Zaterdagmidaag om 12 uur kregen de duiven van sector II het vrije luchtruim dat tot hun beschikking was in het Franse Agen om hun weg naar huis te gaan ondernemen. De wind zat in de N-NW hoek, dus was de reis niet makkelijk. In Schipluiden viel de eerste duif van sector II om 6.09 uur. De eerste in Afdeling 6 Noord Holland viel 67 kilometer verderop in Wormer bij Fred Kramer en Cees Ouwehand. De duif uit Wormer kwam wel bijna 3,5uur later, dan die in Schipluiden. Dat mocht niet deren, want van heel sector II was deze doffer de vierde duif. Met deze overvlucht onder deze omstandigheden … een mooi resultaat. In Afdeling 6 was het de eerste duif en de tweede duif was ook van Fred en Cees, 1 uur en 40 minuten na de eerste duif. De derde duif van Afdeling 6 was van de bekende Comb. Michel Verweij-Peter de Haan uit Mijdrecht. Deze twee combinaties waren ook de uitblinkers qua prijspercentage van de mensen die in de kop van de uitslag stonden. Fred en Cees hadden 10 prijzen van de 16 gezette duiven en Michel en Peter 6 prijzen van de 9 gezette duiven, waarvan 3 bij de eerste 7 van de gehele afdeling.

De winnaars

Fred Kramer (66 jaar) en Cees Ouwehand (62 jaar) zijn de winnaars van Afdeling 6. Ze spelen onder de naam F.S. Kramer, wat al decennia een begrip is in Noord Holland en duivenminnend Nederland. Fred is terugtredend directeur van een beleggingsmaatschappij en Cees is een slager. Vanaf hun jeugd zitten ze in de duivensport. Tot 2008 speelde Fred met zijn zoon Martijn ook dagfond. Martijn doet dat nu vanaf zijn eigen adres samen met zijn vrouw Marit. De overnachtduiven, waar Fred en Cees nu alleen nog maar mee spelen komen vooral van Eijerkamp en daar zijn duiven bijgekomen van Jan Roelofs, Martin Vinkenborg en Comb. Keun. Na ‘de verjongingskuur’ op het kweekhok is het nu nog voornamelijk Eijerkamp, Vinkenborg en Gebr. Limburg.

De winnende duif

De winnende doffer is ‘D-Day.’ Hij is een 50% Gebr. Limburg en 50% Martin Vinkenborg. Vader van ‘D-Day’ is ‘Broer Samba.’ Hij vloog o.a. een 41e Nat. Cahors als jaarling, zijn broer vloog o.a. een 2e Nat. Cahors als jaarling.  Zijn vader zit sinds vorig jaar op de kweek. Moeder van ‘D-Day’ is uit de lijn van Ida en Rode Cramers van Martin Vinkenborg.
‘D-Day’ vloog zich als jaarling al in de kijker door twee keer prijs te vliegen op Cahors: 21e in het Rayon en 7e in het rayon. Op Agen is ‘D-Day’ ingemand als weduwnaar. Dit spel wordt alleen gespeeld in Wormer bij deze combinatie. Er wordt ook nog traditioneel met alleen 64 doffers gespeeld.

Broer Sambaedited

Stamopbouw

Het huidige kweekhok is bezet met 20 koppels en bestaat uit duiven van:

Familie Eijerkamp
Een superdochter uit de Salinero, Miss Sali. Zij is onder andere moeder van topvlieger ‘Joe Frazier,’ welke vier keer teletekst speelde in twee jaar tijd. Maar ook moeder van ‘Cassius,’ 10e en 18e Nat. Pau ZLU. Maar er zit nog meer van H. & E.J. Eijerkamp, waaronder een zoon Drogba en Bodhi. De tweede duif van Agen, die een 2e NPO Agen speelde, is een 50% H. & E.J. Eijerkamp, zijn vader komt uit de Bodhi.
Gebr. Limburg
Het beste van de Gebr. Limburg is aangeschaft, waaronder twee kinderen uit de ‘Spirit’ en een zoon uit de ‘Rode Vanoppen.’ De tweede duif van Agen, die een 2e NPO Agen speelde, is ook een 50% Gebr. Limburg uit de lijn van de Big Marathon.
Martin Vinkenborg
Enkele toppers van Martin Vinkenborg, zoals een zoon ‘Rode Cramers.’ Martin Vinkenborg wilde naar de dagfond en wij juist naar de overnachtfond. Er heeft toen een ruil plaatsgevonden.
Diversen
Daarbij hebben wij ook twee zonen uit de befaamde ‘Katsu’ van comb. Boogaard-van Buuren, een dochter uit de St. Vincent van Comb. Keun. En nog een aantal nieuwe talenten.

