Barcelona 2015 gaat de jaarboeken in als één van de zwaarste en zeker de warmste van deze eeuw. Wat een warmte en wat hebben de duiven bewezen daar goed tegen te kunnen. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. De duiven werden op vrijdagochtend om 7:40 uur gelost. Ruim een etmaal later was de winnaar Kees Droog uit het prachtige, aan het IJsselmeer liggende, Andijk. Hij klokte zijn ‘252’ van 2007 om 11:28 uur op een mooie grote afstand van 1.281 km. De gemiddelde snelheid van de winnende duif was 984 mpm. Hij versloeg hiermee Cor de Heijde uit Made. De eerste duif van deze grootmeester had 20 mpm minder snel gevlogen dan de winnende duif in Andijk en hoefde 123 km minder af teggen. Dit geeft de overwinning van Kees en zijn ‘252’ extra glans. De duif van Cor moest weer meer kilometers afleggen dan de duiven in Zeeland, Limburg en het zuiden van Noord Brabant, die hij allemaal versloeg. De nummer drie kwam uit Castricum en was van Cees van der Laan. Deze topliefhebber heeft ze dit jaar goed ‘op de rit,’ want hij draait veel duiven in de kop van de uitslagen op de marathonvluchten. Sliedregt uit Langeweg maakte een mooie uitslag. Hij had 100% prijs met 5 duiven mee. Hij startte met plaats 11 en 12. Ruijten uit IJsselstein had ook 100% prijs met drie duiven mee. Hij begon met de plaatsen 22 en 75.

 

De winnaar van Barcelona

Na drie 2e plaatsen op een sectorvlucht was het nu raak met de 1e nationaal Barcelona voor Kees Droog uit Andijk. Deze 52-jarige eigenaar van een Tulpenbroeibedrijf (wat hij samen met zijn vrouw runt) kwam al jong in aanraking met de duivensport door de vader van een vriendje. Van deze vader kwamen de eerste duiven en later kwamen daar duiven bij van Tante Jans de Liefde, die in de buurt van Utrecht woonde.

Het hokedited

Kees heeft twee hokken. Eén van 18 meter en één van 9 meter. Daarnaast heeft hij rennen voor de vastzittende kwekers, de jongen en de laatjes.

De soorten die de hokken van Kees Droog bevolken komen van Cees van de Laan en Cor Schermer uit Castricum, Fré de Boer (Bovenkarspel), Jelle Jellema (Nijverdal), Bennie en Loes Homma (Balk) en Jan Roelofs (Alkmaar).

Op de hokken is deze tuinder dit jaar begonnen met 48 koppels oude duiven en 35 koppels jaarlingen. Daarnaast heeft hij 20 koppels kwekers.

TopPigeon_ZLU-winnaar-BARCELONA-A4edited

De winnende duif

‘De 252’ is de formidabele winnares van Barcelona. Deze duivin is al van 2007. Ze werd ingemand op jongen van 5 dagen. De vader van deze duivin is een Zoon van ‘De Dax-doffer,’ die een 2e nationaal Dax won. De moeder van deze winnares komt bij de winnaar van de 3e prijs nationaal, Cees van der Laan uit Castricum vandaan. De winnende duivin won eerder in haar duiven loopbaan de 195e nationaal Pau. Verder won ze o.a. de 68e nationaal Cahors, 297e nationaal Tarbes, 263e nationaal Cahors, 285e nationaal Tarbes,  en de 305e nationaal Marseille in de ZLU. Ze kon al mooie prijzen winnen voordat ze Barcelona won. Dat zou je ook verwachten, gezien haar leeftijd.

 

De voorbereiding op het seizoen

De duiven zijn in maart gekoppeld. Ze hebben 2 jongen grootgebracht. 40 van deze jongen zijn weggegaan aan bonnen. Als snel begon het seizoen. Kees’ duiven kregen 3 vitessevluchten, 1 midfondvlucht en 1 dagfondvlucht. Daarna zijn ze wekelijks gelapt naar Hank op woensdag en in het weekend.

De duiven krijgen Variamax-voer van Mariman. Daarnaast krijgen ze naar de grote vluchten toe pinda’s, TOVO en snoepzaad. De duiven worden al 25 jaar gecontroleerd door dr. Venema uit Putten. De mest wordt gecontroleerd voor en tijdens het seizoen en voor het seizoen wordt ook een keeluitstrijkje gemaakt. Medicatie wordt alleen gegeven als het nodig is. Midden in het seizoen steekt het geel vaak de kop op en dan wordt er een kuurtje gegeven. Kees: ‘Dat de duivin van 8 jaar oud nog deze prestatie levert zegt misschien genoeg over mijn medicijn gebruik. Mensen die zeggen dat ze nooit medicijnen gebruiken hebben een grote L op hun voorhoofd.’ En als nooit betekent ‘een leven lang is,’ dan zal het kloppen. Ik ken verschillende toppers die jaren geen medicatie gebruiken en die met natuurproducten het duivenbestand gezond kunnen houden.

 

Tot Slot

Kees: ‘Duivensport is een prachtige hobby. Vooral als je af en toe een succesje boekt. Als er geen wedstrijden zouden zijn zou ik overigens geen duiven houden. Mijn vrouw vindt het een prachtige hobby voor mij, niet voor haarzelf. Ze zal echter nooit klagen over de nadelen van de sport. Ze is overigens een jaar of 10 meldadres geweest voor de middaglossingen in ons nationaal inkorfcentrum.’

Kees is veel bezig met zijn duiven. Zijn motto in deze is: ‘Je krijgt wat terug, als je er veel energie in stopt.’

Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning, Kees? Kees: ‘We hadden berekend, dat we ongeveer om kwart voor twaalf een duif moesten draaien voor een 1e nationaal. Toen zei ik tegen een medemelker en mijn zoon: Er zo wel een achterblijver van Pau of Agen komen. Een paar minuten later, even voor half 12, kwam er uit het westen een duif aanvliegen en ik zei: Zie je wel! Echter toen ze ging zitten sloeg mijn hart over, want het was ‘de 252,’ die ik als 13e getekende van de 13 duiven had meegegeven. Toen ik haar in mijn handen had om de gummi’s en vleugelmerk op te schrijven, stond ik wel even te trillen.’ Nou Kees, dat kan iedereen zich voorstellen. Je stond tenminste nog …

De vleugel van de Barcelona-winnaresedited

Het laatste woord is ook aan de Barcelona-winnaar: ‘Ik wil een ieder bedanken voor de leuke reacties die ik heb ontvangen. En als u geen reactie terug hebt ontvangen, komt dat, omdat er ook een heleboel langs je heen gaat op zo’n dag. Als je dit zelf beleefd, zal je begrijpen wat ik bedoel.’

Kees en zijn vrouw … nogmaals gefeliciteerd met deze historische overwinning op Barcelona. Hier zal je een leven lang van gaan genieten !!!

jaco-handtekening