Keizer Kampioen Fondunie 2000

 

In de eerste drie delen van het verhaal over het topjaar 2014 van Arjan Beens mist u het verhaal van Perpignan nog. Leest u dat verhaal met veel plezier ……

 

Perpignan

Het slotstuk van het superseizoen 2014 van Arjan Beens was Perpignan ZLU. Op deze vlucht korfde de kampioen uit Genemuiden 23 duiven in en 12 duiven vlogen zichzelf in de prijzen. Om even over half zeven in de ochtend viel er in Genemuiden de eerste duif. Deze duif bleek niet alleen de snelste te zijn van de Fondunie 2000, maar was ook nationaal de snelste. Een droom kwam uit: Een overwinning op een nationale vlucht, waar heel Nederland aan kan deelnemen, waar maar één uitslag is. Een geweldig groots resulaat !!!

In het spel van de Fondunie 2000 was de uitslag zo: 1, 15, 23, 52 enz. tegen 1.496 duiven. In de nationale uitslag van de ZLU was het goed voor 1, 76, 96, enz. tegen 6.414 duiven.

Verderop in het verhaal krijgt u het complete verhaal van de Nationale Winnares, ‘Dinie.’ Nu het verhaal rondom de 2e en 3e duif van Perpignan van onze kampioen.

NL14-NL10-1140618 'Lady' edited

 

 

De tweede duif van Perpignan was ‘de 618 van 2010.’ Zij won in de FU2000 de 15e prijs en in de ZLU de 76e prijs in het nationale concours. Deze duivin was eerder in het seizoen van 2014 de eerste duif van St. Vincent ZLU. Dit was goed voor de 143e prijs nationaal tegen 3.824 duiven. Eerder in haar carrière won ze onder andere 85e nat. St. Vincent 2013 tegen 4.201 duiven en de 116e nat. Orange 2013 tegen 5.895 duiven. Ze komt uit ‘Het Laatje 09-661.’ Deze doffer komt uit twee topvliegers, namelijk ‘de As 517’ (duifkampioen Overnachtfond in 2006) en ‘Het Doorzettertje’ (o.a. 9e nat. Bergerac en 15e nat. Barcelona). De moeder van de tweede duif van Perpignan is ‘de 389 van 2009.’ Ze is een kweekduivin, die komt uit ‘De Bleeke Baat’ (uit stamkoppel: ‘Mr. Moonlight’ x ‘Baatje,’ uit dit stamkoppel komen verschillende Teletekstduiven). ‘De Bleeke Baat’ stond toen op ‘Angelina’ van de Gebr. Hagens.

 

 

De derde duif van Perpignan was ‘de Taart 09-650.’ Een taartjong van 2009 met een ring om van 2006. Deze duivin won in 2012 de 98e nat. Marseille ZLU. Verder won ze nog onder andere 103e nat. Orange 2010 tegen 4.023 duiven en de 138e nat. St. Vincent 2012 tegen 4.575 duiven. De vader van deze goede duivin komt uit ‘de Joker’ (o.a. 46e nat. Bordeaux) en ‘de Tarbes duivin’ (o.a. 44e nat. Brive). De moeder van ‘de Taart 09-650’ is ‘de Schift 506’ van Jacco Schipperen. Deze duivin bevat veel bloed van de familie Wijnands uit Maastricht en is bij Arjan een goede kweekduivin gebleken. Kinderen van haar vlogen o.a. 12e nat. Perpignan en 24e en 33e nat. Orange.

 

‘Dinie’ de winnares van Perpignan

08-702 Dinie (perpignan 2014) editedNu het mooie verhaal van ‘Dinie.’ Zij is natuurlijk de glorieuze winnares van nationaal Perpignan ZLU. Deze nationale topper komt uit een Inteeltzoon van de wereldberoemde ‘Sarina’ van de Gebr. Hagens. ‘Sarina’ stond op haar de vader ‘de Carcasonne’ toen de vader van ‘Dinie’ er uit kwam. De moeder, afkomstig van First Price Pigeons, van ‘Dinie’ komt uit ‘De Ruffec’ (C & E Moorman) gekoppeld aan een zoon van ‘de Jander’ (1e nat. Dax van Huub Kivit). Een prachtige afstamming, wat elke topduif heeft, anders komen er niet zulke resultaten uit rollen. Ze won haar nationale overwinning op een stand van 6 dagen jongen. Een stand die bij Arjan niet de voorkeur heeft, want dat zijn eieren van 10 tot 14 dagen. Als het zo uitkomt dan blijkt deze stand ook tot goede resultaten te leiden.

