Vorige week heeft u het eerste deel kunnen lezen over de stamopbouw en de duivenhistorie van Jay Lissenberg uit Utrecht. Deze week leest u verder over zijn prestaties en hoe het kampioenschap van het Criterium der Azen van de Stichting Marathon Noord is binnen gehaald. En hoe een duif gemotiveerd kan raken. Leest u verder …

 

De duiven van het Criterium der Azen

De duiven die ervoor gezorgd hebben dat het kampioenschap binnengehaald werd door Jay Lissenberg van het Criterium der Azen bij de Stichting Marathon Noord waren de volgende:

1e Duif Marseille edited

1e Duif Marseille

Marseille

‘De 009’ van 2011 was de eerste duif van Marseille van Jay. Het was de tweede getekende van deze vlucht. Hij won de 75e prijs in de Marathon Noord en de 551e nationaal. De vader van deze duif is de kweekdoffer van 2007 van Ko van Dommelen. Hij is ook de vader van de 30e nationaal St. Vincent ZLU van dit jaar. De moeder van ‘de 009’ komt uit het goede koppel (Rooie Doffer x Brakelé-duivin) en is dus een volle zus van o.a. de 1e NPO Perigueux 2006 en 10e nationaal St. Vincent 2009. De tweede duif van Marseille is de eerst getekende duif van deze vlucht. Het is ‘de 490’ van 2012. Hij won in de Marathon Noord de 77e prijs en nationaal de 570e prijs. In 2014 won hij de 68e nationaal Marseille en in 2015 won hij ook nog de 408e nationaal Perpignan. Zijn vader komt net als de moeder van de eerste duif van Marseille uit het Goede Koppel. De moeder komt rechtstreeks van Ko van Dommelen en komt uit ‘De Zwarte Pau.’

2e duif Marseille en 1e Perpignan edited

2e duif Marseille en 1e Perpignan

Perpignan

De eerste duif van Perpgnan had Jay niet bij de bovenste twee duiven gezet. Deze duif won de 390e nationaal. Niet veel later viel ‘De  490’ van 2012. Hij was net als op Marseille, de tweede getekende. Hij won dit keer in de Marathon Noord de 40e prijs en nationaal de 408e prijs. Bij het stukje van Marseille staan de verdere wetenswaardigheden van deze goede doffer. De derde duif van Perpignan was de eerst getekende van Jay op Perpignan. Het is ‘de 597’ van 2013. Hij won op Perpignan de 76e prijs van de Marathon Noord en nationaal de 849e prijs. Eerder dat jaar won hij de 30e nationaal St. Vincent ZLU. Vader van deze doffer is dezelfde vader van de eerste duif van Marseille, de kweekdoffer van 2007 afkomstig van Ko van Dommelen. De moeder is wederom een dochter van het Goede Koppel. Dit koppel loopt als een rode draad door alle goede duiven heen.

2e duif Perpignan

2e duif Perpignan

Doffer Henk de Bree

Een andere topper van het hok van Jay is een Blauwbandwitpen-doffer van Henk de Bree. In het verleden zat hij twee keer bij de eerste 100 van de sector op Aurillac en nationaal op Marseille. In 2015 was hij de derde duif van Barcelona. In de aanloop naar Perpignan had deze doffer ‘het aan de stok’ met de tweede duif van Marseille. Ze gunden elkaar een plekje niet. Het was constant knokken. De strijd was groots. Beide mochten naar Perpignan. Zij waren de eerste en tweede duif op het hok van Perpignan bij deze liefhebber uit Utrecht. Soms ontstaat er iets in je hok, waar je gebruik van kan maken. Dat gebeurde in de aanloop naar Perpignan bij Jay en het resulteerde in twee mooie duiven op de uitslag van Perpignan. De doffer van Henk de Bree was trouwens de eerste van de twee en de tweede duif van Marseille, was ook de tweede duif van Perpignan. Wel de eerste van de twee aangewezen duiven.

Duif Henk de Bree

Doffer Henk de Bree

De opbouw van het seizoen en het medische deel van de verzorging

In het begin van het seizoen worden de vliegduiven op weduwschap ingespeeld. Vervolgens worden de duiven per vlucht op de goede stand gezet. De duiven winnen vroege prijzen op alle standen. De stand is minder belangrijk dan de vorm en gezondheid van de duiven, vindt Jay. In 2014 is het hele jaar op weduwschap gespeeld, omdat hij toen een overschot aan doffers had. Weduwschap is minder goed bevallen, want het brengt meer tijd met zich mee. Vandaar dat er in 2015 weer op het nest wordt gespeeld. De duiven worden door Hans van der Sluijs regelmatig gecontroleerd op hun gezondheid. Als het nodig is, worden ze dan behandeld. Verder krijgen ze voer van Beyers. De mengelingen Kweek Premium, Long Distance en All-in-One komen in de loop van het jaar voorbij. De duiven worden op een simpele en doeltreffende manier verzorgd en gespeeld. De hokken worden niet vaak schoon gemaakt.  De mest die er ligt is droog en het klimaat op de hokken is behaaglijk. De kwaliteit van de duiven is het belangrijkste om te kunnen presteren. Die kwaliteit zit er wel degelijk. Dat laten de diverse mooie uitslagen en kopprijzen wel zien van de laatste 10 jaar.

Jurian en Jay edited

Jurrian van Amerongen (l) en Jay Lissenberg

Tot Slot

Jay Lissenberg heeft nog een lang ‘duivenleven’ voor zich, als alles goed verloopt. Hij heeft de beschikking over een sterke duivenstam, waar regelmatig goede duiven uit voortkomen en waar menig vroege prijs mee gespeeld wordt. Hij mag trots zijn op zijn stammetje die hij zorgvuldig heeft opgebouwd. We gaan in de toekomst hier nog veel van horen. Verder is Jay is een aardige kerel, die met veel passie over zijn hobby praat en die er duidelijk ook van geniet. Dit alles maakte het een leuke middag bij hem samen met Jurrian, zijn vader Johan en een andere duivenvriend. Jay, nogmaals gefeliciteerd met het mooie kampioenschap van het Criterium der Azen van de Marathon Noord en we gaan elkaar weer zien.

 

jaco-handtekening

P.S. Wat vond je van het interview en het verslag, Jay? ……………………     Hoe vond je dit interview, Jay

Jurrian en ik vonden het ook een geslaagde en gezellige middag !!! Tot de volgende keer !!!