Op vrijdagochtend om zeven uur werden de duiven aan de Middellandse Zee in Perpignan gelost. De wind was overwegend Oost tot Noordoost. Dit zorgde ervoor dat de duiven een pittige vlucht voor de boeg hadden. Slechts één duif haalde de magische grens van 1.000 mpm in Nederland. De duiven vielen in het begin niet vlot en overwegend in de buurt van de kustlijn. Langzaamaan vielen de duiven steeds Noordelijker. Toen op eens een duif viel in Zuiderwoude bij de familie Hendriks. Een prachtige prestatie op deze zware vlucht. Na de 4e nationaal Barcelona, die nog zwaarder was, een mooie afronding van het puike seizoen van deze spontane en gezellige familie dichtbij het IJsselmeer. Zij versloegen een andere topper uit Noord Holland en Barcelona-winnaar Kees Droog uit Andijk, die 2e en 4e zat in de Fondunie 2000. De derde plaats was voor Nico Tetteroo uit Purmerend. Jurrian van Amerongen uit Bunnik pakte een mooie 5e plaats met slechts één duif mee. Mooie uitslagen waren voor Kees Droog die naast de 2e en 4e prijs ook de 11e en 15e zat. Jelle Jellema had 9 prijzen van de 12 duiven van Perpignan, beginnend met plaats 7 en 25. Bennie Homma uit Balk had 6 prijzen van de 9 duiven. Hij begon met de plaatsen 9 en 20.

GJ met Barcelona en J met Perpignanedited

Jeroen (links) met de 4e nationaal Perpignan en Gert Jan met de 4e nationaal Barcelona in het vlieghok

De winnende liefhebbers

Gert Jan (48) en Jeroen (46) Hendriks vormen de familie Hendriks, zoals op de uitslag gemeld, samen met de vrouw Linly (44) en zoon Casper (12) van Gert Jan. Gert Jan en Jeroen zorgen voornamelijk voor de duiven en de rest van de familie leven geweldig met de sport mee van vader en oom, vooral als er gewonnen wordt, want ze houden wel van een feestje. Gert Jan en Jeroen zijn op jonge leeftijd in aanraking gekomen met de duiven. In 1980 begonnen ze met sierduiven en andere siervogels, daarna zijn ze door een opgevangen postduif met postduiven begonnen achter het ouderlijk huis in Halfweg. Later toen er serieus gewerkt werd aan een goede stam duiven voor de grote fond, kwamen er duiven van o.a. clubgenoten zoals “opa” (huisvriend van Jan Theelen) Duyster uit Zwanenburg, Piet van der Wal uit Halfweg en van Bart la Grouw uit Zandvoort. Toen ze in 1988 besloten alleen nog maar overnachtfond middaglossing te gaan spelen hebben de broers Hendriks 5 jaar lang vanaf 1988 tot 1992 ieder jaar uit de allerbeste lijnen een aantal duiven bij Antoon & Lucie van der Wegen (o.a. uit Beer, Turbo, Marathon, 2e Gouden Crack) , Jan Theelen (o.a. uit Vale Marathon x 10) en Jef Schellekens & Zn (o.a. uit Radar, 1e Nat Pau) gekocht. Ook waren de mannen uit Zuiderwoude zeer succesvol met de inbreng van een hele goede duivin van de gebr. Frenken (uit stamduiven Turbo, Gebr. Vleugel, Braakhuis x gebr. Kuypers), duiven van Cees van der Laan (vd Wegen, Braakhuis, gebr. Kuypers) en hun stamdoffers “Oude Rooie” en “Alkmaar” (allebei Nico Duyster uit de geweldige oude Jan Theelen lijnen “Trutje”, “Vale Marathon x 10” en “508”). Binnen een paar jaar behoorden Gert Jan en Jeroen bij de fondkampioenen van de afdeling Haarlem en Fondclub Noord-Holland en werden we 2e kampioen Middaglossing Marathon Noord in 1992. Gert Jan: ‘We hebben na een aantal jaren de sport niet actief meer beoefend te hebben in 2005 een herstart in Zuiderwoude gemaakt en vanaf 2009 spelen we maximaal 3 vluchten met morgenlossing georganiseerd door de ZLU.’

