De editie van 2017 was een zware Barcelona. De zwaarste die ik me herinneren kan. Oorzaak … drukkende warmte in het deel na Perpignan/Narbonne … in het Rhône-dal. Naast die warmte was de luchtvochtigheid heel hoog. Gelukkig druppelen er altijd nog duiven na, maar iedere duivenliefhebber ziet graag een wat makkelijker vlucht, zodat de duiven binnen de eerste dagen na lossing in grotere getalen naar huis kunnen komen. Dit verhaal doet niets af van de prestatie van de duiven die op zaterdag en zondagochtend naar huis kwamen. Deze duiven moeten in superconditie zijn en ook gewoon oersterk. De beste van deze klasbakken was de topper van Léon Roks uit Standaarbuiten. Hij had de duif met hoogste gemiddelde snelheid van heel West-Europa. Hij won dit jaar Internationaal Barcelona met een grote voorsprong. Fantástico !!!!

Barcelona
De zwaarste editie van Barcelona van de laatste decennia werd gewonnen door Léon Roks uit het Westbrabantse Standaardbuiten. Hij was met 882 mpm ook de internationale winnaar. Zijn duif arriveerde net voor 1 uur op zaterdagmiddag. Toen was er in België nog niets! Erg knap van deze winnende, Don Leo. De 4.492 Nederlandse duiven werden vrijdagochtend om 9.05 uur gelost. Wat verder opviel waren de twee vroege duiven van Coen van Haarlem uit Terborg ( plaats 4 en 7 nationaal). Coens eerste duif kwam zonder staart thuis en was op de borst eveneens behoorlijk gewond. Kees Droog uit Andijk (op 1.281 km) nam revanche op een beroerde winter met zaken waar je beter niet mee bezig kunt zijn. Hij maakte een mooie serie en begon met de plaatsen 8, 9 en 29. Daarnaast zijn er twee liefhebbers op een hele verre afstand terug te vinden op de plaatsen 2 en 3. Van Jelle Jellema (1.258 km) zijn we het gewend (maar blijft bijzonder knap), maar van Tony Berlijn (1.270 km) is het een primeur. De top 10:

  1. Léon Roks, Standaardbuiten
  2. Jelle Jellema, Nijverdal
  3. Tony Berlijn, Kampen
  4. Coen van Haarlem, Terborg
  5. W. Scheijvens, Thorn
  6. M. Cox, Stein
  7. Coen van Haarlem, Terborg
  8. Kees Droog, Andijk
  9. Kees Droog, Andijk
  10. H. Wijnands en zn, Maastricht

Tony Berlijn had er 6 mee en 4 duiven in de prijzen. Jelle Jellema heeft er 21 mee en 11 prijzen en 10 bij de eerste 302 prijzen (dan moet er nog 73% van de prijzen verdiend worden). Coen van Haarlem had 14 duiven en 8 prijzen, waarvan 4 bij de eerste 190 prijzen (dan moeten er nog 83% van de prijzen verdiend worden). W. Gommans pakte er ook 4 van de 6, met zijn eerste twee duiven op de plekken 11 en 107.  Theo en Bernard Burgers uit Weurt hadden 8 duiven en 5 prijzen, waarvan 4 kopprijzen bij de eerste 222 prijzen. Gebr. van Doorn uit Someren had 6 duiven mee op Barcelona en had 5 prijzen. De eerste twee zaten op plaats 25 en 98. Bernard van der Horst uit Groesbeek zat op de beroerdste plek in een ZLU-concours, de 26e plaats. Maar ik denk dat hij er mee kan leven. Hij had namelijk 3 duiven mee en die zijn terug te vinden op de plaatsen 26, 40 en 150 nationaal. De mooiste uitslag van iedereen !!! PWA van der Meulen uit Sirjansland had 4 duiven mee en 3 prijzen. Zijn eerste duif zat op plaats 32. Ook oud-winnaar Rik Stevens uit Reuver had 3 van de 4 duiven in de prijzen. Zijn eerste 2 duiven zijn terug te vinden op de plaatsen 34 en 175. Pottgens uit Kerkrade had 2 duiven mee en beide duiven zaten in de prijzen, waarvan 1 mooi op tijd op plaats 35. Wijnand Geers uit Hulst deed hetzelfde als zijn duivencollega uit Kerkrade. Hij pakte zijn eerste duif op plaats 38. Wilfred Stiel uit Arcen had eveneens 3 prijzen van de 4 Barcelona-gangers. Zijn eerste twee duiven behaalden de 45e en 199e prijs. In deze rij van 3 van de 4 hoort ook Epping uit Nieuwveen. Zijn eerste 2 duiven zaten op de plaatsen 63 en 180. Jos Martens uit Stein had 6 duiven mee en 4 prijzen. De eerste 3 zitten op de plaatsen 75, 174 en 249. Zo leest u dat op deze vlucht er meer uitblinkers zijn dan op een gemiddelde andere vlucht.

