Afgelopen zondagochtend stond in het teken van de thuiskomst van de duiven van Limoges voor de marathonliefhebbers van Noord en Oost Nederland. Zaterdagmiddag om half drie kregen de duiven het vrije luchtruim. De wind, die varierend was tussen W en ZZW, zorgden voor de verwachtingen dat erin de nacht en vroege ochtend duiven konden vallen. Een bui onderweg kond dat niet belemmeren. Zo gebeurde het ook. Rond half vijf vielen de eerste duiven in het totale concours van de afdelingen 9 t/m 11. In Friesland was dat niet anders. De bekende Bennie Homma pakte zijn eerste duif om 4:35 uur. Hij werd echter naar de tweede plaats verwezen. 46 km verder tegen de Waddenzee aan, klokt vader en zoon De Ruif in Oudebildtzijl hun eerste duif om 4:57uur. Dit leverde een hogere snelheid op van 1.886 mpm ten opzichte van de 1.837 van de eerste duif uit Balk. Jesse Hiemstra uit Zwaagwesteinde is in het bezit van de derde duif uit Friesland. Nummer 4 was Simon Kuipers uit Oudega, net voor nummer 5: v.d. Wal uit Kloostertille. Echte super uitschieters qua serie stonden niet in de kop van de uitslag. Dik van den Berg uit Tuk komt dan voor die eer het meest in aanmerking. Hij maakte een mooie serie met 8 prijsduiven van de 11, beginnend op plaats 24.

 

De winnende liefhebbers

De winnaars van Friesland is een klassieke vader en zoon combinatie. Vader is Hans (57 jaar) en Eelke is de zoon van 17 jaar. Ze wonen tegen de Waddenzee aan en kijken met helder weer naar mijn favoriete vakantiestek Terschelling. Eelke leert voor kok en Hans werkt in het Medisch Ziekenhuis in Leeuwarden als afdelingsassistent op de afdeling Maag, darm en lever.

Opa was de grondlegger van de hobby van Hans en Eelke. De eerste duiven kwamen van twee bekenden van mij: Theo Sonneville uit Austerlitz en Henk van de Broek uit Bunschoten. Verder kwamen er nog duiven van de familie Benders. Deze liefhebbers hadden duiven van de bekende Nederlandse fondrassen: o.a. Aarden, van Wanroy en Braakhuis.

ochtend vorst 14-12-14

De vliegduiven hebben de beschikking over een hok van 6 bij 7 meter. De kwekers hebben een hok van 6 bij 2 meter met een buitenren ervoor en de jongen hebben een opklaphok van 5 bij 1,5 meter.

 

De winnende duif

De eerste duif van afdeling Friesland was 1.354 duiven te snel af. Het is een donkerzwarte duivin, de 13-4416255. Hij is ingemand op 8 dagen eieren. De ouders waren geen hoogvliegers. Ze zijn beiden verspeeld. De vader op Cahors en de moeder op Limoges. Beiden in het geboortejaar van de Limoges-winnares. Dit moet voer zijn voor iedereen, die denkt dat uit elke willekeurige duif een topper kan komen. De grootouders staan evenmin te boek als topduiven. Ook leuk dat uit zulke duiven een duif komt die de beste is op Limoges van de hele afdeling Friesland … … Prachtig !!!

 

Stamopbouw en seizoenopbouw

Vader en zoon De Ruig hebben 65 vliegduiven. De afkomst staat eerder in het verhaal. In het ruime kweekhok zitten 12 kweekkoppels. De vliegduiven zijn begin april gekoppeld en de kweekduiven 15 december 2014. De winnende duif heeft nog geen jong grootgebracht dit jaar. De duiven zijn ingespeeld op de vitesse en midfondvluchten en worden zelf weggebracht naar de afsluitdijk en Noord Holland. De duiven worden regelmatig gecontroleerd op ziektes en als ze niets hebben, krijgen ze niets. Ze worden gezond gehouden met natuurproducten, onder andere veel knoflook en biergist.

Winnaar Limoges Ruigedited

Duivensport is ontspanning

De duivensport wordt gezien als een hobby die ontspanning geeft: ‘Als ontspanning na het werk, geweldig om topduiven te kweken en op te zien groeien. Als ze trainen en als ze thuis komen met een rotgang, daar krijg ik kippenvel van,’ volgens Hans. Hij heeft hulp van zijn vrouw en zoon Eelke. Hans: ‘Mijn vrouw laat de duiven los en voert ze. Mijn zoon Eelke helpt met inkorven en helpen als er met de duiven wat moet gebeuren’ Verder doet hij veel samen met Cor Tolsma. Samen met de duiven rijden en opleren en klokafslaan om de beurt met de auto rijden. Hoe werd de overwinning beleefd? Hans: ‘Het was volgens ons mogelijk op nachtvliegers. Om zondag morgen 4.00 uur op om even te kijken of er duiven op het hok aanwezig waren en of er wat op het Unikonsysteem stond. Niks volgens mij (later nog eens over nagedacht). Om 4.50 er toch af en keek door het raam van de kamer en zag een duif zitten op de plank van het jonge duivenhok. Meteen er naar toe gelopen en kon de duif zo pakken zat wat te slapen volgens mij) gepakt en over de antenne gehaald. Piep zei het systeem. Met grote verbazing zag ik de 21e getekende van Limoges (heb wel 10 keer gekeken of dat wel klopte) geklokt 4.57 uur. Liep meteen naar boven en zei ik heb een duif van Limoges. Liep meteen naar beneden om de computer aan te zetten. Ik kon niks voor elkaar krijgen bril kwijt, computer kon ik niet aan krijgen telefoon wilde niet. Dat ben je er wel even af. Uiteindelijk centrumleider Piet Bloem aan de telefoon. Wij hebben een duif, zijn er al meer gemeld? Nee zei Piet, opgehangen. Melden op de Blauw Band wilde ook niet meteen. En toen we zagen Homma staan op de tweede plaats en de Comb. de Ruig bovenaan. Niet te geloven. Daar doe je het voor geweldig, geweldig. Ik heb er geen woorden voor. Nu woensdag begin het wat te dagen dat we geweldig gevlogen hebben.’

 

Tot Slot

De Fam. de Ruig wil iedereen bedanken voor de telefoontjes en mails. Dat we met zijn allen de duivensport een goed hart toe mogen dragen en iedereen succes wensen voor de rest van het seizoen. Daar sluit ik me bij aan. En ik wil de familie De Ruig nogmaals feliciteren met deze mooie overwinning !!!!

jaco-handtekening