2x 4e nationaal

4e nat. Perpignan (voorgrond) en 4e nat. Barcelona

De winnende duif

De winnende duif is ‘De 218,’ waarvoor de familie Hendriks nog geen mooie naam heeft bedacht. Ze is altijd een supermooie duif met continue haar zondagse pak aan. Ze is zijdezacht en iets dieper dan de meerderheid van de Hendriks-duiven.

Vader Perpignanedited

Vader ‘de 218’

Dat heeft ze duidelijk geërfd van haar vader, De Roodring, zoon van ons absolute topkweekkoppel: Magic 94 x Miss Bordeaux (de moeder van Suarez, de overwinnaar in de Fondunie 2000 van Agen/Bordeaux in 2014, komt uit hetzelfde koppel en is dus een volle zuster van de vader van de 218). Haar zusje, de drie 7’tjes, speelde dit jaar de 119e Nationaal Barcelona en verleden jaar de 245e Nationaal Perpignan. Waar komt deze winnende duif precies uit, Gert Jan en Jeroen? Gert Jan: ‘Zoals gezegd is de vader van de 218 de “Roodring”, een van onze oude topkwekers uit het oude “Halfwegse Gebr. Hendriks-soort”. De vader van de “Roodring”, de “Magic 94” was kampioensduif middaglossing van de afdeling 6 (Noord-Holland) in 2001 en komt uit een rechtstreekse Van der Wegen duif van Antoon en Lucie gekoppeld aan een ingeteelde “Gebr. Kuypers-duif.” Deze duif komt uit hun oude Barcelonalijnen. Deze duif Kuiper/Van der Wegen-duif was afkomstig van Cees van der Laan. Deze duif stond gekoppeld aan een dochter van onze oude Jantje Theelen topkweker “Alkmaar” (met het bloed van Trutje, Vale Marathon x 10, 508). De moeder van de Roodring is Miss Bordeaux en die speelde een 6e Nationaal Bordeaux sector 2 tegen bijna 11.000 duiven, waarna ze naar het kweekhok is verhuisd. Het is een zuivere Jantje Theelen, haar ouders komen bij ome Jan vandaan (lijnen Vale Marathon x 10, Fameuze 508, Trutje). Samen met Magic 94 heeft ze al meer dan 75 verschillende duiven voortgebracht die bij de eerste 150 nationaal hebben gevlogen.

moeder Perpignanedited

Moeder ‘de 218’

De moeder van de 218 is een duif van onze grote vriend Rob Timmermans uit Schellingwoude. Deze duif, de “Tarbes” speelde als septemberjong een mooie vroege prijs van Tarbes ZLU als jaarling en is daarna meteen naar het kweekhok in Zuiderwoude verhuist. Haar moeder is een zuivere Wim Muller duif van Eric-Jan Piels die duiven bij de broers Dominicus uit Goes heeft aangeschaft uit de lijn van de “Red Gloria.” Deze duivin won 4x bij de eerste 200 Internationaal op Barcelona en Perpignan. De vader van de “Tarbes” is de “Superkweker Stet” uit het Betuwekoppel van Gerrit Veerman. Overigens is een zuster van de “Tarbes,” namelijk de 669, (welke is geboren op het hok van Rob Timmermans) de moeder van de “Ixia” (de huidige topduif van Verweij-deHaan).

De 218 is ingemand op eitjes van 12 dagen oud, toen ze de mooie prestatie op Perpignan neerzette. Als tweejarige is ‘de 218’ op Perpignan gespeeld en vloog ze de 387e Nationaal. Dit jaar was ze net te laat van Barcelona, want ze arriveerde zondagmorgen rond de klok van 10:00 uur in Zuiderwoude. Omdat ze nog zo mooi was, hebben we haar geprobeerd optimaal te prepareren voor Perpignan met de 4e Nationaal als gevolg.

4e nationaal Perpignanedited

… Wordt vervolgd …