St. Vincent winnen is een droom van elke marathonduivenliefhebber. De editie van 2019 van deze Koninginnevlucht werd een prooi voor André van Houten uit ’s-Gravenzande. De winnaar van sector 2 werd eveneens de landelijke winnaar door 43 mpm sneller te zijn dan de winnaar van sector 1, die landelijk tweede werd. De winnende duif heeft een eigen koers gevaren, want het gros van de vroege duiven vielen in het oostelijk deel van Nederland. Een hele mooie en bijzondere prestatie van deze topper. Hij werd geklokt om 11.49 uur op een afstand van 1.012 km. De nummer twee, Wim Geuijen uit Tungelroy, klokte even na 12 uur op een afstand van 992 km. Deze tijden en afstanden geven de overwinning van André extra glans.

Sector 2
In sector 2 zat de winnaar van het nationale concours van ruim 12.000 duiven. Deze liefhebber is A. van Houten uit ’s-Gravenzande. Hij klokte zijn winnende duif om 11.49 uur op een afstand van 1.012 km. De winnende snelheid kwam hiermee op 1.123 mpm. De nummer twee in sector 2 (2.649 duiven in concours) had bijna 100 mpm minder. Dit was Paul van den Boogaard uit Kamerik. Nummer drie werd Fam. Groeneweg uit Hellevoetsluis. De top 10:
1. A. van Houten, ’s-Gravenzande
2. Paul van den Boogaard, Kamerik
3. Familie Groeneweg, Hellevoetsluis
4. Gerard Griffioen, Zevenhoven
5. Geerlings-van Duin, Noordwijkerhout
6. M. van de Ochtend, Herkingen
7. Ben van de Peppel, Wormer
8. A. Jansen, Nootdorp
9. Harry Hendriks, Vinkeveen
10. Leo Pronk, Breezand
I. Meerkerk uit Zuidland had 6 duiven mee en 4 prijzen, waaronder twee in de kop van de uitslag: 18 en 37. W. Gouw uit Delft had 75% met 4 duiven mee. Hij begon met de 42e prijs. Saarloos en zn uit Klaaswaal had 100% prijs met twee duiven mee. De eerste duif won de 42e prijs. Gebr. de Vreede jr. uit Bleiswijk hadden 7 duiven mee en 5 prijzen. De eerste drie duiven zaten op de plaatsen 47, 122 en 176.

De winnende liefhebber
De nationale winnaar van St. Vincent 2019 is André van Houten uit ’s-Gravenzande. Deze plaats ligt aan de Zuid Hollandse kust net boven Hoek van Holland. Hij is inmiddels 62 jaar en van beroep Senior Inkoop Adviseur voor de gemeente Nissewaard. Hoe ben je in de duivensport terecht gekomen, André? De winnende liefhebber: ‘Mijn broer had duiven toe ik ongeveer 14 jaar oud was, daar had ik een duif zitten. Toen ik van school kwam, bleek dat hij alles opgeruimd te hebben … hok en duiven waren weg in verband met zijn studie in Haarlem. Mijn vriendin vroeg 15 jaar geleden: Als je dieren zou kiezen als hobby wat zou je dan doen? Mijn antwoord was meteen duiven. Zij heeft mij gestimuleerd om een klein hok te kopen. Dat eerste hokje was niets iedere keer paratyfus in het hok. Toen wij op de klein dierenbeurs in Leiden waren stond daar de Zwarte Vogel met een Dumo duivenhok. Deze heb ik toen gekocht en zo is het begonnen. Dick Visser toendertijd voorzitter van onze vereniging. Hij belde mij op met het verzoek een mand mee te nemen en een aantal jongen te komen halen. Met deze duiven, o.a. ‘de 141’, heb ik leuke successen behaald en dat gaf mij de drive om door te gaan met de duivensport.’

De winnende duif
De snelste duif van St. Vincent 2019 van heel Nederland is een vale doffer, de 213 van 2017. Hij is op weduwschap gespeeld. De duif heeft verschillende bloedlijnen als achtergrond. We lezen in de stamkaart de namen van Gebr. De Zwart en Gebr. Smit. De achtergrond mag je gerust het Nederlands Fondsoort noemen want we kunnen in de stamboom onder meer Van der Wegen, Van Wanroy, Walpot, Theelen, Cor de Heijde, Vannoppen en Batenburg lezen.
Deze winnende doffer is vorig jaar nauwelijks gespeeld. Dit jaar won hij op Blois de 25e in de vereniging.

Het seizoen
André startte het seizoen met 24 vloegduiven. Zijn marathonduiven komen van zijn overbuurman Bertus Grootenboer, die de winnende duif eveneens heeft gekweekt. Hoe is het seizoen opgebouwd? André: ‘De duiven waren dit jaar laat gekoppeld door privé omstandigheden. De winnende duif heeft twee jongen groot gebracht. Opleren vindt plaats door ze mee te geven met de vluchten vanaf Quievrain. Dit was gelijk zijn eerste overnacht vlucht. In 2016 heb ik met 5 duiven mee gedaan met Agen en alle vijf zaten ze in de prijen in het Nationaal inkorfcentrum Naaldwijk. Daar is het enthousiasme voor de marathonvluchten begonnen. Bertus vroeg mij 3 jaar geleden om mee te gaan doen met de overnacht waarbij ik jongen van hem zou krijgen.
De duiven krijgen voer van Beyers (Sport en Zuivering). Ik gebruik van Herbots Zell Oxygen en Optimix als ondersteuning.’

De Beleving
Hoe beleef je de duivensport? Onze winnaar uit ’s-Gravenzande: ‘Als geweldig … kan ik mij heerlijk in uitleven en even nergens aan denken en hoofd leeg maken. Ik heb veel aan mijn overbuurman Bertus Grootenboer. Het mooiste aan mijn hobby is de spanning en sensatie rondom de vluchten en het met je duiven naar je zin hebben.’
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? André: ‘Jazeker! Vorig jaar heb ik Bertus zijn duiven verzorgd daarvoor kreeg ik van Bertus twee flessen whisky, waarbij ik opperde dat ik deze open zou maken bij een 1e Nationaal St. Vincent! Dacht, dan kan de whiskey nog even narijpen.’ Geweldig!

Tot Slot
André nogmaals gefeliciteerd met je prachtige overwinning. Veel succes het verdere seizoen en geniet nog lang na van deze topper en zijn prestatie. Het laatste woord is aan de winnaar: ‘Duivensport is geweldig. Je kan je helemaal in uitleven. Een band met deze dieren krijgen is geweldig en het verbroedert mensen. Ik heb veel contacten hierdoor!’