1. Ervaren

Belgavet, wederom een Belgische speler op de duivenproductenmarkt. Belgavet onderscheidt zich door alleen met natuurproducten op de markt te komen. Op zich vind ik dat een mooie filosofie en ik heb zelf altijd een goed gevoel bij natuurproducten. Voornamelijk om het ‘baat het niet, schaadt het niet’ idee. Met medicijnen heb je veel eerder de kans ‘te schaden’ dan met natuurproducten. En als je met een natuurproduct hetzelfde effect kan bereiken, waarom daar dan niet voor kiezen?
Ik heb twee succesvolle producten uit de reeks producten mogen ontvangen. Vandaag is ‘Gentochol BVP’ aan de beurt; het andere product houd ik nog even geheim.
Gentochol zit in een literfles van een soort zacht plastic die niet helemaal doorzichtig is. Een net blauw label. Bovenop een rood dopje, dat makkelijk open te maken is. Verder wordt er een handig maatbekertje meegeleverd, handig want het advies is 15 ml van dit product op een liter water.

Linksboven op het label staat tekst en uitleg in het Nederlands. Het advies is dus 15 ml op 1 liter water, tijdens de rui tweemaal per week. Het bevordert de rui en de spijsvertering en tevens wordt dit product aanbevolen ter voorbereiding op wedstrijden of de tentoonstellingen. Bij ‘2. Inzoomen’ lezen we waarom.
Nadat ik het dopje van de fles heb gedaan, begin ik voorzichtig te ruiken. De eerste gedachte die bij mij opkomt is ‘dit is bij verreweg de meest lekker ruikende bijproduct voor duiven die ik tot op heden heb geroken!’ Ik heb vervolgens een paar keer flink geroken, want het is best een bijzondere geur. Het ruikt erg kruidig en fris, haast mentholachtig (dit zit er overigens niet in). De oranje/roodachtige vloeistof is dun en transparant. Ik twijfel of ik hele kleine oliedruppeltjes door de vloeistof zie zweven of dat het, ondanks dat het dun is, siroopachtig is. Het product lost prima op, de lekkere frisse geur blijft vaag aanwezig. De duiven dronken normaal.

  1. Inzoomen

Gentochol BVP bevat (samenstelling per kg):
Ingrediënten:
Natriumchloride 50 mg
Rode bieten poeder 50 mg
Magnesium sulfaat 4,92 mg

Toevoegingsmiddelen per 1000 ml:
Natuurlijk borneolum 2,4 g
Thymol 1,2 g
Vitamine C 100 mg
Natriumchloride

Is een natuurlijk zout (ook bekend als keukenzout) dat bijdraagt aan een gezonde vochthuishouding.

Rode bieten poeder
Is rijk aan ijzer en vitamine C. Verder bevat het andere vitamines en mineralen die bijdragen aan een gezonde huishouding en omloop van het bloed.
Ook is uit een onderzoek bij ratten gebleken dat bietenpoeder de lever versterkt. Er zat extra zink en koper in de lever, dit gaat schadelijke stoffen tegen.

Magnesium sulfaat (‘bitterzout’)
Heeft een bijzonder effectieve werking voor het ‘opschonen’ van de darmen. Verder bevordert het de gal- en leverzuivering.

Natuurlijk borneolum
Is een stof die in bepaalde plantsoorten wordt aangetroffen. Borneolum heeft verschillende werkingen, maar staat vooral bekend om zijn ontstekingsremmende werking. Verder heeft het een antiseptische  werking (bacterie- en schimmeldodend), stimuleert het het immuunsysteem en bevordert het de galstroom naar de darm.

Thymol (werkende stof uit het kruid tijm)
Heeft een positief effect op de gezonde vetzuren omega 3 in hart, hersenen en nieren. Heeft een positieve werking op de luchtwegen.
Verder is het vergelijkbaar qua werking met borneolum. Het heeft een ontstekingsremmende werking, een bacterie- en schimmeldodende werking en helpt ook tegen infecties.

Vitamine C 
Is een antioxidant. Dit houdt in het kort in dat schadelijke stoffen in het lichaam dankzij de antioxidant geneutraliseerd worden; dit komt de algemene gezondheid ten goede. Verder is het betrokken bij de vorming van hemoglobine (zuurstoftransport).

  1. Praktijk

Ditmaal mijn advies hoe ik dit product in de praktijk zou inzetten:

Tijdens de rui
Het advies is om dit product tweemaal per week toe te dienen. In de praktijk zou ik dit advies zeker volgen. Tijdens de rui wordt het duivenlichaam zwaar belast. We ‘pompen’ er veel voedingsstoffen in, om in ruil daarvoor er weer een prachtig verenkleed voor terug te krijgen. Dit vergt uiteindelijk flink wat van bepaalde organen van de duif. In dit product zitten verschillende ingrediënten die er voor zorgen dat a. de darmen worden opgeschoond, b. het galproces goed blijft werken en c. de lever in goede conditie blijft. Uiteindelijk resulteert dit in het feit dat de duif de voedingsstoffen beter op kan nemen (schone darmen) en het hele ruiproces beter aankan, omdat de lever goed functioneert.
Dus het advies tijdens de rui opvolgen met dit product.

Tijdens de kweek
Zou ik dit product eenmaal per week à twee weken inzetten. Aangezien een jonge duif in een dertig dagen opgroeit, gebeurt er veel binnen en buiten dat lichaam. Het hele verhaal bij de rui geldt ook voor deze opgroeiende jonge duif. Het is dan mooi dat er een natuurproduct voorhanden is om de duif hierin te ondersteunen. Nu spreek ik nog niet eens over de volwassen duif, voor wie de kweek ook belastend kan wezen.

Tijdens de wedstrijden
Ik ben overnachtspeler; dit product lijkt mij uitstekend na een overnachtvlucht. Om de duif even te ‘resetten’. Zijn lichaam wordt na de zware inspanning opgeschoond. Tevens dankzij de bacterie- en schimmeldodende werking krijgt de gezondheid van de duif ook een boost. Na het geven van dit product is de duif weer (beter) in staat om voedingsstoffen op te nemen en te verwerken. Tijdens de ‘reset’ zou ik ook 2-3 dagen zuivering geven, voor een (in mijn optiek) optimaal effect.
Tijdens de voorbereidingen zou ik dit product eenmaal per twee weken geven. Afwisselend met andere bijproducten.

Voor meer info of vragen verwijs ik graag door naar;
W: http://www.belgavet.com
E: info@belgavet.com

© Fabian Wendel

Voor vragen:
fabiansocialmedia@outlook.com of de contactpagina van Het Marathonduivenjournaal