Dat het voor de duiven een zwaar, pittig en warm seizoen is, is al vaak geschreven afgelopen maanden. Toch hadden er weinigen verwacht dat het nog zwaarder en pittiger kon. Afgelopen weekend … het slotweekend van het marathonseizoen, bewees de natuur dat het nog zwaarder en pittiger kon. Perpignan en Perigueux waren de zwaarste vluchten van zowel de ochtend- (ZLU-) en middaglossing. Op beide vluchten waren de prijzen op de eerste concoursdag niet verdiend. Dat was nog niet met zo’n groot percentage gebeurt dit jaar. Dit verhaal gaat over de nationale winnaar van Perigueux. Een topprestatie van een duif die een grotere afstand moest overbruggen, dan de concurrentie. Als de omstandigheden zo zwaar zijn, zoals afgelopen weekend, zou je de winnaar in het zuidelijk deel van Nederland verwachten. De laatste loodjes (zeker onder deze omstandigheden) wegen het zwaarst … niet waar? Niets is minder waar … de nationale winnaar huist (of beter gezegd hokt) in Westerhaar bij de familie Bakhuis. Een hele mooie prestatie van deze duif en goed voorbereid door haar verzorgers. Grandioos !!!

De winnende liefhebbers
Achter de naam Robin Bakhuis schuilen drie liefhebbers: Robin, zijn oom Gert Bakhuis en zijn neef Joey uit Westerhaar. Deze mannen wonnen afgelopen weekend samen nationaal Perigueux tegen 13.425 duiven. Robin heeft vanaf zijn 5e jaar af duiven. Hij heeft de liefde voor de duiven overgenomen van zijn oom Gert, die achter hem woonde. De eerste duiven kwamen ook van hem. Later kocht Robin zelf wat duiven en in Westerhaar wordt er onderling geruild. Zo groeide de stam naar wat hij nu is.
Oom Gert, Joey en Robin wonen naast elkaar. Zodoende kunnen samen vliegen. In totaal hebben de mannen 30 tot 35 meter duivenhok. 6 meter voor 30 weduwnaars. Twee hokken van ongeveer 5 meter voor de nestduiven. Op 1 hok wordt met de doffers en duivinnen gespeeld en 1 hok wordt met alleen duivinnen gespeeld op het nest. Verder hebben de weduwduivinnen nog een hok in bezit en hebben de jongen 2 hokken van 3,5 meter.
Het soort waar de stam van de mannen Bakhuis is opgebouwd is voornamelijk van AP Overwater, aangevuld met duiven van Wim en Mart Derksen uit Almelo. De laatste jaren zijn er duiven bij gekomen van Frank Zwiers en Verweij-de Haan.

De winnende duif
De winnende duif is een jaarling duivin. Dit was haar tweede vlucht en de eerste miste ze op een haartje. De duivin is gekregen van Arie Alberts uit Westerhaar. Ze komt van vaderskant uit duiven van de Gebr. Holleman en van moederskant komt ze uit een samenkweek-koppel met Arie. De oma van de winnende duif heeft bij Arie een 3e nationaal gevlogen op St. Vincent. De oma van vaderskant won in Tienhoven bij André en Eddie Holleman onder andere de 2e nationaal St. Vincent. Ze zit op het hok van Joey, waar op het nest met doffers en duivinnen wordt gespeeld. De winnende duivin is ingemand op jongen van 5 dagen oud. Het was haar eerste jonkie.

Het seizoen
Half februari was de start van het seizoen. Toen zijn de duiven gekoppeld. De mannen hebben 70 vliegduiven en 12 kweekkoppels. Voor eigen aanvulling worden ieder jaar 100 jongen gekweekt. De duiven worden wekelijks ingespeeld. De week voor inkorven van de overnachtvluchten worden de duiven zelf weggebracht op een afstand ongeveer 30 km.
De duiven krijgen voer van Beyers. In het seizoen Long Distance en er wordt met de Zoontjes-mengeling gewerkt. Naast het voer krijgen ze allerhande uit een emmer.
Medisch gezien krijgen de duiven af en toe een geelkuur (ongeveer eens per maand) en iets om de koppen schoon te maken … ook eens per maand. Dat doen ze op gevoel en als ze denken dat het nodig is … meestal na een marathonvlucht. Het gebeurt ook per ploeg, omdat er op de marathonvluchten natuurlijk in ploegen wordt gespeeld. De kuren worden dus niet tegelijkertijd gegeven.

De Beleving
De duivensport beleven de mannen met zijn drieën. Zoals gezegd wordt er in Westerhaar onderling regelmatig geruild. Met Arie Alberts wordt er ook regelmatig samengekweekt.
Het vliegen is het voornaamste bij de duivensport en het kweken is ook mooi. Ome Gert doet overdag de verzorging en de kwekers. Robin en Joey hebben hun eigen vliegploeg.

Tot Slot
De mannen zaten op wacht voor de jonge duivenvlucht. Op een oude duif van Perigueux hadden ze nog niet gerekend, omdat er in de buurt nog niets was. Ineens kwam er toch een oude duif naar beneden. Robin: ‘We schrokken ons werkelijk ‘kapot’… geweldig was dat … een onverwachte duif van Perigueux!’ Zulke momenten blijven je leven lang bij.
Robin, Joey en Gert … nogmaals van harte gefeliciteerd met jullie snelste duif van heel Nederland van Perigueux … een fantastische prestatie op jullie afstand. Jullie hebben een heel jaar om daar lekker van na te genieten tot de volgende marathonvlucht … en nog veel langer !!!!