U leest op dit moment het derde en laatste deel van de reportage van Rob Timmermans uit Schellingwoude. In dit deel leest u over de kweekmethode, de vliegploeg en opleiding daarvan en hoeveel vriendschap in de duivensport kan betekenen. Ik hoop en denk dat u ook dit laatste deel met veel plezier leest, want wat een geweldige topper is deze liefhebber en een zeer sympathiek mens.

De kweekmethode
De kwekers zitten zoals eerder gezegd bij de familie Hendriks in Zuiderwoude. Samen met hem worden de kweekkoppels samengesteld. Met het koppels samenstellen voor de kweek, is de eerste ingeving belangrijk. Het gevoel … … wat past goed bij elkaar … … welke types. De stam die al 30 jaar is gevormd (wat het eigen soort genoemd mag worden), wordt gekoppeld aan ‘nieuw’soort. Dat zijn duiven van Jan Peters via Gerrit Veerman en Gebr. Jacobs. Die kruisingen pakken prima. 60% van de koppels zijn kruisingen van die twee lijnen. De andere 40% zijn koppels die zijn samengesteld uit de allerbeste vliegduiven die de laatste 4 jaar zijn ingehouden en hun (ingeteelde) kinderen van deze topvliegers. Voorbeelden van duiven die we hebben ingehouden voor de kweek: Narbonne, Barones, IJsje, Suarez en kinderen van de Rode Barcelona en de Baron. Deze duiven en hun kinderen geven weer een andere impuls aan het kweekhok. Alle lijnen worden door elkaar gemixed! Als duiven ouder worden en minder makkelijk bevruchten of eitjes leggen, dan proberen we de beste lijnen vast te leggen door die oudere duiven aan hun beste kinderen te koppelen en daar een aantal jongen van uit te selecteren. Als blijkt dat er veelbelovende jongen uit een koppel komen dan blijft dat koppel het volgende jaar nogmaals op elkaar staan. Alle overige duiven worden ieder jaar, en soms tijdens het kweekseizoen, omgekoppeld. We zoeken vaak 2 duiven bij elkaar die in de vorige generatie 50% van hetzelfde soort zijn. Het komt niet vaak voor dat de grootouders alle vier van soort/hok verschillen, maar dat komt omdat ons oude soort al generaties lang ingekruist is en er als het ware een “nieuw” soort is ontstaan uit 4 oude lijnen!
We hebben nu drie “kweekprojecten” 1) Peters duiven (Veerman/betuwekoppel & Jacobs/Barca 621) tegen ons oude soort (eerste resultaten zijn heel veelbelovend) 2) kinderen van IJsje x haar eigen vader worden gekoppeld tegen snelle Jelle lijn van Arjan Beens 3) oude Braakhuislijn wordt gekoppeld aan bewezen Barcelona-lijn om niet uit het taaie soort te raken. Een fantastische visie, waar je je levenlang mee verder kunt. Uit goede duiven komen uiteindelijk altijd goede duiven. Let wel !!! Hier staat NIET alleen maar goede duiven, maar … … de nieuwe generatie goede duiven komt uit de voorgaande generaties goede duiven !!!

 

 

 

De VliegplVale Theo editedoeg
Op het vlieghok zitten ongeveer 90 oude duiven, waarvan met 80 gevlogen wordt. Deze 80 duiven worden verdeeld over de ZLU-vluchten, die hij alleen speelt. Daarnaast heeft Rob 80 jaarlingen, die worden gespeeld volgens het systeem van de Familie Hendriks. Dit houdt het volgende in: Ze worden als jonge duiven niet gespeeld of afgericht. Als jaarling worden ze zelf opgeleerd en krijgen ze enkele kleine vluchtjes om vervolgens de natour af te werken. De tweejarigen van 2013 hebben vorig jaar 10 maal de reismand gezien tot 250 km en zijn 10 maal gelapt (meestal Hank, zo’n 75 km). Het zijn nu mooi uitgegroeide tweejarige duiven, die dit jaar aan de bak moeten.

 

 

 

 

Lady Linly editedNog een paar beste duiven
Lady Linly won onder andere de 33e nationaal Marseille. Ze komt uit de 60-lijn van Rob, die bestaat 100% Wegen (rechtstreeks via Jacques van der Wegen, maar ook via Flip Giele en Cor Schutte). Lady Monique is Robs Barcelona-duifje voor dit jaar, als het goed gaat. Ze won o.a. de 124e nationaal St. Vincent ZLU. Zij is een Muller x Gebr. Van Giels, Steenbergen via duivenvriend Eric-Jan Piels. Vale Theo won de 18e nationaal Perpignan. Zijn vader is van het Oude soort van Flip Giele met een dochter van de Geerdink-duivin.

 

 

 

Vriendschap
Bij het verzorgen en schoonhouden van de hokken heeft Rob hulp van Gerard. Hij maakt iedere dag trouw de hokken schoon. Hij helpt met het loslaten van de duiven, als ik aan het werk ben. Hierbij helpt mijn vader me ook. De familie Timmermans zijn trouwe supporters bij thuiskomst van de duiven.
De combinatie Boogaard-van Buuren zijn goede vrienden van Rob. Ze richten samen af en zondagochtend gaat Rob altijd naar de shop van de mannen om koffie te drinken en bij te praten over de duiven.
Gert Jan en Jeroen Hendriks zijn de sparringpartners van Rob. Met hem richt hij samen af, bespreekt hij ‘het strijdplan’(plannen in het seizoen, dagelijkse dingen doornemen). Met hen heeft hij samen het kweekhok, koopt het samen versterkingen en gaat hij op hokbezoek bij andere goede liefhebbers. Verder gaan ze samen naar de feestjes, waar ze samen hun prijzen ophalen.
Duivensport is een prachtige hobby als je het samen op deze manier kan en mag doen.

Tot Slot
‘Duivensport is mooi als het goed gaat. Je hebt dan samen met je vrienden mooie dingen te bespreken, wat zeer waardevol is voor alle betrokkenen. Als je goed presteert met de duiven en je ziet dat andere liefhebbers dat erg waarderen en respecteren … … dat is mooi. Duivensport is een mooi sociaal gebeuren,’ vertelt Rob. Wat kan er beter in de duivensport? Rob: ’Mensen moeten gewoon blijven doen, als er wat mis gaat en als andere liefhebbers beter presteren dan jij. Enkele liefhebbers hebben hier helaas moeite mee.’
Rob Timmermans heeft in 2014 enorm goed gepresteerd met zijn duiven. Hij heeft genoeg potentie in het hok zitten om nog beter te gaan presteren in de toekomst. Het Marathonduivenjournaal gaat dat voor u volgen.
Het laatste woord is aan Rob: ‘De afgelopen winter heb erg genoten van de diverse huldigingen. Metname de huldiging bij ‘De Duif’ vond ik geweldig. Ik voelde een enorme waardering voor de prestaties die ik samen met mijn duiven had geleverd. Het was een feest om nooit meer te vergeten en daar ben ik de familie Hermans heel dankbaar voor.’

jaco-handtekening