Dax is een aantal jaren van het programma geweest in sector 3. Het NPO-bestuur heeft voor onze marathonduivensport weinig goeds gedaan (in mijn ogen), maar het herstellen van de Nationale Klassiekers op de middaglossing van Dax en Bergerac naast St. Vincent is een goede zet. Dat moet ook gewoon gezegd worden. Naast kritiek moet er ook ruimte zijn voor schouderklopjes. De rentree van Dax op het programma geeft liefhebbers weer motivatie een ploegje voor de middaglossing te reserveren. Zeker in de Noordelijke helft van Nederland waar straks (met een eventueel nieuwe Neutralisatieregeling) de ZLU-vluchten onder druk komen te staan. Gelukkig is dat nog niet zover. Terug naar het belangrijkste deel van dit artikel … Dax in sector 3. De winnaars zijn een vader en zonen combinatie uit Utrecht. Deze liefhebbers hebben zich pas sinds drie seizoenen volledig toegelegd op de marathonvluchten. Als je dan nu al een sectoroverwinning op je naam mag zetten, kun je zeggen dat die stap geslaagd is.
Sector 3
In sector 3 waren 2.573 duiven mee. De snelste viel bij vader en zoon van der Meer uit Utrecht. Hun bovenste van de lijst werd geklokt om 8.51uur op een afstand van 1.039 km. De snelheid was 1.128 mpm. Den Uijl uit Lopikerkapel zat nog net boven de 1.100 mpm. Deze liefhebber had één duif mee en dan de 2e nationaal in sector 3 … heel knap. Leeftink uit Nijverdal haalde de derde prijs. Bart van den Bovenkamp uit Doetinchem had weer een prima uitslag. Hij had vijf prijzen van de zes ingemanden duiven. Zijn eerste duif stond weer in de top 10, op plaats 7. Frans Laurensen uit Beuningen had 100% prijs met zes duiven mee. Hij begon met de 14e plaats. Rave uit Aalten had ook zes prijzen van de zeven gezette duiven. Zijn eerste duif stond genoteerd op plaats 16. Wouters uit Nijmegen had 80% prijs met vijf duiven mee. Hij startte op plaats 31. Van Pijkeren uit Rijssen liet ook weer van zich horen met 6 prijzen van zijn 8 Dax-gangers. Prijs 34 was de plek van zijn eerste duif. De combinatie Hornsveld-Krol uit Soest hebben een toppertje in hun ‘736’ van 2013. Deze duif won de 37e prijs in sector 3. Het was hun enige duif in de mand naar Dax. De Gunst uit ’t Harde had een mooie vlucht met 90% prijs en tien duiven mee. Deze melker begon op plaats 38. Hennie van Doorn uit Amerongen had twee duiven mee en had ze beiden in de prijzen. Hij begon op plaats 41. Tot slot in sector 3 twee hokken met 100% prijs: Theo Streefkerk en zn met vier duiven mee. Zij begonnen op plaats 51. Jan Willem Steenbergen en zijn moeder uit Zutphen deden hetzelfde met drie duiven mee. Hun eerste duif pakte de 52e prijs in sector 3.
De liefhebber
De winnende combinatie bestaat uit vader Arie (74 jaar) en de zonen Co (47) en Dennis (41) van der Meer. Dennis is stratenmaker van beroep, vader Arie geniet van zijn welverdiende pensioen. Vader doet vooral ‘s ochtends de verzorging en hij krijgt ’s avonds van Dennis steun. Co is supporter als de duiven thuis komen en helpt waar nodig. Als je zo naar de mannen luistert dan is Dennis degene die de strategie uitstippelt en is vader Arie het klankbord. Arie straalt als hij over zijn duiven praat en de mooie prestaties die de laatste jaren al zijn behaald. Co is dan nu wat op de achtergrond, maar is wel de grondlegger van de duivensport bij de familie Van der Meer. Hij startte met de duivensport aan het begin van de jaren ’80 en heeft de rest van de familie besmet met het duivenvirus. Aanvankelijk werd er voor het programma gespeeld. In 2015 kwam op het huidige adres de specialisatie voor de marathonvluchten. De meeste duiven komen van Nico Volkens aangevuld met duiven van Jan van Straten en Peter Bruinenberg. Vooral de laatste duiven kruisen geweldig goed met het soort van Nico Volkens. De mannen hebben 14 meter hok, waarvan een meter of 4 op de schuur staat. Hierin huizen de jaarlingen. In de tuin staat zo’n 6 meter voor de overjarige vliegduiven en een 4 meter voor de jongen.