Dit jaar won ‘Dinie’ al de 46e nationaal Pau en ze behaalde in het verleden nog een mooi resultaat, wat nooit in de boeken terecht is gekomen. Een aantal jaar geleden korfde de man uit Genemuiden duiven in voor Limoges (natour) bij een ander inkorfcentrum. Hier bleek een bepaalde chipring niet te pakken op de inkorfantenne. Een aantal duiven van Arjan hadden deze chipring om. Duiven die hun plaatsje voor het jaar erna hadden verdiend werden losgelaten en een paar duiven gingen als ‘invliegduif’ de mand in. Zo ook ‘Dinie!’ Op zaterdagochtend in alle vroegte kwam er een duif van Limoges. De vroegste duif van het hele stel … … maar de chipring piepte niet. Het was ‘Dinie’ die als invliegduif was ingemand. Een herinnering waar je nu om kunt lachen, omdat er niets boven een nationale overwinning gaat. En waaraan je toen al kon zien, dat er meer in zat, dan dat ze toen had laten zien.

 

Gestopt

Inmiddels is Arjan Beens gestopt met de actieve duivensport. Voor hoe lang weten we niet. Arjan zelf weet dat ook niet. In zijn hokken zitten straks alleen nog ‘Mr. Bergerac’ (die niet meer bevrucht) en ‘Rika’ (die niet meer legt), als alle jongen zijn opgehaald van de laatste internetverkoop. Dan gaat het echte afkicken beginnen. Mijn bezoek voor de Perpignan-overwinning aan Arjan was in het najaar van 2014. Toen was het precies bekend gemaakt, dat deze matador zal stoppen. Die week voor dat bezoek Arjan was voor hem een week geweest van wikken en wegen. ‘Stopen of doorgaan.’ Dit waren zijn overwegingen: Zijn jonge gezin vraagt aandacht en de ontwikkeling van zijn zoontjes wil hij graag zo optimaal mogelijk meemaken. De oudste 2 zitten inmiddels op voetbal en die vinden het leuk dat pappa komt kijken. Verder zijn ze op een leeftijd dat ze wat later naar bed gaan en dan is het niet leuk dat je vader ‘altijd’ maar in het duivenhok zit. Arjan dacht bij zichzelf: ‘Sta ik op het voetbalveld naar mijn jongens te kijken, dan ga ik denken: misschien had ik de duiven nog even naar Breda moeten brengen. Ben ik onderweg naar Breda met de duiven, dan zou ik liever op het voetbalveld staan. In die spagaat wil ik op dit moment niet komen. De laatste jaren is het goed gegaan en de prestaties waren daar na. Kom ik in die spagaat dan gaat het ten koste van beiden, het gezin en de duiven, en als je dan stopt, ben je te laat. Dan zijn de prestaties van de duiven aan het afnemen. Stoppen moet je doen als je nog ‘top’ bent. Als dat kan tenminste.’ Verder vertelde hij dat het inkrimpen van zijn grote kolonie geen optie was: ‘Je bent met 20 duiven net zo druk als met 200. Tenminste zoals ik het doe. Als het gaat om lappen en trainen. Met het laatste gaat voor mij het meeste tijd zitten.’ ‘Het gaat best wel weer een keer kriebelen en dan begin ik weer opnieuw, maar dan heb ik in ieder geval een aantal jaar nodig om op te bouwen en in die jaren is het wel minder intensief dan nu de laatste jaren is geweest met alle zware fondvluchten. Wanneer dat is, is voor mij nog een vraag.’

 

Tot Slot

Ik hoop, dat u heeft genoten van de serie over de prestaties van 2014 van de duiven van Arjan Beens uit Genemuiden en zijn kunsten als liefhebber. ‘Hij heeft de laatste 10 jaar de zware fond doen swingen,’ zei Jan Hermans in zijn inleidende woord voor de laatste openbare verkoop en daar is niets mee miszegt. Hij heeft laten zien, dat hard werken loont en ik denk dat zijn duiven hem af en toe verbaasd hebben, wat ze allemaal konden. Piekten zijn duiven in de eerste jaren vooral met nachtaankomsten, heel snel kwamen zijn duiven al naar voren op zware vluchten vanuit St. Vincent. En de laatste jaren lieten zijn duiven ook zien op de ZLU-vluchten super uit de voeten te kunnen. Als actieve duivenliefhebber hebben we in het begin van 2015 afscheid van Arjan genomen en niemand weet wanneer we hem weer ‘welkom-terug’ gaan heten. Dat verwachten de meeste duivenliefhebbers wel en Arjan zelf ook, denk ik. Tot die tijd is dit een mooi document om op het superjaar 2014 terug te kijken. Het jaar dat Arjan besloot te stoppen op zijn hoogtepunt.

jaco-handtekening