De enige klassieker op de middaglossing is Nationaal St. Vincent. De enige vlucht voor heel Nederland en de enige vlucht die nog over is van de klassiekers van vroeger: St. Vincent, Dax en Bergerac. Daarom geeft het nu nog meer een extra lading om deze klassieker te winnen. Cor de Heijde, de sympathieke bouwondernemer, uit Made wint in 2015, voor de tweede keer op rij deze klassieker. Een prestatie die extra mooi is, omdat de klassieker vorig jaar moeilijk was en dat jaar wat makkelijker. Als je op twee verschillende klassiekers twee keer achter elkaar de beste bent, dan ben je een topper en heb je een geweldig duivenbestand. Iets wat we zonder deze overwinning ook al wisten, maar het wordt wederom bevestigd. Cor de Heijde klokte zijn winnaar om 6:22 uur op een afstand van 998 km. Dit betekende een snelheid van 1.657 mpm. 37 mpm sneller dan nummer twee, Van Wezel uit Kaatsheuvel. Plaats drie was voor Klaas van der Graaff uit Arnemuiden. De comb. Zwiers-v.d. Goorbergh deed het met 10 mee goed. Ze hadden 8 prijsduiven en beginnen met de prijzen: 17, 27 en 72. Jac. Van de Bosch uit Hengstdijk haalde met 17 van de 40 een prima prijspercentage, maar de eerste drie duiven wekten meer opzien met plaats: 14, 19 en 29.

Hok van Cor de Heijdeedited

De winnaar

Cor de Heijde is een bekende in duivenland. Hij heeft veel vroege prijzen gewonnen en tientallen nationale top 10 prijzen. In 2012 won hij Bordeaux ZLU en vorig jaar, zoals gezegd, ook Nationaal St. Vincent. Veel andere liefhebbers spelen goed met zijn duiven, die overwegend afstammen van het Nederlandse Fondras bij uitstek: Aarden.

Cor is als zovele begonnen met duiven samen met zijn vader. In het geboortedorp van Cor waren in die tijd 130 duivenliefhebbers. In 1972 begon Cor zelfstandig met duiven te spelen. Er kwamen duiven van Piet Lazeroms, John Lambrechts en Jacques Tournier. Na twee jaar werd Cor al Generaal Kampioen en dat hield hij daarna nog zes jaar vol. Niet in zijn vereniging maar van de hele CC. In 1981 begon Cor met zijn eigen bouwonderneming. De duivensport kwam hierdoor op een laag pitje te staan. Dat duurde tien jaar. Daarna begon hij weer op te bouwen en werd de grote fond zijn specialiteit. Dit gebeurde met duiven van Piet Lazeroms en duiven van Henk en Piet de Weerd. Beiden schatbewaarders van het Aarden-ras.

Cor heeft als bouwondernemer mooie hokken. Twee hokken van 10 meter. Hierop zitten 70 bevlogen vliegduiven en 30 late jongen die later in het seizoen worden ingespeeld. Verder heeft Cor 20 kweekkoppels.

Kleine Blauwe Cor de Heijdeedited

De winnende duif

De winnaar van Nationaal St. Vincent is ‘De Kleine Blauwe.’ Een klein stevig doffertje, wat Cor graag ziet. Het is een laat jong van 2013. In 2014 is hij langzaamaan opgeleerd met de jongen en toen de baan op. Precies op tijd om aan het eind van het oude duivenseizoen nog naar Bergerac te kunnen. Hierop won hij gelijk de 105e prijs tegen 3.854 duiven. Dit jaar is hij opgeleerd en heeft hij als slot van de voorbereiding een aantal vluchten van 400 km gehad.

Deze doffer is een zoon van een doffer, wat een zoon is van twee topduiven: De La Creche en Geja. De La Creche won o.a. 28e nat. Soustons en 44e nat. St. Vincent en Geja won o.a. 3e nationaal Soustons. De moeder van ‘De Kleine Blauwe’ komt eveneens uit twee topduiven. Boemerang won o.a. 7e nat. St. Vincent en 8e nationaal Tarbes en was in 2010 Olympiadeduif. Boemerang stond tegen ‘de 624,’ die de 6e nationaal Dax won de 24e nationaal Tarbes. De moeder van ‘De Kleine Blauwe’ is van de Gebr. van de Kieboom. Met duivin is bij Cor samengekweekt.