De winnende liefhebber
De winnende liefhebber is Léon Roks uit Standdaarbuiten. Deze 54-jarige winnaar is van beroep  broodbezorger bij Bakkerij Sonneveld in Fijnaart. Léon is door zijn vader in de duivensport terecht gekomen. Hij doet al vanaf zijn 10e jaar met zijn vader mee. Zijn eerste marathonduiven kwamen van de Noordhoekse topper Leo Kouters. In Léons tuin staat 25 meter duivenhok. Deze hokken komen van wijlen Cees Luyckx, die op dezelfde hokken in 2010 de 1e nationaal Barcelona won. De hokken zijn als volgt verdeeld: Twee afdelingen zijn voor de weduwnaar en één voor de weduwduivinnen. Drie voor de nestduiven, twee voor de nestduiven en één voor de kwekers. Deze hokken zijn gebouwd door Hans Lookers. De stam van Léon is opgebouwd uit duiven van De Weerd Interpalomas, mw. Ina Roobool, Theo de Jong, Cor de Heijde en zoals gezegd Leo Kouters. Léon heeft 100 vliegduiven en 20 kweekkoppels.

De winnende duif
Toen Don Leo om 2 minuten voor 1 op de klep viel, was Léon net tien minuten thuis van zijn werk. Hij zag in de verte een duif aankomen en dacht in eerste instantie dat het een duif van Pithiviers was. Toen hij uiteindelijk op de klep viel, zag hij dat het Don Leo van Barcelona was. Hij wist dat een steenvroege was … een geweldige ervaring! De winnende duif is een nestdoffer, die is ingemand op een jong van 9 dagen in gemand. De naam van de duif is dus Don Leo. Don Leo is 7 jaar oud. Zijn naam is een kwinkslag naar Leo Beenhakker, de gepensioneerde toptrainer van onder meer AJAX, Feyenoord, Real Madrid en het Nederlands Elftal. De vader van Don Leo komt van Leo Kouters. Hij won o.a. de 19e Bordeaux tegen 1.527 duiven. Hij komt uit een zoon van Huibje met een dochter van Mistral en Willeke (Jan Ernest). De moeder komt eveneens van Leo Kouters. Zij is een kleinkind van de Perpignan. In 2014 won Don Leo de 1e NPO Dax in Brabant 2000. Verder won hij nog een kopprijs op Tarbes 166e nationaal tegen 5.392 duiven.

Het seizoen
In maart zijn de duiven gekoppeld. De winnende duif heeft geen jongen grootgebracht. Na het broeden gaan de duiven vanaf het begin van het seizoen mee tot twee weken voor de eerste belangrijke vlucht. Op alle marathonvluchten wordt deelgenomen … NPO en ZLU. De duiven krijgen voer van Mariman Zij krijgen diverse mengelingen: Super M, Kweek Geel, Sport Rood en in een periode van relatieve rust Gerry Plus van Versele Laga. Al het voer wordt gehaald bij Jan Wagemakers in Roosendaal. Naast het voer krijgen de TOVO, pinda’s, P40 en elke dag verse Allerlei van de Patagoon. Medisch gezien krijgen ze om de 2 weken BS van Belgica de Weerd. Op de dag van inkorven krijgen de duiven Belgasol. Dit krijgen ze ook twee dagen na thuiskomst. De dag voor inkorven krijgen ze ook een pilletje Belga Magix. Al deze producten komen van Belgica de Weerd. De duiven worden regelmatig gecontroleerd door Cees Timmers uit Breda.

Beleving
Léon is een fanatieke duivenmelker. Dat was hij vroeger ook als wielrenner. Nu is de duivensport zijn lust en zijn leven. Zijn vrouw en dochter Marcella steunen hem in zijn hobby. Ze wachten vaak gezamenlijk de duiven op. Karel Timmermans is ook een trouwe supporter als de duiven thuiskomen. Hij doet dat ook als Léon op zaterdagochtend moet werken. Het mooiste van de duivensport is het vallen van een vroege duif. Léon over de thuiskomst van de Internationale Barcelona-winnaar: ‘Toen de duif viel, dacht ik dat ik gek werd en kreeg ik kippenvel. Veel emoties omdat je het niet verwacht. Een van de mooiste ervaringen van mijn leven. Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om iedereen te bedanken voor alle overweldigende reacties en felicitaties.’

Tot Slot
Vanaf mijn plekje achter de laptop wil ik Léon bedanken voor de info voor het verslag. En nogmaals feliciteren met de mooiste overwinning die er te behalen valt … het winnen van Internationaal Barcelona. Petje af !!!

foto’s zijn beschikbaar gesteld door Toppigeons en gemaakt door Pigeon Pixels