De duivensport vergrijst …… het zal allemaal wel, maar de duivensport zal niet snel verdwijnen. Ik denk zelf … nooit !!! Omgaan met dieren en een wedstrijdelement blijft trekken. Het zal alleen in de toekomst meer verspreid worden om 1.000 liefhebbers bij elkaar te krijgen. Dat de duivensport is teruggelopen heeft vele oorzaken, waar ik in dit artikel zeker niet op in wel gaan. Eén oorzaak ligt bij het elkaar iets (niet) gunnen. De gun-factor in de Marathonduivenwereld is veel groter dan bij de andere deelgroepen in de duivensport. Daarom loopt het hier niet zo snel terug. Terug naar de vergrijzing. Op de bewuste zaterdag ging ik (veertiger) met Jurrian van Amerongen (dertiger) naar Jay Lissenberg (28 jaar). Dus bij leven en welzijn zullen wij over dertig jaar nog vrolijk tegen en met elkaar duivensport beleven. Als je hierop uitvergroot is de duivensport nog springlevend. De reden van het bezoek aan hem is een mooie reden. Jay werd dit jaar Kampioen Criterium der Azen op de Ochtendlossing. Hierbij tellen op de drie vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan beide bovensten van de lijst. Misschien wel het moeilijkste kampioenschap van de Marathon Noord. Jay was de enige liefhebber, die alle zes de aangewezen duiven pakte. Een geweldige prestatie!!!

 

De liefhebber

Jay Lissenberg uit Utrecht is een jonge liefhebber van 28 jaar, die sinds 2001 actief bezig is in de duivensport. Hij is er in gerold door zijn vader Johan, die ook vanaf zijn jonge jaren duiven heeft. In Utrecht vliegen meer liefhebbers die Lissenberg heten en dat is allemaal familie. Jay’s vader helpt hem nog steeds, vooral overdag als Jay aan het werk is. Jay zit voor zijn werk in de boomverzorging. De liefde voor de natuur kan hij zo mooi in zijn werk en hobby kwijt. In zijn begin jaren speelde Jay de programmavluchten, maar al snel kwam de overschakeling naar de grote fond. Hij kreeg voor zijn verjaardag twee duifjes van Harry Brakelé uit Maarssen, wat toen zelf al een groot kampioen was. ‘De 647’ van 2002 was daar één van en dat werd uiteindelijk de stamduif van het hok van Jay. Deze duifjes van Harry vlogen direct kop op de marathonvluchten. De liefde voor deze vluchten was geboren. Zijn  marathonduiven van nu, 2015, hedden de beschikken over 16 meter hok. Een hok van 9 meter voor de oude vliegduiven en een hok van 7 meter voor de kweekduiven en de jongen. Het hok moet binnenkort verplaatst worden en met de verhuizing gaat alleen het hok van 9 meter mee.

Rode Stamvader

Rode Stamdoffer (Theelen x Brakelé)

Opbouw van de stam

De eerste marathonduiven, waar successen mee behaald werden kwamen uit een Rode Theelen-doffer via het kweekcentrum van Jaap van Alphen en een donkere duivin van Harry Brakelé. De eerder genoemde ‘647 van 2002.’ Hieruit kwam in 2003 een mooie Rode doffer. Deze duif presteerde goed en zijn kinderen ook. Zowel hij als zijn kinderen vlogen kop in de UCK (grote kring rondom Utrecht met veel liefhebbers en grote tegenstand met liefhebbers als Comb. van den Berg, Poelstra en znn, Jurrian van Amerongen en ga zo maar door) op de meerdaagse fond. De Rode Doffer van 2003 werd gekoppeld aan zijn moeder, ‘de 647’ van 2002. Uit deze koppeling kwam de 1e NPO Perigueux van 2006. Deze doffer werd later ook de vader van o.a. de 37e nationaal St. Vincent. Uit deze moeder-zoon koppeling kwamen meerdere goede duiven, zoals de 14e NPO Brive en 10e nationaal St. Vincent. Deze stam is ingeteeld en is de basis van het hok van Jay Lissenberg op dit moment. In het kweekhok zitten nu nog 8 kinderen uit deze inteelt-koppeling. Om deze stam te versterken zijn er verschillende duiven ingebracht. Dat versterken lukt natuurlijk niet bij alle duiven, maar wel met een doffer en een duivin van Jac. Steketee, een doffer van 2007 van Ko van Dommelen (uit Dubbel Gespierde maal Bolle Orleans Hulkje), een paar nieuwe duifjes van Harry Brakelé en door samenkweek met Jurrian van Amerongen.

 

De duiven van het Criterium der Azen

De duiven die ervoor gezorgd hebben dat het kampioenschap binnengehaald werd door Jay Lissenberg van het Criterium der Azen bij de Stichting Marathon Noord waren de volgende:

1e duif Barcelona

Eerste Duif van Barcelona 2015 van Jay

Barcelona

‘De 662’ van 2008 was Jay’s eerste duif van Barcelona. Het was tevens zijn eerste getekende. Hij won bij de Marathon Noord de 35e prijs en nationaal de 307e prijs. Deze duif komt rechtstreeks van Harry Brakelé uit Maarssen. Eerder won deze duif o.a. de 17e nationaal St. Vincent in 2012 tegen 4.575 duiven, de 28e nationaal St. Vincent in 2010 tegen 5.698 duiven en vorig jaar de 361e nationaal Barcelona tegen 5.423 duiven. Kortom een topper. De tweede duif van Barcelona is ‘de 681’ van 2009. Deze duif won de 76e prijs in de Marathon Noord en de 652e nationaal. Zij komt uit een doffer van Jac. Steketee en een duivin van een samenkweek met Harry Brakelé. Zijn ‘733’ tegen de 1e NPO Perigueux 2006 van Jay. Een nazaat van een supergeslacht, waarvan 25 verschillende nazaten bij de eerste 100 nationaal vlogen.

Tweede duif Barcelona

Tweede Duif van Barcelona van Jay

… wordt vervolgd …