Jarenlang horen André en Jeroen Driessen uit Wijchen al tot de beste liefhebbers in sector III op de middaglossing. Menig mooie uitslag vlogen hun duiven bij elkaar. Een sectoroverwinning stond op hun verlanglijstje, want winnaar van de grootste afdeling van Nederland (GOU) waren ze al eens. Vorige week (begin juli 2016) was het zover … ze wonnen Albi in sector III, nipt gevolgd door clubgenoot Jos Janssen, eveneens uit Wijchen. Daarna volgde er een lange stilte, die werd verbroken door de nummer drie, de Comb. Niks uit Westerhaar. Een droom kwam voor vader en zoon Driessen uit. Een overwinning als deze hing al een aantal jaar in de lucht, maar het moet er ook maar uit willen komen. Voor een overwinning in een sector moet alles mee zitten, kwaliteit, vorm, de route van de duiven en dan maak je kans. Begin juli 2016 was het voor André en Jeroen zo ver. Een prestatie om enorm trots op te zijn.

 

Sector III

De overwinning in sector III is naar de familie Driessen uit Wijchen gegaan. Vader en zoon winnen (1.258 mpm) met 25 mpm voorsprong op hun club- en plaatsgenoot Jos Janssen. Het gat naar de nummer drie is groot. Comb. Niks uit Westerhaar pakt het brons op de overvlucht van sector III. Mulder uit Hengelo en Revi Schuiling uit Wijhe bezetten de 4e en 5e plaats in deze sector. Mooie uitslagen zijn te noteren voor Luttikhuis uit Ootmarsum (3 van de 4), beginnend op de plaatsen 12 en 77. Geerts uit Ulft doet hetzelfde met de plaatsen 22, 153 en 214. Koos Steenbeek en zn uit De Bilt is één van de weinige uitschieters uit afdeling 7. Zij spelen 70% prijs met 10 duiven mee. De eerste twee zijn terug te vinden op de plaatsen 21 en 60. Comb. Bosman uit Doetinchem pakt 5 van de 7 duiven in de prijzen. John start op de plaatsen 29 en 74. Basseman uit Enschede heeft zijn enige Albi-ganger in de prijzen op plaats 37.

Het slag

De winnende liefhebbers

Op de uitslag zijn André en Jeroen terug te vinden onder de naam A. Driessen & Zn uit Wijchen. Deze vader en zoon combinatie bestaat vader André (52 jaar) en zoon Jeroen (25 jaar). In het dagelijks leven is Jeroen ecologisch adviseur en André is  timmerman. André is via zijn schoonvader in de duivensport beland. Hij startte met de duiven in 1985. De eerste kwamen vanzelfsprekend bij zijn schoonvader vandaan. Dit waren Cools-duiven (overwegend ouderwetse Aarden-duiven). In de huidige stam zijn deze duiven nog steeds verweven. De Wijchense toppers hebben een tuinhok van 6 meter en een zolderhok met vloer oppervlakte 3 en 2 vierkante meter. Op dit laatste hok kun je niet rechtop in kunt staan door de schuinte van de kap. Verder hebben ze 2 kleine rennetjes van een vierkante meter. Hun successen begon met een super kweekkoppel bestaande uit een Cools doffer van 1991 (het oude soort) met een duivin van Ad van Heyst uit zijn ‘671’. Hiervan zitten nu nog veel bloedverwanten op het hok.

 

De winnende duif

De winnende duif is de duivin 13-1400982. Ze heet Jeroen naar Jeroen van Heumen uit Oss, waar het duifje van gekregen is. Ze is ingemand op jongen van 7 dagen. Als jarige heeft ze op 10 oude pennen al een 9e nationaal Cahors gewonnen en ze deed dat vorig jaar nog een dunnetjes over met een 33e nationaal van Limoges. Eerder dit seizoen won ze een staartprijsje op Perigueux op 10 dagen broeden. Deze keer overtrof ze zelfs de eerdere schitterende prestatie door de snelste Albi-duif te zijn van zowel sector III als IV. Van vaderskant komt ze uit een doffer van First Price Pigeons (soort Brinkman/Braakhuis) tegen een duivin van het soort van plaats- en clubgenoot Pieter Guelen (Toppertje 963, die o.a. 4e nationaal Bordeaux won). Van moederskant komt ze uit de kruising Jan van Haaren met Wiel Cramers. Deze moeder won zelf de 14e NPO Bergerac en de 12e nationaal Dax. Kortom … wederom een winnares met een geweldige achtergrond.

