Vorige week begon de serie over de ruiperiode. De serie begon met een inleidend verhaal en werd gevolgd door het eerste deel met Team van Ginkel, Hamstra-Aldus en Gerrit van Vilsteren. De komende weken gaan we kijken hoe andere liefhebbers er tegenaan kijken en wat ze er aan doen of juist niet aan doen om de duiven goed door de rui te krijgen. Leest u net als mij met veel plezier werden naar de ruiverhalen van de verschillende goede melkers ………

 

Bernard Hanno, Roermond:

‘De duiven hebben nog een jong groot gebracht en zitten nu op eitjes. Ze krijgen een ruimengeling te eten en verder wat kruidendrank in het water. Dit alles wel na een geel kuur van 6 dagen en een druppel in de nek tegen Worm en Luis. Voor de rest gaan de duiven veel in bad en worden ze met rust gelaten. Ze worden van zelf weer mooi. Daarna ga ik ze selecteren. Als dat is gebeurd, worden ze gescheiden wanneer de tijd daarvoor rijp is. Meestal als bijna door de rui zijn.’

Bernard I edited

Benno Kastelein, Hengelo:

‘Het is in mijn ogen belangrijk dat de duiven goed door de rui komen. De snelheid waarmee dit gebeurt is voor sommigen een wedstrijd op zich geworden. Let er maar op, binnen de kortste keren verschijnen er stukjes op het internet van liefhebbers die de duiven weer glad hebben en door de pennen rui. Zelf zie ik hier geen enkel voordeel in, misschien zelfs wel een nadeel. Waarom? Omdat de rui behoorlijk kracht van de duif vraagt. Dit zie je bv aan de vele hokken die juist nu, in de rui, last hebben van bv ornithose maar ook paratyfus. Dit komt mijn inziens omdat ze wat verzwakt zijn en dit soort ziektes gemakkelijker een kans krijgen. Er zit natuurlijk ook verschil tussen duiven die lang kunstmatig in de veren zijn gehouden en duiven die dichter bij de natuur worden gehouden. Op jet eigen hok heb ik de oude duiven bijgelicht vanaf de langste dag  van 5.30u tot 23u t/m het inkorven van de laatste overnachtvlucht in het eerste weekend van augustus. Dit om de duiven het idee te geven dat de natuur nog niet weer richting de winter gaat en ze nog alle tijd hebben om het dek te ruien. Daarna zijn de lampen niet meer aan geweest in donkere uren. Zo’n 10 dagen na het stoppen met bijlichten stuiven de veren er af.

De duiven worden gelijk naar de laatste Bergerac geselecteerd zodat er weer nieuwe koppeltjes voor 2016 kunnen ontstaan. Ze mogen dan allemaal nog 1 of 2 keer een nest van 1 jong grootbrengen . Het is dus geen uitzondering dat er hier in de maand oktober nog jongen liggen. Daarna sluit ik de broedbakken maar laat ik de duiven nog samen tot  ongeveer eind januari/ begin februari.

De dekveren worden het meest vervangen als ze op eitjes zitten of als de jongen zo groot zijn dat ze gespeend kunnen worden. Alleen op einde broedtijd tot ongeveer 10 dagen jongen staat de rui even stil. De laatste pennen worden hier meestal in januari geruid  maar dit verschild ook per duif.

Bij de jongen blijft de lamp wat langer aan en is hier uitgegaan na het inzetten voor de Derby voor de jongen. Ook hier geldt dat een goede week na het doven van de lampen de duiven kaal beginnen te vallen. De pennenrui gaat overigens niet stil staan door het bijlichten, ze blijven alleen beter in het dek zitten.

Ik voer hier altijd Koopman All-in One en doe dit tijdens de rui ook. Volgens mij zit hier wel in wat nodig is voor een mooi nieuw verenkleed. Ook de bekende emmers allerhande met vitamines en mineralen geef ik in de rui gewoon door. In de waterpan zit om deze tijd van het jaar gewoon water met soms een ui of knoflook maar vaker niet dan wel.

Zo eenvoudig is het volgens mij. Ik kan hier wel wat dingen noemen voor de liefhebber die ze sneller door de rui wil hebben:

-Duiven scheiden

-karnemelk in het water

-niet buiten laten

Maar zoals ik eerder al aangaf is het maar de vraag of sneller ook beter is?!?!?!?!?!’

De Roodbonte in de Rui edited

Ad van Heijst, Wijchen:

‘De duiven worden voor de rui niet gecontroleerd op eventuele ziektes maar ik houd het wel zelf in de gaten. Ze krijgen alleen medicijnen als ze ziek zijn en bij voorkeur niet tijdens de ruiperiode. Soms zijn er uitzonderingen, zoals nu: Mijn late jongen heben zeer erge ornithose en zelfs herpes, denk ik, geel beslag in de bek. Er zijn er twee dood gegaan en daarom eerst vlierbessen gegeven en daarna de ornimix uit de kast gehaald.

De duiven krijgen tijdens de rui een goede ruimengeling. Daarnaast krijgen ze P40, wat ze het hele jaar krijgen. Verder krijgen ze onregelmatig, maar als het even kan eens per week, een bad.

De duiven worden niet op schapjes gezet. Echter als je dat wel doet ruien ze sneller, ook vasthouden en een keer laten vasten werkt de rui in de hand. Die van mij liggen nog met jongen en komen uiteindelijk ook wel door de rui. Na de kerst worden de duiven uiteindelijk gescheiden.

Ik kies voor deze manier, omdat het gemakkelijk is.’

 

… Wordt vervolgd …