De voorbereiding op het seizoen

De duiven krijgen het najaar een wormkuur en dan later een 10 daagse paratyfus kuur. Voor het seizoen gaan de duiven op controle en als er iets is bijv. het geel, dan zal dit behandeld worden in overleg met dr. Hans van der Sluis. De duiven staan onder controle van dr. Hans van der Sluis. We laten regelmatig mest onderzoeken en keeluitstrijkjes maken. Als er dan iets is, dan wordt het op advies van dr. Hans van der Sluis opgevolgd. Verder worden er producten van Ropa gegeven om de duiven gezond te houden. De duiven zijn halverwege februari gekoppeld. Bij de vliegduiven komt 1 jong per koppel. Na ongeveer 12 dagen gaat de duivin weg en brengt de doffer het jong verder alleen groot. Daarna zitten de duiven op weduwschap. In aanloop naar het overnachtfond seizoen gaan de doffers op alle vluchten mee. Tot ongeveer 2 weken voor Agen, daarna gaan ze met de ‘kar’ mee op ongeveer 100 kilometer. (Er gaat elke zondag een opleerwagen naar 100 kilometer, tegen vergoeding kan men de duiven meegeven).

 

De Beleving

Fred en Cees beleven de sport intensief. Er zijn maar weinig dingen die hen teveel zouden zijn als het de duiven betreft. Met veel passie beleven ze de sport, van het kweken tot aan mooie prestaties.
De dochter van Cees, Anke, is ook betrokken bij de sport. Zij is verantwoordelijk voor de verzorging van de kwekers en zorgt elk jaar voor de jonge aanwas voor het vlieghok. Tevens beheert zij de website, duivenadministratie, bedenkt de namen en verricht overige hand- en spandiensten.
Afgelopen najaar heeft er een unieke samenwerking plaatsgevonden met de superduivin Romee van Jelle Jellema. Onze toppers ‘Joe Frazier’ verhuisde tijdelijk naar Nijverdal om samen te kweken met deze fabelachtige duivin. Dat zijn unieke momenten en ook zeer unieke jongen. De ouders van deze jongen zijn samen goed voor 1e en 2e Asduif Europacup Dortmund, 9 keer teletekst en Romee ook nog eens bekroond tot Olympisch kampioen in Budapest.
De uitdaging in de duivensport zit hem in … de duiven naar die piek brengen …. de goede vorm op het juiste moment zien te krijgen. De thuiskomst van de duiven van de vlucht is machtig mooi, de spanning tijdens het wachten. Het contact met andere duivenmelkers die je opdoet en waar weer nieuwe dingen uit voort komen.

Tot Slot
De zoon van Fred, Martijn kwam ook even langs om de duiven op te wachten. Als hij zelf geen vlucht heeft, dan komt hij regelmatig kijken. Met gebak zaten de heren net klaar om de duiven op te gaan wachten. Bij het opwachten van de duiven is bijna een traditie geworden om dit te doen met een gebakje, het kan altijd een lange zit worden. Na het bekijken van de meldingen, bleken er nog maar een paar duiven te zijn gevallen in Zuid-Holland, dus dat zou nog wel even duren. Waarop Fred zegt : ‘Dan ga ik nu nog koffie pakken, want straks doe ik dat niet meer.’ Hij staat nog maar net binnen om voor de koffie te zorgen en ‘D-Day’ valt als een kogel in de spoetnik. Ook Cees en Martijn hebben de doffer amper zien aankomen, want ook zij zaten nog niet op scherp. De verrassing was groot!
En zo heeft elke uitslag wel een eigen verhaal en dat maakt het juist zo leuk.

Familie Kramer en Familie Ouwehand gefeliciteerd met deze mooie dubbelslag en veel geluk voor de rest van het seizoen, beginnend met de 20 duiven die aan het terugkomen zijn van St. Vincent.

jaco-handtekening