Keizer Kampioen Fondunie 2000

 

Het duivenseizoen 2014 was op het gebied van de Marathonvluchten het jaar van Arjan Beens uit Genemuiden. Hij speelde op bijna alle wedvluchten boven de 800 km top of nog beter … … super !!! Als je op je hoogtepunt zou moeten stoppen, was dit het juiste moment. Dit was niet de hoofdreden van zijn besluit, maar zoals Arjan zelf zei: ‘Het komt natuurlijk wel heel goed uit.’ Het laatste halfjaar zijn er veel loftrompetten geblazen over de prestaties van deze topliefhebber uit Genemuiden. Natuurlijk is dat volkomen terecht, maar met een totale verkoop op de achtergrond, worden feiten weleens extra aangedikt. Hier is natuurlijk niets mis mee, maar als u bij het lezen van dit artikel denkt: ‘Is dit niet een beetje overdreven?’ Dan is het antwoord: ‘Nee, de prestaties van de duiven van deze liefhebber waren in 2014 van enorm hoge kwaliteit.’ De verkopingen zijn achter de rug, dus het commercieel belang is afgenomen tot bijna het nulpunt. Dus geniet zonder bijgedachten van dit artikel en zie wat deze duiven bij elkaar hebben gevlogen in het superjaar 2014.

 

De Stamopbouw

Toen Arjan Beens zich helemaal wilde gaan toeleggen op de grote fondvluchten, ging hij op zoek naar de beste fondduiven, die er Nederland te vinden waren. Hij kocht goed in, niets was goed genoeg. Hij schafte liever een kind uit de beste duif van een bepaalde liefhebber aan dan bijvoorbeeld vier kleinkinderen.

Ooit zei hij: ‘Je kunt beter 1 duif kopen van €1.000 uit een topper, dan 10 net iets mindere duiven van €100.’ Zo haalde hij goede duiven uit de directe lijn van ‘Sarina’ van de Gebr. Hagens (‘Sarina’ x haar eigen vader). De eerste nationaal Perpignan (‘Dinie’) is een direct nazaat hiervan. Maar ook een Inteeltproduct van ‘De Kweker 42’ heeft goede nazaten opgeleverd bij hem, zoals ‘Blue.’ De Hagens-duiven zijn rood en dat geldt ook voor veel duiven van de Gebr. Limburg, waar de man uit Genemuiden ook veel goede duiven heeft gehaald. ‘Mr. Bergerac, ‘Big Yellow’ en ‘Red Thunder’ zijn stamduiven op het hok van Arjan, die van de Gebr. Limburg komen.

In de beginperiode van Arjans fondcarrière kwamen er ook duiven van Jelle Jellema naar Genemuiden. De ‘Rika’ is op het hok van Beens het beste product van de Jellema-duiven. Zij is de moeder van o.a. ‘Snelle Jelle,’ Marianne’ en ‘Miss Gijsje.’ Maar wat weleens vergeten wordt: Ze won zelfs de NPO-vlucht vanuit Perigueux. Verder kwamen er Batenburg-duiven naar Genemuiden via de Gebr. Bakker uit Genemuiden, Bruggemann-duiven (nazaten van ‘Orhan’ en ‘Myra’) via Wim Derksen. Via Steven van Breemen kwam het soort van Evert Glazenburg naar Genemuiden. Een grote stempel op de stam van Arjan Beens zijn de duiven van First Price Pigeons. Kinderen van ‘De Brive,’ ‘Het Blokje,’ ‘De Ruffec’ en ‘Jander’ zie je in veel kopduiven op het Beenshok in Genemuiden terug.

 

Pau

Het ZLU-seizoen begon zoals elk jaar met Pau. Als je het gezegde navolgt, een goed begin is het halve werk, dan moet je erkennen dat dit is gelukt. Elf duiven werden ingemand en 8 duiven vlogen prijs, waarvan 4 aan de absolute kop van de uitslag… geweldig !!! In de Fondunie 2000 werden de volgende prijzen behaald tegen 728 duiven: 4, 9, 11, 14 enz. In de ZLU was het relatief nog beter, als je de overvlucht in het achterhoofd houdt. In de strijd zaten 3.020 duiven en de eerste vier duiven behaalden prijs 23, 32, 36 en 46.

De duiven die verantwoordelijk waren voor deze mooie serie stel ik aan u voor.

 

Blue-NL11-1213103Blue

 

‘De 103’ van 2011 was de eerste duif (4e in de FU2000 en 23e nationaal). Deze duivin is ‘Blue’ en won al eerder mooie prijzen op Perpignan en Perigueux. Later in het seizoen zou hij nog de 26e nationaal Marseille winnen. Hij komt uit Inteelt Orhan (Bruggemann) via Wim Derksen en Inteelt Kweker 42 van de Gebr. Hagens.

 

 

 

Hennie-NL-2010-1140482

Hennie

 

De tweede duif van Pau was ‘de 482’ van 2010. Zij won de 9e in de FU2000 en de 32e nationaal. Zij heet ‘Hennie’ en ze won verder o.a. een 3e NPO Orange en het jaar ervoor de 303e nationaal Pau. ‘Hennie’ komt uit de bekende kweker ‘Mr. Red’ (Hagens x Bruggemann) met ‘Het Kweekwonder’ van de comb. Verweij-de Haan (voorheen Verweij-Castricum).

 

 

NL11-1213227-Pauman

De Pauman

 

De derde duif van Pau won de 11e in de FU2000 en de 36e nationaal. Dit was ‘de 227’ van 2011. Hij is omgedoopt tot ‘de Pauman’. Deze doffer is een zoon van de 2e nationaal St. Vincent (‘Johanna’), 75% Volkens via twee duiven van J.C. Heutink. ‘Johanna’ stond tegen ‘de 680’ een taartjong van 2009. Deze doffer komt uit Mr. Bergerac met een duivin met de ‘Inteelt Brive’ en ‘de dochter Jander’ als ouders.

 

 

 

 

De vierde vroege duif van Pau was ‘Dinie’, die later in het jaar Nationaal Perpignan zou winnen. Zij won op Pau de 14e in de FU2000 en de 46e nationaal. ‘Dinie’ komt uit een doffer (‘Inteelt Sarina’), die komt uit ‘Sarina’ met haar eigen vader. Deze doffer stond gekoppeld aan een duivin uit een zoon van ‘Jander’ met ‘De Ruffec’ (1e nat. Ruffec van de fam. Moorman).

Deze geweldige uitslag op Pau werd gespeeld op een afstand van 1.138 km en de eerste vier duiven van de acht prijswinnaars behaalden snelheden van 917, 912, 911 en 905 meter per minuut. Een pittige vlucht op de overvlucht en dan zo’n uitslag… Daar droomt iedereen van.

 

Wordt volgende week vervolgt…