De winnende duif
De winnende duif is een slanke kras-duivin van 2014. Het duifje is mooi rond maar weegt geen gram te veel. Haar vader is een rechtstreekse Volkens-duif (uit Don Dino maal Satin). De moeder komt via Bert Kos. Deze Kos-duif is een kruising tussen (vanvaderskant) Inteelt Chebet van Jan van Keulen en de moeder is een dochter van het wereldberoemde Bonte Koppel van Nico Volkens. Deze winnende duivin is op jongen van een dag of 9 ingemand. Als jaarling won deze duivin een 306e NPO Aurillac. Als twee-jarige werd ze 3e Duifkampioen van Afdeling 7. De prijzen die daar bij hoorde waren de 40e NPO Bergerac (afdelingsvlucht), 48e nationaal Perigueux tegen 7.022 duiven en de 213e nationaal Orange tegen 3.861 duiven. Het is dus bepaald geen eendagsvlieg. Een fantastische vliegduivin met een geweldige achtergrond.
Het seizoen
Het seizoen wordt met 100 vliegduiven begonnen. Daarnaast hebben ze 24 kweekkoppels. De duiven worden ingespeeld op weduwschap. Ze zijn wekelijks op de programma-vluchten ingemand. Daarna zijn ze een keer in Hank ingemand voor Chevrainvilliers. Als laatste voorbereidingen hebben ze tweemaal Pont Saint Maxence gehad. Drie weken voor St. Vincent zijn de duiven gekoppeld voor de desbetreffende vlucht. De winnende duivin is op haar eerste jong ingekorfd op Dax. De duiven krijgen All-In-One voer van Beyers aangevuld met zuivering van Ronny van Tilburg of Beyers. Opvoeren gebeurt met een vetrijke mengeling. Naast grit, mineralen, tovo en snoepzaad krijgen de duiven wat producten van Belgica De Weerd … de Balance-lijn. De duiven krijgen tijdens het broeden een geelkuur en als ‘de koppen’ niet goed zijn een middel tegen ornithose. De duiven zijn dit jaar tweemaal gecontroleerd door dr. Van der Sluis. Om de weerstand te versterken krijgen de duiven twee keer per week Bio-3 van Travipharma.
Tot Slot
De duivensport vinden de mannen prachtig. De omgang met de beesten en vooral het draaien van vroege duiven, maakt het tot een mooie belevenis. De hele familie inclusief moeder Van der Meer leeft mee met de hobby van de mannen. Ze werken samen met Jay Lissenberg en vader Johan. Er wordt samengekweekt en geruild. Ze sparren veel samen en daarbij worden liters koffie gedronken op het landje van de familie Lissenberg . Daarnaast is er goed contact met Nico Volkens. Ze kunnen alles aan hem vragen en staat altijd klaar met raad. De winnende duif kwam als jaarling zwaargewond terug van een oefenvlucht uit Quivraien. Een aantal weken daarna, toen ze hersteld was, maakte ze haar fonddebuut. Dat was succesvol, want ze rondde haar seizoen af met een mooie prijs (306e NPO Aurillac). Mannen bedankt voor jullie gastvrijheid en openheid over jullie duivenverzorging. Ik feliciteer jullie nogmaals en wens jullie veel succes met de rest van het seizoen.
Recente reacties