Als je de laatste jaren naar de uitslagen kijkt van sector II en de ZLU kom je metname de laatste jaren steeds vaker de naam Verheij uit Hendrik Ido Ambacht op het eerste blad tegen. Henk is een liefhebber om echt rekening mee te houden en zelfs meer dan dat. Henk heeft een mooie stam duiven opgebouwd die met regelmaat een topduif aflevert. Vorig jaar was het al de bedoeling een verslag over hem te maken, maar nu gaat het er uiteindelijk van komen. Henk is lid van een club die een mooi initiatief heeft ontplooid met de jaarlingencompetitie The Golden Classic Marathon. In deze competitie schenken liefhebbers één of meerdere jongen die dan per opbod verkocht worden en de bedoeling is dan dat deze jongen als jaarling op Bordeaux ZLU en/of Cahors in sector II wordt gespeeld. De opbrengst van de verkoop dient dan als prijzengeld voor verkochte duiven op deze vluchten, waarbij een deel voor de schenker is en een deel voor de koper. In deze competitie mogen de schenkers niet hun eigen duif terug kopen.

 

De liefhebber

Henk Verheij is inmiddels een 60-jarige liefhebber, die in het dagelijks leven Bouwkundige is bij de gemeente Hendrik Ido Ambacht. Hij is mede verantwoordelijk voor het onderhoud van de gemeentelijke gebouwen. De basis van de zijn duivensport-carrière ligt bij het oprapen van een duif tijdens een vakantie. Na zijn start met sierduiven is hij op aanraden van zijn buurman en buurjongen, Leen en Jos Hollemans uit Ridderkerk, gestart met postduiven. Zijn eerste goede duiven kwamen al snel van Bertus Kamerman uit Zwijndrecht, die metname dankzij duiven van Jos de Klak een goede stam duiven had.

Heden ten dage heeft Henk de beschikking over een hok van slechts 4,5 meter met een ren van 4 meter voor de duivinnen en de jongen. Het hok is vooral luchtig met voldoende licht, o.a. via glazen dakpannen. Het klimaat van het hok is wel vaak wat koud omdat het hok tussen de huizen staat.

 

Kampioenschappen

De laatste jaren heeft Henk met zijn kleine hokje veel mooie kampioenschappen behaald:

2015    2e Superprestige ZLU totaal met 20 prijzen.

4e Keizer Grote Fond ZLU

5e Fondkampioen ZLU          

1e Super Overnachtfond en 1e Keizer ZLU Drechtsteden

1e Asduif Superovernacht met ‘De Kuif’en 1e Asduif ZLU Drechtsteden

2e Keizer ZLU en 2e Keizer Generaal Fondclub Marathonvliegers

3e Superprestige ZLU Samenspel Noord- en Zuid Holland

2014    1e Kampioenduif Overnachtfond Afdeling 5 met “Zwarte Peer 181”.

1e Keizerkampioen Overnachtfond Samenspel Noord- en Zuid-Holland

1e Aangewezen Overnachtfond Samenspel Noord- en Zuid-Holland

1e Keizerkampioen Overnachtfond Drechtsteden.

1e en 2e duifkampioen Overnachtfond Drechtsteden

1e OA, 2e AGW Overnacht Fondclub Rotterdam.

1e Keizerkampioen Overnachtfond Afdeling 5

 

Stamopbouw

Toen Henk begon met marathonduiven is het gestart met duiven van Theo Streefkerk uit Ameide, Jan Polder uit Middelharnis, Gebr. Saya uit Heer, mevr. Ina Roobol uit Zwijndrecht en sinds 2009 duiven van vader en zoon Ultsje en Jelle Jellema uit Steggerda en Nijverdal. Dit alles niet via-via, maar rechtstreeks van de bron.

Samen met Theo Streefkerk is Henk eigenaar van maar liefst 9 rechtstreekse kinderen van het kweekfenomeen ‘Zwart Goud’ Jellema. Dit is toch een mooie basis samen met de oudere basisduiven. Met het kweken wordt er gekruist met de besten om goede vliegduiven te kweken en later in het seizoen wordt er alleen met de allerbesten ingeteeld voor de kweek. Samen met Theo kan ik beschikken over 10 koppels duiven waarmee uitsluitend gekweekt wordt. De eerste ronde is voor mij, daarna gaat Theo aan de slag en kweekt voor zichzelf en als er over is voor anderen. Henk is dit jaar gestart met 38 vliegduiven, 19 doffers en 19 duivinnen in totaal.

Donkere

Enkele Toppers

Henk heeft 38 vliegduiven, inclusief jaarlingen. In deze tijd is dat een bescheiden aantal duiven. Toch heeft hij de beschikking over een paar topduiven. De eerste die we de revue laten passeren is ‘Zwarte Peer.’ Deze doffer was in 2014 duifkampioen van afdeling 5 en in 2013 van fondclub Rotterdam. Deze doffer van 2011 komt uit een doffer van Snoek en zn uit het soort van Cees van der Poel, die vijf maal bij de eerste 100 nationaal vloog, o.a. 31e nationaal Bergerac. De moeder is van Theo Streefkerk. Uit het soort van Theo en Henk samen. De grootvader van moederskant won 14 overnachtprijzen, waaronder een 9e nationaal Ruffec bij Theo en de grootmoeder van moederskant won 9 overnachtprijzen waaronder een 3e nationaal Dax bij Henk.

‘De Kuif’ won 4 prijzen bij de eerste 250 nationaal op de ZLU-vluchten. Deze doffer is pas van 2012. Hij komt uit ‘Sari’ van Arco van Vliet. Deze duivin won 10 overnachtprijzen. De vader van ‘De Kuif’ komt van Theo Streefkerk en heeft voor 50% het bloed van de duiven van Hans van der Veer uit Baarn (grotendeels Dusarduyn).

 

Nog enkele mooie kampioenschappen uit het korte verleden:

2012  1e OA, 4e AGW Overnachtfond Fondclub Rotterdam.

Kampioenduif Overnachtfond Afdeling 5 met “Moonlight 867”.

2011  2e Keizerkampioen Zware Fond Drechtsteden.

            7e Superprestige Afdeling 5 Nationale vluchten.

            1e OA Overnachtfond Fondclub Rotterdam.

2009 1e OA Overnachtfond Drechtsteden, 2e AGW, 2e OA Fondclub Rotterdam.

            4e OA Overnachtfond Afdeling 5, 8e Overnacht SNZH.

            Kampioenduif Overnachtfond Drechtsteden met “Sari 204”.         

2008 1e OA Overnachtfond Afdeling 5.

 

… wordt vervolgd …