 

De voorbereiding op het seizoen

De duiven zijn eind maart gekoppeld. De meeste vliegduiven hebben geen jong groot gebracht. De winnaar van St. Vincent ook niet. De duiven hebben 4 tot 5 invliegvluchten gehad en daarna minimaal 3 keer 400 km. Daarna nog een paar korte vluchten om in conditie te blijven.

Cor voert 4 vliegmengelingen door elkaar. Dit bevalt hem uitstekend. Elk voer heeft zijn goede kanten. Pinda’s voert hij ook maar niet veel. Iedere dag krijgen ze verder een mengsel van grit en snoepzaad en allerlei uit een emmer. Cor houdt het voor zichzelf simpel, zodat hij tijd heeft om zijn duiven te observeren en van de duiven te genieten. Daar gaat het allemaal uiteindelijk om … … genieten.

De duiven worden gezond gehouden met medicatie van Henk de Weerd. Dit gebeurt allemaal voor het seizoen. De duiven moeten tiptop zijn, anders lukt het zowiezo niet. Dan ben je kansloos.

Cor de Heijde en Bert van Beekedited

Tot Slot

Cor aan het woord: ‘Duivensport is voor mij puur een hobby waarin ik me intens kan uitleven, ik heb een redelijk druk bestaan en als ik bij mijn duiven ben, kan ik daar  intens  van genieten zonder het nog over de prestaties te hebben. In gedachten ben ik altijd bezig hoe ik mijn ras kan verbeteren. Zo ben ik nu al bezig welke duiven ik volgend jaar met elkaar wil koppelen, welke eigenschappen ik wil verbeteren en hoe ik kwalitatief nog betere duiven zou kunnen kweken.’

‘Ik heb een stel fantastische vrienden, waarmee ik soms samenkweek of duiven uitwissel, bij ons gaat dat altijd zonder geld of verplichtingen, echte vrienden die er staan als het echt nodig. Twee keer in mijn leven het ik dat ondervonden, nadat mijn duiven gestolen waren, veel mensen die ikzelf aan duiven heb geholpen stonden de volgende dag op de stoep en boden het beste aan wat ze hadden, dat is duivensport die bij mij past!’ Ook mijn trouwe maatje Bert van Beek hoort daarbij.

Cor gaat verder: ‘Als een duif zich heel vroeg meldt, zoals afgelopen week dan ik besef wat een strijd dit beestje geleverd heeft om zich los te maken uit de massa en hoe bijzonder het eigenlijk is. Dan raakt  me dat diep en zit ik het liefst een tijdje alleen in het hok te genieten. De mediahype die daarna over je heen komt is heel  leuk en het hoort erbij maar de duif meerdere malen bekijken en betastten om te voelen wat het met het beestje heeft gedaan heeft toch mijn voorkeur.’ Geweldig dat zo’n groot kampioen zo’n echte liefhebber is.

Tot slot een mooie anekdote van de dag van de nationale overwinning, Cor: ‘Mijn kinderen en kleinkinderen kwamen zonder mij iets te laten weten, om 5 uur bij ons om te eten. Ze hadden zelf t-shirts gemaakt met daarop de tekst ‘Opa is kampioen’ en zo zaten we met het hele gezin aan tafel te eten … … heel mooi en bijzonder leuk!!!’

‘Zeker wil ik mijn dank uitspreken aan mijn trouwe maatje Bert. Hij zorgt voor alle andere zaken zoals voer halen duiven inkorven, prijsuitreikingen etc. Dank voor je steun.’

Cor nogmaals gefeliciteerd. Nu de drukte omtrent de overwinning voorbij is, geniet nog maar lekker na van de overwinning. Samen met ‘De Kleine Blauwe.’

 

jaco-handtekening