De lossing van St. Vincent werd vanwege het slechte weer een dag uitgesteld tot zaterdagmiddag. Om 1 uur in de middag was het zover. Ruim 13.000 duiven namen hun weg richting Nederland. De wind kwam metname uit NW richting en de buien waren op zaterdag talrijk, maar niet groot in omvang. De omstandigheden waren niet ideaal, maar het verloop van de vlucht was prima verder. Op zondagochtend diende zich om 16 voor 8 de winnende duif aan bij Frank Zwiers uit Breda. Deze topper heeft al veel topprijzen gehaald op Nationaal Niveau, is Nederlands Kampioen Middaglossing geweest en verwezenlijkt afgelopen weekend zijn droom door Nationaal St. Vincent. Een overwinning die hem zeer is gegund. In sector I versloeg hij andere toppers, Dries de Hoogh en zn uit Oosterhout, en de heer Gielen uit Baarlo, die de vroegste duif in Limburg had. In sector II won de heer Luitjes uit Alkmaar. In sector III was Peter Bosveld uit het mooie Oosterbeek bij Arnhem de beste en tenslotte won Dik van den Berg uit Tuk in sector IV.

 

Sector I

Net naast het podium zat Jaap van der Velden uit Zuid Beijerland (4e) en Van der Bij uit Oud-Beijerland (5e). Mooie prestaties in de breedte waren te noteren voor de heer Levolger uit Hoogerheide met twee duiven mee en prijs 12 en 76 in sector I. Comb. Maas uit Etten Leur deden het ook geweldig met 5 prijzen van de 6 gezette duiven, beginnend met prijs 26.Van Tillo uit Lepelstraat had één duif mee en die vinden we terug op plaats 34. Van Peer uit Roosendaal had er ook maar één mee. Zijn duif staat op plaats 55. Comb. Reijngoudt uit St. Phillipsland had 80% prijs met 5 duiven mee. Hun eerste duif is terug te vinden op plaats 70. Tot slot zien we Schoonen en zn uit Bergen op Zoom met vier duiven mee en 100% prijs. Ze beginnen op plaats 63.

 

De winnaar

Afgelopen winter heeft er uitgebreide reportage op Het Marathonduivenjournaal (http://www.marathonduivenjournaal.nl/artikel/comb-zwiers-van-den-goorbergh-breda-hebben-een-prachtig-seizoen-achter-de-rug-deel-1/) gestaan in verschillende delen. Hierin kunt u veel info vinden van Frank. Natuurlijk ziet u in dit verslag ook genoeg info over onze 34-jarige topliefhebber. Sinds enkele jaren is de man uit Breda commercieel manager bij GPS-Auctions. In het verleden heeft Frank in combinatie gevlogen met Willie-Jan van den Goorbergh, die een maand terug een dagfondvlucht won in afdeling Brabant 2000. Franks interesse in duiven zit in de familie. Frank vertelt: ‘Liefde voor vogels zit bij mij in de familie, mijn opa had duiven en mijn andere opa had kanaries. Echter vanwege een verhuizing van Schalkhaar (nabij Deventer) naar Breda  in mijn zesde levensjaar zorgde ervoor dat deze liefde voor duiven niet naar mij kon overslaan.  Ook mijn vader heeft deze liefde voor vogels echter heeft deze sinds de verhuizing niet meer beoefend. Het heeft tot 1996 geduurd dat ik echt in aanraking kwam met duiven. Op de middelbare school kreeg ik verkering met een meisje die samen met haar vader duiven had. Wanneer hun op een gegeven moment op vakantie gingen heb ik daar een keer de duiven verzorgd is de vlam definitief overgeslagen.  Na enkele jaren zeuren en met een helpende hand van mijn opa gingen mijn ouders overslag en mocht ik een klein hokje plaatsen in de tuin. Op dit hokje heb ik tot 2003 gespeeld op de programma vluchten. In 2003 heb ik het ouderlijk huis verlaten en ben gaan wonen op de huidige locatie waar al snel een hok werd gezet van 7.5 mtr. In 2005 is hierop gestart met de jonge duiven wat gelijk erg goed ging. Tot 2009 hebben we hier jaarlijks voor de kampioenschappen gespeeld waarbij elk jaar weer vooral de jonge duiven het mooie weer maakte. Na het seizoen 2009 waarin ook al samen werd gespeeld met Willie-jan zijn de duiven verkocht en ben ik gestopt met de duiven. In september 2009 werd mijn dochter geboren en ik zag het niet zitten om duivensport wat toen nog inhield van half maart tot half september intensief bezig te zijn met de duiven te blijven beoefenen naast het vaderschap. Hoewel ik zelf geen duiven meer had ben ik het wel blijven volgen dit werd door mijn vrouw ook opgemerkt die er voor heeft gezorgd dat er in 2011 de eerste (jonge) duiven op de hokken kwamen.’

