De duiven van Bergerac werd vrijdagochtend om 10 uur gelost, op koffietijd. Ondanks mijn bedenkingen van deze wat late lossing met de warmte, is het een mooie vlucht geworden. In de avond geen duiven, iedereen een evengrote kans op een vroege duif. De eerste viel in de vroege ochtend in Middelburg. Het was in sector I en de winnaar werd Gijs Baan. Hij was met een voorsprong van een uur ook de snelste van het hele concours. Gijs is geen onbekende liefhebber. Hij heeft in het verleden verschillende vroege duiven gepakt op de marathonvluchten. Hij versloeg in sector I, met een uur, Cor de Heijde uit Made en Dirk Scheele uit Terneuzen. Rinus Kleppe uit Kerkwerve had met de 4e en de 40e in sector I een mooie dag met slechts 3 duiven mee. De Vries uit Middelburg had 6 prijzen van de 8 Bergerac-gangers en hij begon met prijs 30, 56 en 114. Bos uit Eindhoven had 4 prijzen van de 5 gezette duiven, beginnend met prijs 39 en 73 tegen 4.662 duiven. Roks uit Standaardbuiten had 5 prijzen van de 6 ingekorfde duiven, beginnend met de prijzen 44 en 85.

 

De winnaar

De snelste duif van Bergerac van Nederland komt uit Middelburg. De eigenaar is Gijs Baan. Hij is een 56 jarige timmerman, die door veel duivenliefhebbers in de buurt waar hij 43 jaar geleden kwam te wonen met de duivensport in aanraking kwam. In het begin kreeg hij duiven van duivenmelkers uit de buurt.

De hokkenedited

Op het moment heeft hij 20 meter duivenhok. Twee afdelingen voor de jongen, twee voor de weduwnaars, één voor de weduwduivinnen en twee voor de kweekduiven. Verder één hok voor de kweekduivinnen en één voor de overnachters.

 

De winnende duif

De winnende duif is een nestduivin, die op een jong van vijf dagen was ingemand. Ze werd geklokt om 5:20 uur op een afstand van 775 km. De gemiddelde snelheid was bijna 1.000 mpm. De vader van de winnende duif komt uit De Worm van gebroeders Dingemanse uit Arnemuiden. De moeder komt van comb.Verweij-de Haan uit Mijdrecht. Het was voor de duivin haar eerste overnachtvlucht.
Gijs’ fondduivenbestand bestaat uit duiven van Gebr. Dingemanse, Comb.Verweij-de Haan en Cees Suykerbuik.
Voor de overnachtfond heeft Gijs 16 koppels op het nest en 4 weduwnaars. Voor de nieuwe aanwas heeft hij 4 kweekkoppels.

De winnende duifedited

Het seizoen

De duiven zijn eind maart gekoppeld. Op eitjes zijn de overnachters opgeleerd. Daarna na tien dagen broeden op weduwschap gezet en toen verder opgeleerd. De verste vlucht was ongeveer 400 km en dat is zes keer gedaan. De duiven krijgen tot en met de kweek voer van het merk Paloma en Van Kamp uit Boekhoud (België). De duiven krijgen in het vliegseizoen vijf soorten vliegmengeling met rode mais. De bijproducten die de duiven krijgen zijn Tovo, pinda’s, snoepzaad, hexenbier, avifarm, mum van Rohnfried.
Aan medische begeleiding doet onze timmerman de verplichte enting. De duiven worden verder geënt tegen pokken (met het bekende kwastje). Voor elke overnachting krijgen de duiven een Spartrixpilletje. De dierenarts wordt verder nooit bezocht. Ik geef mijn duiven regelmatig knoflook in het water.

 

Tot Slot

Gijs, hoe beleef je de duivensport? Gijs: ‘Ik beleef de duivensport zeer fanatiek!! Mijn vader woont dichtbij en steekt elke dag de helpende hand toe. Verder doe ik veel samen met Peter Borremans en Koen Minderhoud. We wisselen veel ervaringen uit en vragen elkaar naar advies.’ Wat vind je het leukste aan de duivensport? Gijs: ‘Het mooie van de duivensport is het verzorgen en het opwachten van de duiven. De wedstrijdspanning is prachtig om mee te maken en vooral de vroege prijzen. Verder wil ik nog kwijt dat dankzij de hulp van mijn vader Piet en Max de Rijke ik de duivensport op dit niveau kan beoefenen. Deze overwinning is ook door hen verdiend.’

Gijs en andere betrokken bij Gijs’ hobby …… hartelijk gefeliciteerd met deze mooie nationale overwinning !!!

jaco-handtekening