Aan enkele marathonduivenliefhebbers legde ik het volgende voor …

Ik zie de winterperiode voor me als drie periodes:

  1. Rui
  2. Rust
  3. Voorbereiding op de kweek

 

  1. Wat voer je in deze periodes voor mengeling?
  2. Vul je dat nog aan met andere zaden zoals lijnzaad en/of onkruidzaad?
  3. Worden de duiven gekuurd of geënt in één van deze periodes? Zoals bijvoorbeeld tegen paratyphus?
  4. Geef je nog natuurproducten in de winter ter ondersteuning?
  5. Wat is volgens jou heel belangrijk in deze drie periodes?

Jacky de Bruine, Barcelona-winnaar van afgelopen seizoen vertelde mij het volgende:

Tijdens de rui voer ik een ruimengeling van de Pantagoon en wat snoepzaad erdoor gemengd. In de winter een rustmengeling met veel gerst. In deze periode wekelijks 2 dagen Drainol en geen medicijnen. Alleen na de rui nog een mestcontrole.
Bij problemen moet er gehandeld worden. In de winter wel een paratyfus kuur maar geen inentingen behalve paramixo.
Verder rust en goed verzorgen.

Gerrit van Vilsteren, onze topper uit Zwolle gaf mij de volgende antwoorden door:

Ik voer de mengeling van De Groot ‘s-Heerenbroek Vogro. Dit vul ik zelf aan met lijnzaad en onkruidzaad. Dit krijgen ze tot drie weken voor de eerste middaglossing. Daarna ga ik over op Matador fond.
De duiven worden na de selectie gekuurd tegen geel en wordt tegen luis behandeld. Daarna worden ze geënt tegen paramixo in december. In januari-februari krijgen ze nog een paratyphus enting door Nanne Wolff.
Ik geef de duiven regelmatig (zo’n tweemaal per week) biergist en vitamineral over het voer. Het voer maak ik vochtig met roosvice. Ik geef de duiven regelmatig boerenkool.
Wat belangrijks is? Een bad! Tijdens de rui krijgen ze dat tweemaal per week.

De familie Hommes ziet de winterperiode als vier periodes. Daar hebben ze op zich gelijk in. Alleen zie ik persoonlijk de voorbereiding op de kweek … ook de voorbereiding op het vliegseizoen, als het gaat om de verzorging. Hoe zien Nick Hommes, zijn vader en zijn broertje het …

Na het seizoen wordt er eerst al het voer wat er nog van het seizoen over is opgevoerd en daarna wordt er overgeschakeld naar Rui MC van Wielink. Aan deze mengeling wordt extra lijnzaad, onkruidzaad en snoepzaad toegevoegd.
De kwekers krijgen medio half november-begin december een enting voor Paratyphus. De vliegers medio januari. Daarnaast krijgen ze een paramixo-enting. De kwekers krijgen naast deze enting nooit iets. Deze duiven zijn de basis van je kolonie, vinden wij.
De duiven worden zo natuurlijk mogelijk gehouden dus water voer en grit. Verder geen natuurproducten.
We letten op de gezondheid van de duiven. Wij ruimen degene op die dit niet aan kunnen, zodat wij sterke natuurlijke duiven krijgen. Wij selecteren trouwens het hele jaar op gezondheid.

Jan Polder laat zien dat hij de winterperiode ook verdeeld in de bovengenoemde drie periodes:

Tijdens de Rui geef ik ruimengling van Mariman aangevuld met een handje zaad (50% snoep en 50% lijnzaad). Ze krijgen wekelijks soepgroente geen andere producten. Verder is rust en een bad belangrijk in de ruiperiode.
Na de rui krijgen de duiven de wintermengeling Mariman. Daar aan wordt 50% gerst toegevoegd. De duiven worden in deze periode geënt tegen paratyphus. Verder krijgen ze nog steeds rust en regelmatig een bad.
In voorbereiding op de kweek krijgen de duiven Variamax van Mariman (vanaf twee weken voor de koppeling. Wekelijks krijgen ze soepgroente … verder geen andere producten. Verder hebben de duiven een optimale gezondheid nodig bij aanvang van de kweek … dat is heel belangrijk.