 

De winnende duif

De winnende duif is een doffer van 2012 en gaat door het leven als “Le Bernard”. Hij is vernoemd naar mijn collega bij GPS (Bernard van Oerle) op wiens advies ik in 2015 de verluchting op het hok heb aangepast. De duif kreeg de naam nadat hij in 2015 de 26e nationaal St. Vincent won. Deze nestdoffer is ingemand op een jong van 8 dagen, wat hem genoeg motivatie gaf om meer dan 13.000 medestrijders voor te blijven. De duif is gekweekt uit 2 duiven die ik van Mark vd Berg te leen heb gehad in 2015. De vader is een zoon Rosy van Kiekebelt en de moeder een dochter van de gekende ‘Brive.’ Frank had 10 duiven mee op St. Vincent en 6 duiven hadden prijs, waarbij de eerste 5 ruim voor de helft de prijzen ‘in de klok zaten.’ Dan is pas 12,5% van de duiven thuis en toen had Frank 50% thuis.

Frank Zwiers St Vincent-winnaar

Stamopbouw

De stamopbouw is voor het grootste deel terug te herleiden naar de hokken van Mark van den Berg uit IJsselmuiden, Jelle Jellema uit Nijverdal en Arjan Beens uit Genemuiden. Frank: ‘De eerste duiven waren geregeld door mijn vrouw bij de kampioen uit IJsselmuiden Mark van den Berg. Ze had ook een bezoek geregeld voor mijn verjaardag en zo was het eerste contact gelegd. In maart 2011 kocht ik op PiPa een heel mooi blauw duivinnetje van Arjan Beens, het duifje sprak me op de foto zo enorm aan dat ik het heel graag wou hebben, iets wat ik eigenlijk nooit heb. De veiling werd gewonnen en zo had ik dus mijn eerste fondduif. Het duifje (“Golden Future”) werd opgehaald bij Arjan en zo werd met Arjan het eerste contact gelegd. Inmiddels had ik al contact gehad met Mark van den Berg. Dat ik een duivin had gekocht en had ik gevraagd of hij niet toevallig een doffer voor mij te leen had zodat ik wat kon gaan kweken. Uiteindelijk had Mark 5 duiven voor me, 2 koppels en een doffer voor mijn “Golden Future”. Tevens kwamen in 2011 van zowel Mark als Arjan nog diverse eieren ( gekocht en gekregen)  en zo werd de start gemaakt op de fond. Naast deze aankopen is er in 2013 samengekweekt met Jelle Jellema. Jelle was zeer gecharmeerd van “Golden Future” en zo kwam het dat deze duif werd gekoppeld aan zijn legendarische kweker “Zwart Goud”, “Inteelt Saffier” ( Vader van “Olympic Romee”) en aan haar eigen halfbroer “Zoon Rika.” De producten van deze samenkweek zijn direct op het kweekhok gezet. Wanneer ik uitzet wat ik van de drie heren heb kom ik op:
Van Mark: “Tevez” topvlieger en kweker, 2 kinderen van topkopperl “Brive 2” x “Wonder van Drijber”, dochter van “Anna” ( 2x 3e nationaal), zoon “Christie” ( 1e NPO Orange, 24e nat St. Vincent”, “Mr. Mark” (Inteelt zoon van de “Brive 1”) “Tripple 8” ( 11e NU Perigueux tegen 5.500d), “Raomi” ( 1e, 34e, 35e NPO/NU) deze laatste 2 via Henrie vd Berg.

