De ZLU heeft een prachtprogramma voor de Marathonduivenliefhebber. Het is overzichtelijk en in de loop van de jaren is het aantal vluchten wel uitgebreid, maar het er is niet veel gewisseld van stations. Naast het mooie programma hebben ze ook mooie kampioenschappen. Het enige wat ik daarin mis, is een soort van onaangewezen kampioenschap. Het is bijna allemaal gebaseerd op getekende duiven. Daar is op zich weinig mis mee, maar een soort van onaangewezen kampioenschap erbij zou een mooie aanvulling kunnen zijn. Iemand die een geweldig seizoen had en in principe (te) weinig aangewezen duiven pakte, is Kees Droog uit Andijk. Slechts bij één kampioenschap mocht hij de 4e plaats ophalen. Dit terwijl hij in mijn ogen de sterkste ZLU-speler was in ZLU afgelopen seizoen. Waar baseer ik dat op? Hoog prijspercentage, veel vroege duiven en winnaar van maar liefst 7 ZLU-bokalen !!! Kees zal je er niet over horen … hij won immers 1e Nationaal Barcelona !!! En dat telt vele malen zwaarder dan welk kampioenschap dan ook.

 

De Liefhebber en zijn stam

Kees is de 52-jarige eigenaar van een Tulpenbroeibedrijf (wat hij samen met zijn vrouw runt). Hij kwam al jong in aanraking met de duivensport door de vader van een vriendje. Van deze vader kwamen de eerste duiven en later kwamen daar duiven bij van Tante Jans de Liefde, die in de buurt van Utrecht woonde. Kees heeft twee hokken. Eén van 18 meter en één van 9 meter. Daarnaast heeft hij rennen voor de vastzittende kwekers, de jongen en de laatjes. Op de hokken is deze tuinder het jaar begonnen met 48 koppels oude duiven en 35 koppels jaarlingen. Daarnaast heeft hij 20 koppels kwekers.

De basis van zijn huidige stam is zijn 2e nationaal Dax van 1996. Deze doffer is van het soort van Wim Muller. Deze doffer koppelde Kees tegen een duivin, die de 1e, 3e en 5e van Bordeaux won in sector II. De achtergrond van deze duivin is onbekend, maar dat maakt haar niet minder goed. Uit dit koppel kwamen 10 of 11 kinderen die op teletekst hebben gestaan. Met dit koppel en de directe nazaten is Kees een stam op gaan bouwen. Deze duiven zijn ingeteeld en tevens gekruist met nieuwe duiven. Kees heeft van de volgende liefhebbers duiven bijgehaald op tegen deze stam te koppelen: Cees van de Laan en Cor Schermer uit Castricum, Fré de Boer (Bovenkarspel, een Zoon van ‘De Gouden 10’), Bennie en Loes Homma (Balk) en Jan Roelofs (Alkmaar). Sinds 2011 zijn daar duiven bijgekomen van Jelle Jellema. Met de duiven van deze goede liefhebbers en zijn oude stam heeft hij een duivenbestand opgebouwd die tot de beste van Nederland is gaan behoren.

Paco

Een paar topduiven

In het laatste seizoen 2015 had Kees verschillende topduiven. De eerste die we gaan noemen heet ‘Paco.’ Deze doffer won in 2015 de 6e nationaal Pau tegen 3.433 duiven en de 106e nationaal Marseille tegen 3.610 duiven. In het jaar ervoor, 2014, won hij o.a. 113e Cahors in sector II tegen 4.176 duiven en de 47e nationaal Narbonne tegen 6.650 duiven. Deze doffer van 2012 komt uit een zoon (‘Ad Rem’) van de ‘Gouden 10’ van Fré de Boer gekoppeld aan een duivin van Nico Volkens. De moeder van ‘Paco’ is ‘Inteelt Zwart Goud’ van Jelle Jellema (zoon x dochter ‘Zwart Goud’).  Beide kinderen van ‘Zwart Goud’ wonnen mooie prijzen op de grote fond, zoals 200e nat. Orange, 53e nat. Cahors en 80e en 136e nat. Limoges.

Cheirosa

‘Cheirosa’ won in 2015 de 8e nat. St. Vincent 2015 tegen 3.714 duiven en de 290e nationaal Perpignan tegen 5.589 duiven en een jaar eerder de 190e Cahors tegen 4.176 duiven in sector II. Deze duivin van 2013 komt uit een doffer van Bennie Homma. Deze doffer heeft vier geweldige grootouders: vader 2e nationaal St. Vincent, moeder 7e natioonaal St. Vincent en moeder 7e nationaal Brive. De laatste grootvader is de stamvader van Homma, ‘de Brinkman-kweker.’ De moeder van ‘Cheirosa’ is een kruising van een Zoon van de Dax-doffer (won zelf de 19e nat. St. Vincent) met een duivin van Cees van der Laan (ook moeder van één van de beste vliegers van Kees, ‘de 206’)

‘Monsella’ won in 2015 de 40e nationaal Perpignan tegen 5.589 duiven de 470e nationaal Barcelona. Deze duivin komt uit een doffer van Cor Schermer met een duivin van het oude soort van Kees Droog.

monsella

… wordt vervolgd …