Als je met 24 weduwnaars speelt behoor je niet tot grootste spelers in de duivenwereld anno 2015. Eerder tot de kleinere. Als je dan 5 tot 6 marathonvluchten meedoet, dan valt het niet mee om op elke vlucht genoeg goede duiven te spelen om tegen de grote concurrentie met de besten mee te doen. Of je moet een geweldig hok met duiven hebben. Dat moet gewoon het geval zijn bij Rinus Kleppe uit Kerkwerve. Dit nostalgische Zeeuwse plaatsje in de buurt van Zierikzee herbergt een topliefhebber die in 2015 met 24 weduwnaars al zijn mede-marathonspelers zijn hielen liet zien in de Afdeling 1 Zeeland. Een fantastische prestatie !!! Dit soort feiten maakt mij nieuwsgierig hoe zo’n melker dit kampioenschap bij elkaar heeft gevlogen. Wat voor duiven heeft hij? Hoe pakt hij het aan? En hoe gemotiveerd is hijzelf? Reden genoeg om eens nader kennis te maken met deze sympathieke Zeeuw en liefhebber van de duivensport en de marathonvluchten in het bijzonder.

 

De liefhebber

De kampioen van de Marathonvluchten van Zeeland is de 52-jarige Rinus Kleppe uit Kerkwerve. Een pittoresk dorp in Zeeland. Het ligt op Schouwen-Duiveland ten Noordwesten van Zierikzee. Rinus is in het dagelijks leven ploegleider. Op 8-jarige leeftijd ging hij bij de duiven kijken van de vader van een tante. Hij spoorde Rinus dusdanig aan dat de konijnen uit het hok plaats moesten maken voor postduiven. Deze hobby is in de loop van de tijd uitgegroeid tot wat het nu 44 jaar later is  … … een hok van 9 meter met 32 koppels duiven in de winter. Dit hok is overgenomen van een andere duivenliefhebber. Het heeft 4 afdelingen en een halletje in het midden. Dit hok is ooit gekocht door deze andere liefhebber bij de hokkenbouwer Dumo.

Het Hok edited

Rinus heeft voornamelijk duiven van Jacques Steketee en Ko van Dommelen. Niet de slechtste kleppers natuurlijk. Hij speelt met 24 doffers op weduwschap en daarnaast heeft hij 8 kweekkoppels. Hij kweekt met deze kwekers metname uit kruisingen en daarbij worden de beste duiven tegen elkaar gezet.

 

Het seizoen 2015

Halverwege juni begon het overnachtseizoen bij de liefhebbers van afdeling Zeeland. De eerste vlucht was gelijk de Koninginnevlucht vanuit St. Vincent. In de afdeling Zeeland speelde Rinus de 32e prijs tegen 1.064 duiven. Een stabiel begin van het seizoen. Een week later was er een vlucht vanuit Bordeaux. Het was een pittige vlucht voor de ruim 1.500 duiven uit Zeeland. De eerste duiven haalden amper 1.000 mpm en dat waren er ook maar drie en vanaf plaats 33 schoten de snelheden al onder de 900 mpm. Rinus had wat jaarlingen mee en kreeg op plaats 56 in de afdeling ook een jaarling voorop. Die jaarling had hij kennelijk verwacht, want hij stond als eerste getekende. Op plaats 77 kreeg hij zijn tweede duif en met 4 duiven van de 7 in de prijzen was het een prima vlucht.  De derde vlucht werd voor Rinus de beste. Hij vloog op Bergerac een 4e nationaal met een doffer van 2009 en in Zeeland was het goed voor de 3e prijs tegen 736 duiven. De man uit Kerkwerve had 2 prijzen van de 3 gezette duiven.  De vierde vlucht was ook niet verkeerd. Dit was Cahors en Rinus pakte 4 prijzen van de 6 gezette duiven. Hij begon met de prijzen 57 en 89 tegen 1.370 duiven. De vijfde vlucht was Tarbes. Ook deze vlucht ging prima voor onze ploegleider. Hij behaalde 2 prijzen (54 en 72 tegen 791 duiven) met 4 duiven mee. Het seizoen werd afgesloten met de tweede vlucht uit Bergerac. Dit was geen slechte vlucht met 6 prijzen van de 11 gezette duiven, maar hij begon op deze vlucht iets later dan hij gewend was met de plaatsen 131 en 132 tegen ruim 2.300 duiven. Dat dan weer wel. Al met al was het voor deze topper van Schouwen-Duiveland een puik seizoen. Al met al resulteerde dit in de volgende kampioenschappen: Marathon hok kampioen Zeeland ’96, 1e  marathonkampioen Zeeuwse marathon en kampioensduif. Verder 1e samenspel 6 Zeeland ’96 met ook nog eens de 1e en 2e Duifkampioen.

