Op 10 juli werden de duiven van sector II gelost om 12 uur. De duiven kwamen vanuit het Zuid-Franse Tarbes. Dick Letter uit Den Oever was de winnaar. Hij hield Fred Kramer van zijn tweede overwinning af. Fred moest samen met Cees Ouwehand, zijn compagnon, genoegen nemen met de tweede prijs. Nummer drie was voor de sterke Comb. Blokker uit Den Helder. Henk Bos uit Purmerend had 5 prijzen van de 7 gezette duiven, waaronder twee kopprijzen: 27 en 29. De winnaar Letter uit Den Oever had vier duiven bij de eerste 100 in de sector en 11 prijzen van de 17 gezette duiven en dat op één van de langste afstanden. Rijken uit Heerjansdam had 100% prijs met 5 duiven mee, beginnend met 5, 39 en 89. Tot slot van sector II  had Van de Berg uit Spijkenissen 9 van de 12 prijzen. Hij begon met de prijzen 37, 51, 155 en 164.

 

De winnende liefhebber

De winnende liefhebber is Dick Letter, spelend onder R. Letter (zoon), uit Den Oever. Hij is  53 jaar en Rijksambtenaar. Dick kreeg de liefde voor de duiven mee van zijn vader. Hij begon met duiven van De Rooij uit Sprundel en opvangers. Hij speelde eerst het programma en werd  jaren achter elkaar Generaal kampioen. Vanaf het begin van deze eeuw is Dick overgeschakeld naar de grote fond Zo’n acht tot tien jaar terug won hij al eens de Sectorvluchten vanuit Montauban en Bergerac. In de afdeling 6 Noord Holland werden al verschillende afdelingsoverwinningen behaald. Kortom Dick heeft de laatste 15 jaar bewezen dat hij bij de beste Marathonspelers van Noord Holland behoort. Bij zowel makkelijke als pittige marathonvluchten. En dat op één van de verste afstanden van de afdeling.

Op dit moment heeft hij de beschikking over ongeveer 20 meter hok, 5 met 12 bakken, 1 jonge duivenafdeling en een afdeling voor weduwduivinnen. Hij speelt met 100 vliegduiven en heeft 20 kweekkoppels.

Winnende Duif Amberedited

De winnende duif

De winnaar uit Den Oever kocht in 2012 een bon van de sterk spelende Marathonspeler uit Castricum, Cor Schermer. Van deze ZLU-topper had Dick al meerdere duiven op zijn hok. Deze keer kreeg hij ‘de  131.’ In haar afstamming zit ‘de Belarus’ aan vaderkant en ‘de NightHawk’ aan moederskant.  De 3-jarige winnende duivin kwam tot haar grootse overwinning op een jong van 5 dagen.  Het was haar eerste 1e jong van het seizoen! De zondag voor Tarbes werd ze weggebracht met ‘de denkbeeldige platte kar’ van de vereniging uit Edam en vloog ze 10 minuten los op haar haar hokgenoten. Met de motivatie zat het kennelijk wel goed. Motivatie is een belangrijk wapen van Dick: Het draait om motivatie, klasse, vorm en bovenal geluk. Want in 2013 en 2014 lukte het niet terwijl ik er alles aan deed.’ Het geluk blijkt ook uit het feit dat de winnares vorig jaar terugkeerde van een trainingsvlucht met een grote deuk in het borstbeen. Met een beetje pech was ze nooit meer op de overnachtfond gespeeld maar gelukkig was dat niet zo. ‘De 131’ is inmiddels vernoemd naar zijn jongste dochter Amber die tot op heden zich een beetje achtergesteld voelde, omdat er nog geen duif naar haar vernoemd was in tegenstelling tot andere familieleden.

 

Het seizoen

De duiven werden in februari gekoppeld. De opleervluchten waren in het begin van het seizoen de programmavluchten van de afdeling en vanaf de eerste fondvlucht werden ze opgeleerd met de club uit Edam naar Hank of Dussen op zondag. Het inspeelprogramma gebeurt op weduwschap. Dit jaar voor het eerst ook de eerste twee marathonvluchten. Daarna werden de duiven op het nest gezet naar de volgende fondvlucht. Op St. Vincent won Dick dit jaar de 4e nationaal St. Vincent.

De duiven worden gevoerd met gerst van de boer, Robaeys en Beijers. Naarmate er opgevoerd wordt krijgen de duiven minder gerst. Naast het voer krijgen de duiven schapenvet, B-Pure (biergist met vitaminen) van Versele Laga en snoepzaad. In het najaar krijgen de duiven een paratyphus-kuur, in het voorjaar de verplichte enting en dan ook nog een geelkuur, voordat het seizoen begint.

 

Tot Slot

De duivensport beleeft Dick Achter het huis. Zijn vrouw helpt bij het loslaten van de duiven, als Dick nog op zijn werk zit. Buiten zijn eigen kwekers heeft Dick ook de kwekers van Fred van Pareen uit Amsterdam in zijn kweekhok zitten. Dick geniet van het verzorgen van zijn duiven. Hij zegt hierover: ‘Het bezig zijn met dieren is heerlijk, ze zijn betrouwbaarder dan mensen!’

Dick nogmaals gefeliciteerd met je knappe overwinning op Tarbes !!! Een overwinning om nog jaren van na te genieten. Grote Klasse !!!