif

De winnende duif

De winnende duif is ‘Ariena’, een laat jong uit 2013. We spelen de duiven op nest en ‘Ariena’ zat op circa 10 dagen broeden en op de inkorfdag werd er nog een jong van een ander koppel van een dag of 3 onder geschoven, die ze gelijk accepteerde als haar eigen jong. Deze duivin is aan vaderskant puur dagfond, en stamt af van de duiven die we in onze eerste jaren gekregen hebben. Afkomst en ras is onbekend. Aan moederszijde is de opa een duif van Jan v.d Zwet uit Zoeterwoude (toenmalig clubgenoot waar we een koppel jongen mee hebben geruild) en de oma is een kleindochter van ons eigen ‘superkoppel’, ‘Super Ger” x “Lady in Red’. Welke prestaties heeft deze duif al eerder behaald? Bart-Jan: ‘Aangezien we de duiven rustig willen brengen, gaan de late jongen pas mee op de vitesse 2e tour en/of natour het jaar erna. Daarom werd ze voor het eerst gespeeld in augustus 2014. Toen heeft ze vijf vluchtjes gehad tot aan 265 km. In 2015 heeft ze o.a 2. Dagfondvluchten gehad. In 2015 heeft ze haar debuut gemaakt op de marathon en wel 2 ZLU vluchten (Agen en Narbonne). Dit jaar is ze mee geweest op de middaglossing Bordeaux, waar ze een 264ste plaats provinciaal (afdeling 5) vloog. En nu de snelste duif van heel Nederland van Cahors.’

 

… wordt vervolgd …