De beste duiven

De beste duif stond al eens op Het Marathonduivenjournaal en is de 09-3912941, een heer die op leeftijd begint te raken. Maar die in 2015 nog maar eens drie prachtige prijzen pakte, waaronder de 4e nationaal Bergerac. Verder won hij de 32e St. Vincent tegen 1.064 duiven en de 72e Tarbes tegen 791 duiven. In 2014 was St. Vincent zwaar, toen pakte deze weduwnaar de tweede plek in het Inkorfcentrum. In 2013 was hij de winnaar en speelde hij de 33ste provinciaal en de 294ste Nationaal, 2012 was goed voor een vierde plek en in zijn debuutjaar 2011 werd hij tweede, allemaal in het Inkorfcentrum. Hij weet dus steeds prijs te vliegen op de openingsklassieker van het seizoen. De vader van de 09-941 werd gekregen van een inmiddels overleden clubgenoot en kreeg de naam ‘Schuumpje’ mee. De afstamming van ‘Schuumpje’ is altijd onbekend gebleven. De moeder van de 09-941 is afkomstig van fond-icoon Sjaak Steketee uit Bruinisse uit zijn 7e Nationaal Pau 2007.

De tweede duifkampioen is een prachtige bonte doffer. De nl.12-3214774, is een kleinzoon van ‘BigSpeed,’ die drie keer bij de eerste 100 nationaal vloog bij Rinus. ‘De 774 van 2012’ won dit jaar drie prijzen: 77e Bordeaux tegen 1.567 duiven, 57e Cahors tegen 1.370 duiven en de 131e Bergerac tegen 2.373 duiven. Een topper die nog wel een paar jaar mee kan.

Bonte doffer edited

De voorbereiding op het seizoen en de verzorging in het seizoen

In maart worden de duiven gekoppeld. Ze mogen dan allemaal een koppel jongen grootbrengen. Eind april/begon mei komen ze op weduwschap. De vliegduiven worden met het gewone programma opgeleerd, tot aan de eerste dagfondvlucht. Voor het seizoen worden ze gekuurd tegen het geel en krijgen ze een wormenkuur. Verder wordt er in de voorbereiding de mest gecontroleerd en krijgen ze een keeluitstrijkje ter controle op de gezondheid. In de week van St. Vincent kwamen de duiven in vorm, dat was geen week te vroeg. En die vorm werd vast gehouden tot  de laatste vlucht.

In de winter en tijdens de kweek krijgen ze voer van de Patagoon. De duiven krijgen in het vliegseizoen voer van Versele Laga (Black Label Weduwnaarsvoer en Gerry Plus). Als bijproducten krijgen ze Koninginnegelei in capsules toegediend om goed te herstellen en als voorbereiding op de vlucht. Verder krijgen ze af en toe Kurkuma over het voer. Dit is een extract uit Gele Wortel. Van Patrick de Rijcke krijgen ze een vloeibare kruidendrank voor over het voer, wat samen met de Kurkuma-poeder wordt gegeven. In het seizoen worden de duiven nogmaals 1 of 2 keer gecontroleerd door de dierenarts, zoals in het voorjaar.

Jonkies op het hok edited

Tot Slot

Rinus ziet duivensport ‘Puur als hobby.’ Het is genieten om de duiven te verzorgen en thuis te zien komen van de vluchten. De wedstrijdspanning blijft toch altijd het mooist. Zijn vrouw komt dan regelmatig bij hem zitten tijdens het wachten. Zeker als het weer zomers is. De man werkt samen met Kees Filius uit Zierikzee en Rini Bolle. Ze schaffen samen duiven aan en filosoferen samen over de duiven. Hierin geven deze drie melkers het goede voorbeeld voor alle liefhebbers. ‘Verdraagzaamheid en samenwerking’ zou in de duivensport nog beter kunnen, vindt deze topliefhebber van Schouwen-Duiveland. En dat kan ik als schrijver en u als lezer alleen maar onderschrijven. Rinus bedankt voor je openheid en je korte en duidelijke uitleg over je duiven en je manier van verzorgen.

jaco-handtekening