Winnende duif

Nestspel

Hoe gaat spelen jullie de duiven? André: ‘Wij spelen de laatste 2 jaar hoofdzakelijk op nest, omdat de beschikbare tijd, die wij hebben, niet heel ruim is. De duiven kunnen nu allemaal tegelijk los en we zijn dan met ruim een uur klaar. Dat komt goed uit want we hebben nog een tweede hobby en dat is hardlopen. Daarbij is Jeroen secretaris van de duivenvereniging, ‘De Luchtpost’ en daar doe ik het elektronisch gebeuren. Het advies wat ik iedereen wil geven: Probeer de duivensport zo eenvoudig te houden. Het draait hoofdzakelijk om goede duiven. Hier zijn we de laatste twee jaar wel achter gekomen. Tijden van loslaten of een dag overslaan zijn niet van belang dat varieert hier van 16.30 tot  21.00 uur dat geeft al een stuk meer ruimte voor het gezinsleven.’ Wanneer wordt er gekoppeld? André: ‘Wij koppelen de duiven laatste week van februari. De duiven spelen we op het nest. De overnachters koppelen wij zo dat ze op 10 dagen broeden of jongen van 7 dagen zitten op de eerste marathonvlucht. Voor deze vluchten spelen we de duiven op weduwschap in. Duiven, waar wij jongen van willen hebben, koppelen wij ook de laatste week van februari als ze gelegd hebben dan leggen wij de eieren over zonder dat ze broeden. Dit moeten we wel doen want wij hebben maar twee kweek koppels. De beste neststand vinden wij ongeveer 10 dagen broeden en jongen van circa 7 dagen. Tijdens dit spel laten wij de duiven eenmaal per dag los met verplicht trainen met vlag op het hok en de kleppen blijven dan een uur dicht. Africhten tussen de fondvluchten doen we met een groep enthousiaste marathonspelers uit Wijchen. We lappen dan op een afstand van ongeveer 70-80 km. Wat de motivatie betreft plaatsen wij soms wat extra zitplaatsen in het hok of we laten de nestduiven de laatste dagen voor de inkorving alleen voor het jong zorgen. Wij kunnen niet aantonen dat het werkt soms lijkt van wel en ook soms niet.’

 

De verzorging

Wat is er te zeggen over de voeding en alles wat daarbij komt kijken? André: ‘Het voeren gebeurt het hele jaar tweemaal per dag. Het voer dat wij gebruiken tijdens het vliegseizoen is vliegmengelingen van Mariman kweek/vlieg en Versele-Laga met ongeveer 20% zuivering en de laatste dagen voor de vlucht krijgen ze Premium Koopman – All in One van Beyers. Op zondag wordt het voer gemengd met  biergist en vitamineral. Ook krijgen de duiven één keer in de week probiotica in het water. Grit , roodsteen en mineralen het hele jaar door, tijdens het seizoen wordt dit eenmaal per week ververst. De laatste 4 dagen krijgen ze ongeveer 6 pinda’s per dag. Enten doen we alleen voor pokken als jonge duif en elk jaar tegen paramixo. Wij laten eenmaal voor het seizoen de mest onderzoeken buiten het seizoen doen we niets. We hebben zelf een microscoop, waarmee we zelf regelmatig een keeluitstrijkje maken om op het geel te controleren. Coccidiose en wormen  behandelen wij alleen als dit wordt aangetoond met het mestonderzoek. Tegen ornithose kuren wij voor de eerste overnachtvlucht 2-3 dagen met Belgatai van De Weerd en tijdens het verdere seizoen nog een keer als we dit nodig achten. Schoonmaken doen wij meestal een keer per dag het hele jaar door. In het tuinhok  hebben wij erwtenstro liggen. Op het zolderhok liggen roosters boven de vloer hieronder wordt een keer per week schoongemaakt.’

Hok boven de schuur

Tot Slot

André vindt het verzorgen van de duiven, dus de omgang met de duiven het mooiste van de duivensport. Jeroen geniet het meest van de aankomst van de duiven in het vluchtseizoen. De familie Driessen zijn met het hele gezin betrokken met de duivensport. Els, André’s vrouw laat regelmatig de duiven los en haalt ze dan binnen en ook helpt ze met het voeren van de  duiven. Wachten doen ze ook vaak met zijn drieën. Tijdens deze overwinning is Jeroen net als vorig jaar, toen ze Bergerac in de afdeling 8 GOU wonnen, atletiek kijken  in Amsterdam. André: ‘Vrijdag belde ik hem nog op en zij tegen hem: We zullen nu wel weer de eerste spelen. Ook kwam Jos Janssen de woensdag ervoor een paar jongen halen. Ik zei nog tegen hem: Als er uit de eerste nationaal bijzitten moet ik ze terug hebben en je raadt het wel … ook jongen uit de 2 eerste aankomende duiven gingen met Jos mee (Jos zelf won de 2e op Albi in sector III). Wij zijn echter nog wel 9 van de 28 duiven kwijt … waarvan een paar echte toppers … ik kan hier heel erg slecht tegen.’ Dat laatste is heel herkenbaar !!! Heb je een goede vlucht, mis je nog duiven, die je graag terug wilt hebben. Desalniettemin wil ik André en Jeroen nogmaals hartelijk feliciteren met deze mooie overwinning. Verder wil ik jullie nog veel succes wensen op de laatste vluchten van het seizoen en dank voor jullie info !!!