Afgelopen weekend was het weekend van de Koninginnenvlucht van de middaglossing St. Vincent. Een vlucht die door het overvolle programma een beetje zijn glans heeft verloren. Net als veel andere vluchten neemt het aantal deelnemende duiven stap voor stap af. Dat heeft niet alleen met de terugloop van het aantal leden te maken, maar vooral met het overvolle programma en met het feit dat zo’n vlucht niet uniek gemaakt wordt. Zo lang er niets veranderd, moeten we het ermee doen. Deze St. Vincent had weer goede winnaars en verschillende liefhebbers die goed hebben gepakt. Ze kwamen langs in het eerste deel en in dit tweede deel.

 Sector 2
In sector 2 waren 2.819 duiven mee. In hun midden viel de snelste duif van heel Nederland en dus ook van sector 2. Dit was bij K. Klink uit Den Bommel. Zijn eerste duif was om bijna 10 over 5 thuis op een afstand van 990 km. De hoogste snelheid van Nederland was uiteindelijk 1.912 mpm. In sector 2 ging de 2e prijs naar Peter van Sintmaartensdijk uit Papendrecht. De directeur van een metaalbewerkingsbedrijf uit Sliedrecht had een achterstand van 64 mpm op de nationale winnaar. Nummer drie zat daar weer 135 mpm achter. Dit waren de Gebr. Wagtmans uit Achthuizen. Gerritsen uit Woerden en de Comb. Johan Hamstra en Eric Aldus maken de top 5 van sector 2 compleet. De winnaar, Klink uit Den Bommel, had ook nog eens 75% prijs met 4 duiven mee. Dat maakt zo’n mooie dag wel compleet. André Fortuin uit Strijensas had een goede St. Vincent met 6 prijzen van de 7 gezette duiven. Hij begon op plaats 20. 2/3e in de prijzen had Paul van den Boogaard uit Kamerik en Hameetman uit Rotterdam. Ad Pegels uit Numansdorp had 80% prijs met 5 duiven mee.

Sector 3
In de sector van Midden en Oost Nederland waren 2.726 duiven mee. Jay Lissenberg uit Utrecht werd de grote winnaar. Op 6.32 uur pakte hij zijn eerste duif op een afstand van 1.056 km. Goed voor een snelheid van 1.760 mpm. Dit was de vierde snelste duif van het hele concours. 47 mpm langzamer was de nummer twee, Evert van den Brakel en zijn zonen Jos en Erik uit Soest. Deze mannen hadden maar 2 duiven mee en 100% prijs. Nummer drie in sector 3 kwam uit Zwolle en was E.J. Mulder met een snelheid van 1.685 mpm. Verhoef uit Amersfoort (4e) en Ton Willems uit Balgoy maken de top 5 vol. Jay Lissenberg had 7 prijzen van de 11 gezette duiven. Crommentuyn uit Beneden Leeuwen heeft 75% prijs met 4 duiven mee. Zijn eerste duif staat op plaats 6. Ton den Braven uit Hoogblokland is de tweede liefhebber met 100% prijs. Zijn twee duiven zitten op de plaatsen 17 en 107. Gerard Scholten uit Enter had 3 duiven mee en 3 prijzen. Hij had twee kopduiven op de plaatsen 35 en 46. Enrico Liet uit Spankeren had 1 duif mee en die zat op plaats 45. Ben Roodbeen uit Renkum is de laatste liefhebber met een mooi prijspercentage en de eerste duif 1:50. Hij had 7 van de 10 duiven in de prijzen en begint op plaats 48.

Sector 4
In sector 4 waren 970 duiven mee op St. Vincent. De snelste duif was van Dirk Adema uit Sneek. Dit was de 5e van heel Nederland, wat op zijn afstand een hele knappe prestatie is. Hij klokt zijn winnende duif om 7.42 uur op een afstand van 1.162 km. De snelheid was 1.734 mpm. Jelle Outhuyse uit Harlingen deed ook goed mee met de 2e prijs. Zijn duif had een snelheid van 1.566 mpm. De derde prijs was voor Mast en Scheper uit Nieuw Amsterdam. Eddy Bloemen uit Staphorst had een mooie uitslag. Hij had 5 prijzen van de 7 gezette duiven. Zijn eerste twee duiven zaten in de kop van de uitslag: plaats 6 en 15. Van der Walle uit Beerta had 2/3e van zijn duiven in de prijzen. Hierbij zaten de prijzen: 17, 24 en 55. Vink uit Balk deed hetzelfde en begon met de plaatsen 19, 40 en 46.

St. Vincent 2018 is al weer geschiedenis. Mensen met vroege duiven en mooie uitslagen … van harte gefeliciteerd !!! Liefhebbers met een mindere uitslag … houd moed … het seizoen is nog lang!!! Iedereen succes de komende weken !!!