Deze week leest u het derde deel van de reportage over Antony van Dijk uit Honselersdijk. Deze topper heeft een mooi seizoen achter de rug op de ZLU-vluchten. Van de Fondclub Noord en Zuid Holland werd hij op deze vluchten onaangewezen kampioen. In de jaren ervoor had hij verschillende keren zich laten zien op de Koningsvlucht Barcelona. In de vorige edities van zijn reportage heeft u kunnen lezen over de hokken, de stam, het seizoen en over Antony zelf. Het verhaal gaat vandaag weer verder. Veel leesplezier …

Barcelona
Antony: ‘Het was 2011. Voor het eerst richtte ik mijn pijlen op de ZLU-vluchten. Alleen St. Vincent middaglossing werd nog gespeeld voor de punten van de Limburgse Club der Azen. Toen zij besloten om die om te wissel in St. Vincent ZLU, heb ik geen middaglossing meer gespeeld. In deze omgeving wil iedereen Barcelona winnen. Het is de vlucht der vluchten. Een vroege duif op deze vlucht geeft aanzien! Dit komt onder meer door de Broer Bransen Cup, die aan deze vlucht is verbonden. In 2011 waren de lijstjes met favorieten gemaakt. Niemand hield in dat jaar rekening met ons. Ik speelde een doffer die zijn prijsje kon pakken, maar nooit te vroeg. Hij kwam altijd superfris en strak thuis. Hij had de gekte om in het schapenhok te duiken en verloor daarmee veel tijd. In 2010 deed hij dat op twee vluchten en moest op strafexpeditie naar Marseille en weer kwam hij fris en strak thuis en pakte zijn prijsje. Hij mocht het in 2011 op Barcelona proberen. Kijken of hij nog strak en fris thuis zou komen. Dat deed hij … Hij pakte de 3e nationaal en internationaal Barcelona! Hij was die Barcelona extra gemotiveerd. Hij had een grote hekel gekregen aan zijn buurman, ‘Gold Digger’, die later Asduif Marseille werd bij de ZLU. Hij was zo gemotiveerd … toen hij werd binnen gelaten werd, dook hij meteen op hem en barste het vechten los. Omdat hij geen grote favoriet was bij anderen, noemde ik hem ‘Dark Horse’. Een fantastisch moment was deze vroege prijs op Barcelona. Rondom de aankomst van ‘Dark Horse’ zit nog een mooie anekdote … we waren in 2011 één van de weinigen die wakker waren.

Mijn vrouw had de wekker om 04.50 uur gezet, omdat de duiven zo lekker waren gekomen van Bordeaux ZLU. Ik heb mijn vrouw uitgelachen … Dit is een ander koekie, vertelde ik haar. We hadden het raam open staan en hoorde een duif landen op de ren. Gelijk werd het alarm in werking gezet en ik vloog in mijn onderbroek naar beneden en liet de duif binnen onder het hoongelach van mijn vrouw die uit het raam hing. Hilarisch en prachtig moment én …ze had gelijk gekregen.
Dat jaar wonnen we met ‘Mokerslag’ ook nog eens de 4e nationaal Narbonne en 1e nationaal bij de duivinnen. Het kon niet meer stuk. Op Barcelona kwam het volgende succes in 2014 met de 8e nationaal met ‘Olinka’. In 2015 hadden we weer een echte topper. ‘Gwendaly’ won de 5e nationaal en 8e internationaal. 2011 was geen toevalstreffer.’

Het seizoen
De duiven krijgen voer van Mariman. In het seizoen wordt daar veel vetrijk voedsel aan toegevoegd: snoepzaad, darri, P40, Hennep, pinda’s. Daarnaast komt er nog popcornmaïs bij. Het voer wordt een paar keer per week vochtig gemaakt met vier oliën van Herbots. Het liefst geeft Antony Lecitine-olie. Het voer wordt dan verder bewerkt met vitamineral. In mei worden de duiven gecontroleerd door De Rijcke en De Weerd. Antony: ‘Kijken of ze dezelfde conclusie trekken.’
De opbouw van het vliegseizoen ligt ieder jaar richting Barcelona en St. Vincent ZLU. Dan probeert hij de duiven optimaal te hebben. Dat hij in 2019 onaangewezen kampioen van SNZH op de ZLU-vluchten is geworden, is voor Antony een grote verrassing. Antony: ‘Ik ben heel blij met het kampioenschap bij de SNZH. Als je eerste wordt terwijl je altijd zegt niet voor een kampioenschap te spelen. Heel bijzonder! Dit kampioenschap heb ik ook aan Koos (Bronswijk) te danken. Hij is mijn rem. Ik zou alles spelen op Pau als het seizoen begint. Ben te ongeduldig. Dan loop je uiteindelijk een keer vast. Dus Koos speelt in het behalen van dit kampioenschap een grote rol. De mooiste losse resultaten zijn de 12e nationaal St. Vincent en 20e nationaal Pau. Op Barcelona kwam ik een kwartier tekort, maar dat is niet anders.’ Zijn er in 2019 nieuwe toppers opgestaan? Antony: ‘Alle toppers van 2017 zijn natuurlijk nieuw. Ik ben vaak teleurgesteld na de vluchten. Dat komt, omdat ik in principe iedere duif die ik inkorf verwacht. In de praktijk gaat dat natuurlijk niet. Het zijn niet allemaal toppers.’ Wat is je doel voor het seizoen begint? Antony: ‘Alles voor een ZLU-beker. Prijspercentage is minder belangrijk … vroege duiven … daar gaat het om. Het is gek, maar hier in het Westland wordt de middaglossing ondergewaardeerd. Vroege prijzen op deze discipline is ook knap, maar hier telt alleen de ZLU en vooral Barcelona.’
Ga je dingen anders aanpakken het komende seizoen ivm het vorige seizoen? Antony: ‘Nee … Het liefst zou ik nest spelen. Door mijn werk red ik dat niet. Bij nestspel moet je te veel in de gaten hebben. Dat kan ik niet. Dat komt wel als ik over 25 jaar met pensioen.’ Na deze opmerking volgt een gulle lach.

‘Lady Mistral’
Op Barcelona won Antony in 2019 de 43e nationaal. Een prima resultaat! ‘Lady Mistral’ van 2015 was verantwoordelijk voor deze prestatie. In het verleden won ze mooie prijzen op St. Vincent ZLU en Perpignan, waaronder de 168e tegen 4.287 duiven. Haar vader komt uit ‘Oude Vertelman’ met een duivin van Cas van der Graaff. Deze vader is ook de vader van o.a. de 15e en 52e nationaal Marseille, 102e nationaal Narbonne en 119e nationaal Pau. De duivin van Cas van der Graaff komt uit ‘Zoon Barcelona’ met ‘Zus Zeeuws Meisje’. De moeder van ‘Lady Mistral’ won verschillende prijzen op St. Vincent en Perpignan. Haar vader komt van Ko van Dommelen en is een boer van ‘De Paarsborst’. Deze doffer is ook de vader van ‘Mokerslag’, de 4e nationaal Narbonne 2014. De grootmoeder van moederskant is ‘Triple 2’, die de 2e nationaal St. Vincent won.

… wordt vervolgd …