Deze reportage gaat over een liefhebber, die vooral het laatste seizoen de stap naar de nationale top heeft gemaakt. Het is een echte no-nonsense liefhebber, die uitgaat van de kwaliteit van de duif en die in de broertjes Hendriks uit Zuiderwoude een prima steun heeft. Dat zijn jongens die hem motiveren. Zijn schitterende kopprijzen en prachtige kampioenschappen in groot verband spreken tot de verbeelding en ook internationaal staat hij bij de grote mannen. Een prima reden om eens in de keuken te kijken van dit sympathieke mens uit Schellingwoude, Rob Timmermans. Hij heeft alles om een fenomeen te worden op de ZLU-vluchten in Nederland: Goede duiven, een mooie accommodatie en prachtige vrienden om mee samen te werken.

 

Geschiedenis

De hoofdspeler van deze reportage is Rob Timmermans (53 jaar) uit Schellingwoude. Hij is gemeente-ambtenaar van de gemeente Amsterdam. Rob heeft al vanaf 1975 duiven. Hij viert eigenlijk zijn 40-jarig jubileum als duivenmelker dit jaar. Vader Timmermans had duiven en besloot in 1975 te stoppen. Rob nam het stokje over als jonge tiener. In 1976 werd hij jeugdkampioen van zijn vereniging Oranje Nassau in Amsterdam Oost. De eerste duiven kwamen van verschillende Amsterdamse en Noord-Hollandse duivenliefhebbers. Dit waren programma-duiven, maar ook toen vond Rob de langere vluchten al het mooist. De man uit Schellingwoude had toen duiven van onder andere Flip Giele, Cor Zutte en Deurwaarder-Pronk. Later kwamen pas de echte marathonduiven.

 

Het Hok

Het Hok voor websiteIn Schellingwoude staat 15 meter hok voor de oude duiven en jaarlingen. Het hok is verdeeld in 6 afdelingen. Verder hebben de jongen de beschikking over een ren van 5 meter, die verdeeld is in twee afdelingen. Deze ren staat op het oosten en staat tegenover het oude duivenhok. Het hok van 15 meter bestaat eigenlijk uit twee delen. Het oudste deel van 10 meter is een Buitenhuis-hok. Dit hok heeft een zadeldak van alleen pannen. In het front zitten kleine kleppen en kleine ramen van hooguit één vierkante meter per afdeling. Het Buitenhuis-deel is 7 jaar oud. Twee jaar geleden is daar 5 meter aangebouwd. Het aanzicht is hetzelfde als van het oude deel. Echter er staat wel een volière voor. Dit deel is voor de jaarlingen. Over de gehele lengte van deze hokken zit een gang van één meter breed. Het deel waar de duiven zitten, is ook nog eens twee meter. De hele dag kunnen de duiven van de ene naar de andere afdeling lopen en vliegen. Dit gebeurt via de gang voor de afdelingen langs. In het midden van de afdelingen is een halletje, waar Rob zijn voer opslaat. Aan beide zijden van het halletje zitten drie afdelingen. Het plafond is dicht bij het ‘duiven-gedeelte’ en geheel open in de gang. De verse lucht komt het hok in via de pannen. Aan de voorkant van het hok is er geen opening. In het gedeelte waar de duiven zitten liggen op de vloer beukensnippers. In de ren van de jonge duiven en de volière voor het jaarlingendeel van het hok zit een bodem van gaas. De stukken waar geen beukensnippers liggen, wordt twee keer per dag schoongemaakt.

 

Kampioenschappen

De laatste jaren heeft Rob Timmermans veel kampioenschappen in groot verband bij elkaar gespeeld met zijn duiven. Om het duidelijk over te laten komen, heb ik hier een overzicht. Dit betreft alleen het vliegseizoen van 2014:

Fondclub Noord-Holland: 2e Onaangewezen en 2e aangewezen ZLU

Samenspel Noord- en Zuid-Holland (SNZH): 4e Superprestige ZLU, 5e onaangewezen en 3e aangewezen Generaal Kampioen ZLU en 3e Keizer Kampioen ZLU

Fondunie 2000: 4e Onaangewezen en 1e aangewezen Algemeen Kampioen, 1e Pyreneeëncup

De ZLU: 5e Pyreneeëncup, 2e WESM

Sportblad De Duif: 1e Internationale Gouden Duif Zware Fond

PIPA: 1e International All Time Pigeon (I.A.T.P.)

Dit laatste kampioenschap gaat om de 1e getekende van de vluchten Pau, Barcelona, St. Vincent, Marseille, Narbonne en Perpignan

 

Stamopbouw

De duivenstam van de man uit Schellingwoude bestaat voornamelijk uit duiven die zijn oorsprong vinden bij Adrianus van der Wegen uit Steenbergen. Natuurlijk zijn daar de laatste jaren andere duiven bijgekomen, maar de kern is nog steeds van Steenbergse oorsprong. De Van der Wegen-duiven werden gehaald bij de zonen van Adrianus, Antoon en Luci van der Wegen en Jacques van der Wegen. Verder kwam er soort van Muller naar Schellingwoude, zoals Red Gloria van Cees en Carlo Dominicus en De Genaaide en Het Superkoppel via duivenvriend Eric-Jan Piels. Van wijlen Flip Giele kwamen ouderwetse Aarden-duiven. Uit Volendam kwam via Gerrit Veerman het soort van Jan Peters uit Bemmel (Betuwe-koppel). Van zijn grote duivenmaten Gert Jan en Jeroen (Familie) Hendriks kwamen duiven met een achtergrond van Jan Theelen, Marcel Braakhuis, Gebr. Kuypers en Van der Wegen.

Sinds 3 jaar hebben Gert Jan en Jeroen Hendriks en Rob een gezamenlijk kweekhok. Hieruit put hij elk jaar 50 jonge duiven. De laatste jaren hebben we onze taaie fondstam moderner gemaakt met nieuwe aankopen. Bij de Gebr. Jacobs uit Nes aan de Amstel zijn jongen uit hun toppers gekocht. ‘De Superkweker Stet’ hebben we een jaar geleend. Deze topduif komt uit Het Betuwe koppel. Deze doffer is zelf een Supervererver. Deze duif zit nu bij de comb. Verweij-De Haan. Drie kinderen van deze superduif zitten op het kweekhok. De 4e uit deze duif is een goede kweker bij Verweij-De Haan. Afgelopen voorjaar zijn er vijf nieuwe aanwinsten gekocht bij de verkoop van Arjan Beens. Deze duiven stammen allemaal af van ‘Snelle Jelle.’ Komende zomer worden deze vijf nieuwe aanwinsten gekoppeld aan de goede eigen duiven.

 

… …. Wordt vervolgd …….