‘De bekroning van een geweldig seizoen’Het was mistig en heiig de zaterdag dat ik via Vianen richting Tienhoven reed. Tienhoven een landelijk gelegen plaatsje tegen Ameide aan. Mijn doel was een bezoek brengen aan twee broers, die ik al jaren met bewondering volg. In de jaren dat ze apart vlogen en ook nu ze sinds een paar jaar weer samenvliegen. Hun uitslagen zijn bewonderingswaardig en de prijspercentages van uitzonderlijke klasse. Ze hebben een prachtige stam opgebouwd rondom het soort van Ben Kooijman uit Vianen en de laatste jaren heeft de impuls van een duif van Jelle Jellema een paar duiven opgeleverd, waar iedereen jaloers op is. U leest het allemaal in dit artikel. De reden van mijn bezoek was meer dan mijn bewondering. Zij waren namelijk 2e Kampioen Middaglossing geworden en 1e van het Criterium der Azen op de Middaglossing.

 

Prestaties in 2014

André en Eddie Holleman hebben een goed seizoen achter de rug. In afdeling 7 werden ze 4e Onaangewezen Kampioen Middaglossing en 2e Aangewezen achter de dit jaar ongenaakbare Wout van de Hoek uit Putten. Ze begonnen het jaar ‘rustig’ met de 58e NPO Brive tegen 1.960 duiven, maar vanaf St. Vincent ging het los. 4e en 45e nationaal en 9 van de 12 prijzen. Daarna Perigueux: 81e nationaal en 7 van de 14 jaarlingen prijzen was weer een kleine beetje ‘rustiger,’ maar nog steeds buitengewoon knap. Op Cahors was het weer meer dan uitstekend met: 59e, 71e, 82e en 90e nationaal en 15 prijzen van de 18 gezette duiven. De winnaar van de Nationale Fondspiegel is in ieder geval ook bekend, zou je zeggen. Wat een geweldige uitslag !!! Alles bij elkaar spreek je hier van een geweldig seizoen. Alle vluchten bij de eerste 100 nationaal, in totaal 8 duiven bij de eerste 100 nationaal. 35 duiven behaalde prijs van de gezette 56 duiven. Hierbij zaten ook debutanten die het spelletje nog moeten leren en zijn dus niet allemaal uitgeselecteerde duiven. Op de twee belangrijkste vluchten: 24 prijzen van de 30 gezette duiven: 80% !!!! Ongelooflijk !!!

 

De liefhebbers

Zoals je al zal vermoeden, is de duivensport bij de familie Holleman een familiesport. Vader had al duiven en ook broer Martin had duiven. Martin is jong gestorven aan de gevolgen van de spierziekte MS. Vanaf 1995 speelt André vanaf zijn huidige adres. Eerst alleen, later door de ziekte van zijn broer Martin met zijn drieën. Van 2002 tot en met 2011 weer alleen en Eddie ook op zichzelf en vanaf 2012 weer met zijn tweeën. In 2007 was het superjaar van Eddie. Hij speelde op elke vlucht een paar duifjes en werd tegen de veel grotere concurrentie 1e Kampioen Middaglossing van de hele afdeling 7. Vanaf 2012 wordt er dus vanaf het erf van André gevlogen en zitten de kwekers bij Eddie.

De duivenstam is opgebouwd met duiven van Cees Bakker uit Ameide. Deze duiven hebben het soort van Ben Kooijman, wat hoofdzakelijk afstamt van zijn Meeuwtje die de 1e Nationaal St. Vincent won en voornamelijk uit het soort van Hein Oostenrijk afkwam. In het soort van Ben zit ook nog een vleugje soort van Eijerkamp. Verder hebben de mannen een paar late jongen uit de slachtmand gehaald van Bram Boot uit Leerdam, waar ze goed mee nagekweekt hebben. En de laatste tak van de duivenstam van vroeger komt van Wim Peeman uit Middelharnis. Sinds 2007 zit er op het kweekhok een doffer van de familie Jellema. Deze doffer komt uit de Haviok met Mette, met veel bloed van Saffier en Orion in zijn bloed. In eerste instantie kwam er uit deze duif niet veel bijzonders, totdat hij op de beste kweekduivin van het soort van Ben Kooijman/Bram Boot/Peeman kwam te staan. Dit was in het jaar 2010. Ze kweekten er 4 jongen uit en die duiven begonnen in 2012 goed te vliegen, zodat het koppel na een afwezigheid van 2 jaar in 2013 weer op elkaar werd gezet. ‘Het is maar goed dat we iets geduld hebben gehad met deze doffer, want anders was hij er niet meer geweest,’ vertellen de toppers uit Tienhoven, ’2012 was het laatste jaar dat zijn kinderen iets moesten laten zien, anders was het gebeurd. Gelukkig gebeurde dat en dat werd alleen maar beter.’

 

Duiven die de kampioenschappen binnenhaalde

De twee vluchten die na het ‘code-rood-jaar’ overbleven voor het Middaglossingskampioenschap waren St. Vincent en Cahors. De totale prestatie heb ik De-037-van-Hollemanal genoemd in dit artikel, maar nu gaan we terug naar de resultaten die tellen voor de competitie van de Stichting Marathon Noord. André en Eddie werden 2e kampioen Middaglossing. Hiervoor telt de eerst geklokte duif van de twee aangewezen duiven. Ze werden ook nog eens 1e Criterium der Azen van de Middaglossing. Hiervoor tellen beide aangewezen duiven. Ze behaalde de volgende klasseringen:

St. Vincent: 5e (1e get) en 26e (2e get) in de Marathon Noord, 4e en 45e nationaal tegen 3.737 duiven

De-001-van-Holleman,-2e-Duifk-Middag-SMN-2014Cahors: 19e (2e get) en 114e (1e get) in de Marathon Noord, 71e en 466e nationaal tegen 8.594 duiven

Voor de eerste plek voor het kampioenschap van de Middaglossing kwam ze niet veel tekort voor de eerste plaats en de voorsprong op de nummer twee voor het kampioenschap Criterium der Azen was ruim. Een mooie bekroning op een geweldig seizoen.

De twee duiven die dit kampioenschap bij elkaar hebben gevlogen zijn twee zusjes. Ze komen uit de doffer van de familie Jellema en de goede kweekduivin uit de drie oude lijnen met veel bloed van Bram Boot en Ben Kooijman met een vleugje Wim Peeman.

 

Tot Slot

Duivensport is een prachtige hobby. Wat kun je daar mooie momenten aan beleven. Wat is er mooier omdat samen met je broer te doen. Je kunt elkaar stimuleren en bij staan als de ander ergens heen moet, gaat werken of op vakantie is. André en Eddie bezitten al jaren een uitstekende stam duiven en door een bepaalde koppeling van nieuw bloed met oud ontstaat er een koppel die twee topduiven oplevert, die een kampioenschap bij elkaar vliegt met Nationale Allure. De kans is groot dat uit dit koppel nog meer toppers komen, maar dat zal de tijd leren. De eerste voortekenen zitten al in het hok. Ik wens André en Eddie al het goede voor de toekomst en nogmaals de felicitaties voor het behalen van deze kampioenschappen.

 

Jaco van Nieuwamerongen

jaco-handtekening