van Arjan: “Golden Future” ( topkweker, dochter “Rika”), 2 kinderen uit uniek koppel “olympic Miss Gijsje” x “Snelle Jelle”, zoon “Rood Meisje”, zoon “Marianne”, zoon “Mr. Bergerac”, dochter “Snelle Jelle”

Van Jelle:  2 kinderen van Zwart Goud, een halfzus “Olympic Romee”, 2x inteelt “Rika” en zeer recent een zoon van “Dirke” x “olympic Romee”

 

De keuze voor duiven van Mark, Arjan en Jelle is een heel bewuste geweest, in Brabant wonen diverse grote kampioenen op de fond echter deze hebben heel de dag de tijd voor hun duiven of hebben er een verzorger op lopen. Arjan en Mark zaten in een zelfde situatie als ik ( jong gezin/ drukke baan) en presteerden geweldig met deze duiven. Ik ben er van overtuigd dat de slagingskans met deze duiven oneindig veel groter is geweest als dat ik duiven zou aankopen bij liefhebbers die de hele dag tussen de duiven lopen.

 

De voorbereiding op het seizoen

De duiven zijn eind januari gekoppeld en hebben toen een ronde jongen grootgebracht. Hierna zijn ze gescheiden op totaal weduwschap ingevlogen. De duiven zijn wekelijks mee geweest en hebben ongeveer 1600 invliegkilometers gehad. Naar de belangrijke vluchten toe worden gekoppeld zodat ze op een jong van 8 dagen zitten bij inkorven, deze cyclus wordt dan getracht door te zetten bij thuiskomst van de duiven.

 

Het systeem

Als voeding krijgen de duiven het hele jaar door de Beyers Koopman all-in one mengeling. Buiten het seizoen wordt deze mengeling aangemengd met 50% Koopman, 25% Paddy en 25% Zuivering. Als de vluchten eenmaal de 300 km. bereiken word er overgeschakeld naar de volledige Koopman mengeling. Voor inkorving van een vlucht wordt de Koopman mengeling verrijkt met een energie mengeling. Op zaterdag en zondag 25% energie mengeling en maandag en dinsdag 50% energie mengeling. Als bijproduct aan het voer krijgen de duiven ook de NPE korrels van Top Pigeons, hiermee word gestart 10 dagen voor inkorven St. Vincent. De duiven krijgen dagelijks volle bak voer en hebben dus altijd voer tot hun beschikking, dit voer wordt dagelijks ververst. Wanneer ze de lichtere mengeling krijgen wordt zoveel gevoerd dat ze een dag later nog wat gerst hebben liggen. Verder gebruikt hij eigenlijk 1 bijproduct wat nog niet beschreven was en dat is de Colinol van DHP, een product waar Frank echt in geloof. De duiven krijgen dit na de kweek een hele week en na het seizoen ook een hele week. Verder krijgen ze het elke week 1x in het water (woensdag).

De medische begeleiding probeer ik zo simpel mogelijk te houden. De duiven worden gevaccineerd tegen Paramixo/Paratyfus en Pokken. De duiven krijgen een volledige geelkuur (Ronidazole) waarvan de laatste dag 10 dagen voor inkorven van de 1e marathon vlucht is. Voor de 2e en 3e vlucht krijgen de duiven eveneens 10 dagen voor inmanden een Belga Magix. Op zondag en maandag voor inmanden krijgen ze een middel tegen ornithose (Orni Speciaal of Belgatai). Het blijkt, hier wordt niets aan het toeval overgelaten. Vorige week waren de duiven nog verre van optimaal en zodoende ben ik met de duiven naar Henk de Weerd gegaan voor controle. De duiven hadden wat coccidiose en ornithose, hiervoor is dan ook behandeld,

 

Tot Slot

Het is een mooie overwinning van deze gedreven liefhebber uit Breda. Zijn wens is uitgekomen om een keer Nationaal St. Vincent te winnen. En dat in het jaar dat hij gaat verhuizen naar een nieuw adres. Een mooie afsluiting van het adres waar hij zoveel successen meemaakte. Het is deze op en top melker gegund. Frank, ik wil je bedanken voor je verhaal en je nogmaals te feliciteren met je prachtige overwinning.

jaco-handtekening