De winnaar van St. Vincent sector IV is een oude bekende. Hij heeft namelijk deze vlucht al eens vaker gewonnen. In de jaren ’90 won Auke al twee keer Nationaal St. Vincent en vorig jaar was Auke de snelste van zone 4 van de Noordelijke Unie. De eerste duif van Auke werd geconstateerd om zes minuten over 11. De voorsprong op nummer twee was groot en dat was Dik van den Berg uit Tuk. Buwalda had de derde prijs. Grootoonk uit Bant maakte een mooie uitslag. Hij begon met de prijzen 5, 12, 37 en 51 en had 10 prijzen van de 13 gezette duiven. Dik van den Berg uit Tuk had 8 prijzen van de 11 gezette duiven, waarvan 4 duiven bij de eerste 70. Jan Broersma uit Roodeschool had 2 duiven mee en 2 prijzen … 100%. Jan begon met de 9e nationaal.
De winnende liefhebber
De 56-jarige Auke Heidstra uit Rotteval, een plaatsje net boven Drachten, won deze editie van Nationaal St. Vincent in sector IV. Auke is van beroep schilder en zit voornamelijk in het onderhoud. Auke’s vader Klaas was ook een fanatiek duivenmelker, van wie hij de duiven bacil heeft overgenomen. De eerste fondduiven kwamen van zwager Simon Kuipers (Kweekcentrum Friesland) en van zijn vader Klaas. Auke heeft een hok van 8 meter en dat is verdeeld in drie afdelingen. Auke heeft 16 vliegkoppels, waarvan 20 marathonduiven en verder 2 kweekduiven.
Auke vertel eens wat meer over je fondstam: ‘We zijn begonnen met duiven van Simon Kuipers en later met duiven van mijn vader Klaas Heidstra. Na al wat duiven van mijn vader te hebben gehad, kregen we in 1985 een jonge duif die de duivensport voor mij en voor anderen zou veranderen. Het was een jonge duif uit de beste doffer van Nederland. Later zou ze bekend worden als ‘t Wilde-Westen . En geloof me, die naam heeft ze verdiend. Ik heb wel eens gezegd: als we meer van die duiven zouden hebben, hield ik het voor gezien. Altijd het eerst thuis, minstens tien minuten blijven zitten en dan kwam de ellende: het vangen van die duif (hadden we toen elektronisch constateren maar gehad). Dat ‘t Wilde-Westen hard kon vliegen en dat er prima mee gekweekt kon worden, viel meer duivenmelkers op. Zodoende werd ze wel eens uitgeleend om samenkweek te doen. Zo is ze bijvoorbeeld gekoppeld geweest met de 12e asduif WHZB 1986 van Harm v/d Bij. Na de successen van 1990 tot 1996 ging het wat achteruit met de prestaties. Dit terwijl klein- en achterkleinkinderen van het ‘t Wilde-Westen succesvol waren bij anderen. Na van alles te hebben geprobeerd om weer op het goede spoor te komen, kwamen Simon Kuipers en ik op een duivenmeeting in Emmeloord Últje en Jelle Jellema tegen. Op de vraag van Jelle, “… of ik nog het soort van de 1e doffer WHZB 1985 had?” kon ik bevestigend antwoorden. Zo zijn een dochter van de 1e doffer WHZB 1985 en een zoon uit ‘t Wilde-Westen voor twee jaar naar Steggerda verhuisd. Al vrij snel kwamen uit de jongen van de samenkweek de eerste successen; het ging weer de goede kant op! Ook hadden we nu weer wat duiven die ons mogelijkheden naar de toekomst zouden bieden. Zo nu en dan wordt er nog wat uitgeprobeerd. Ook worden al jaren duiven geruild met kweekcentrum Friesland, waar we zeer succesvol mee zijn. Dopke, de broer van Dopke 1e en 2e duifkampioen van Sector 4 in 2014 en ook de duifkampioen van 2013 in Sector 4 kwam van Kweekcentrum Friesland.
De winnende duif
De winnende duif is een duivin, genaamd Aster. Ze is van 2009 en won al 11 prijzen op de grote fond, waaronder eerder al een 6e nationaal Cahors. Bepaald geen eendagsvlieg dus. Ze is ingemand op een jong van ongeveer 12 dagen. Ze komt uit het oude soort van vader Klaas Heidstra met een vleugje Jellema. Door samenkweek met hem. Het soort van zijn vader is van ‘de beroemde 68’ en ‘het Wilde Westen.’
Waarom een jong van ongeveer 12 dagen (4 tot 7 dagen is toch beter voor een duivin)? Auke: ‘Ik koppel mijn duiven in het 1e weekend van maart en kweek dan 1 ronde jongen. Daarna gaan ze op weduwschap en worden zo ingespeeld op de Vitesse. Dan worden ze weer gekoppeld, zodat ze met de eerste Limoges (eind mei) op een kaal jong worden ingekorfd. Met dit systeem kunnen ze 14 dagen later op St. Vincent op dikke- eventueel verkleinde jonge duiven mee, soms ook gespeeld op half weduwschap.
De voorbereiding op het seizoen en de verzorging
Na de koppeling van begin maart en het rondje jongen, gaan de duiven de mand in op de vitessevluchten. De ervaren duiven gaan het liefst drie vluchten achter elkaar de mand in vanaf begin mei. Als ze voor de tweede keer zitten te broeden krijgen de duiven een geelpil en worden ze behandeld met Luis-Worm, na drie overnachtvluchten wordt dit herhaald. De duiven krijgen in het vliegseizoen Matador Premium Fond, aangevuld met een vette mengeling. Verder krijgen ze pinda’s als ze die lusten en bij thuiskomst Proteïne 96.
Tot Slot
Auke bekijkt de duivensport op een positieve manier. Elk jaar kijkt hij weer reikhalzend uit naar het grote fondseizoen. Hij heeft hulp van zijn vrouw. Ze is ontzettend betrokken bij de duiven. Ze laat ze los, zodat als Auke uit het werk komt, hij de duiven weer binnen roepen kan. Simon Kuipers (Kweekcentrum Friesland) is getrouwd met Auke’s zus. Met hem ruilt hij regelmatig duiven. Van hem komen verschillende topduiven. Auke geniet volop van de wedvluchten, de spanning erom heen, er naartoe leven en dan de kick als ze vroeg op de klep vallen.
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning, Auke? ‘Bij het schoonmaken van het hok viel de duif op de klep en dat moment vergeet je natuurlijk nooit weer. Het vervelende was dat ik alleen thuis was en na het online zetten van de duif werd het een gekkenboel. Hielkje die aan het werk was kon gelukkig vrij krijgen en was snel ter plaatse om mij bij te staan.’
Wat zou je nog graag kwijt willen in de reportage? ‘Je hoeft geen grote hokken of veel duiven te hebben om succesvol te zijn.’ En zo is het !!!
Auke en Hielkje nogmaals gefeliciteerd met deze mooie overwinning !!!! Op naar de volgende Nationale Zege !!!
Recente reacties