Vorige week heeft u kennis kunnen maken met een duivenfamilie uit het Belgische Geel. Een duivenfamilie die een hok heeft voor de snelheidsvluchten en een hok voor de zware fond. We hebben het in de reeks artikels die uiteindelijk één reportage vormen over de marathonduiven. Vorige week heeft u kunnen lezen hoe de combinaties zijn opgebouwd, wat de eerste marathonduiven waren, die aangeschaft waren in de tweede helft van het vorig decennium. U heeft wat kampioenschappen kunnen lezen. Dit keer komen er andere onderwerpen aan het licht. Lees gerust lekker verder … Carlo heeft genoeg te vertellen en daar kunt u nu verder van gaan genieten …

 

De voorbereiding op het seizoen

De marathonploeg bestaat uit 22 weduwnaars (2 jaarse en ouder) en 10 duivinnen (2 jaarse en ouder), aangevuld met 50 jaarlingen. De weduwnaars en kwekers zijn begin maart gekoppeld. De eieren van de kwekers worden onder de weduwnaars gelegd en zij brengen deze groot. Enkel van de beste weduwnaars worden jongen aangehouden. Als de jongen ongeveer 16 dagen oud zijn, gaat de duivin met de jongen van het hok en zitten de doffers op weduwschap. Jaarlingen worden gescheiden en daarna opgeleerd tot 550km en zo gekoppeld dat ze beide marathonvluchten die ze voor de kiezen krijgen op 10 dagen broeden zitten. Deze vluchten zijn de Internationale Marathonvluchten vanuit Agen of Narbonne … in ieder geval ochtendlossingen. Jaarlingen worden in februari 2 x 6 dagen en nachten in verzendingsmanden geplaatst. Dit om te leren eten en zeker drinken in de mand. Voorheen hadden de jaarlingen moeite met de eerste vlucht met twee nachten mand. Dit was een dagfondvlucht van rond de 500 km. Er was in de aanloopperiode van het marathonseizoen geen kortere vlucht met twee nachten mand. Ze kwamen dorstig thuis dit behoord nu tot het verleden. Nadat de duiven dit leermoment in februari hadden gehad ging dit vele malen beter.

Wat vliegen de jonge duiven bij jullie? Carlo: ‘Jonge duiven doen in de zomermaanden een aantal vluchten van zo’n 120 km. Voor sommige is dat drie keer, voor de oudere tot zes keer.’ Hoe ziet het opleerprogramma van de oude duiven eruit? De man uit Geel: ‘De oude vliegen de volgende opleervluchten: éénmaal 120 km, tweemaal 225 km, één of tweemaal 385 km en één keer 500 km. Daarna kunnen ze alle afstanden aan. Tijdens het marathonseizoen worden de vluchten gespeeld met minstens 3 weken rust tussen grote vluchten. Wel worden de duiven het weekeinde voor de inkorving ingemand voor een trainingsvlucht van 120km met de vereniging. De forme op het hok komt vaak als het in de zomer warmer wordt. Het hok warmt dan goed op en de duiven gedijen daar het beste op.’ De afstanden van de verschillende Internationale vluchten zijn voor de comb. Binnemans-van de Weyer:

Agen               842 km

Marseille         899 km

Narbonne        905 km

St Vincent      958 km

Pau                  961 km

Perpignan        964 km

Barcelona      1106 km

100 km korter als ons in het hartje van Nederland, maar toch ook verder dan Zuid Limburg en Zeeuws Vlaanderen. Kortom deze vluchten zijn nog steeds niet naast de deur.

 

Kampioenschappen in 2014

De Molse Fondclub is het tweede grootste inkorf lokaal provincie Antwerpen

2e Internationale Supercup Molse Fondclub

3e Kampioen Marathon oude Molse Fondclub

3e Kampioen Marathon jaarlingen Molse Fondclub

 

Het systeem

In het seizoen krijgen de duiven de eigen sportmengeling van Ronny van Tilburg uit Zondereigen. Naast het voer krijgen de duiven met regelmaat Aminozuren in het water en Edelolie met Conditiepoeder over het voer. Verder krijgen de duiven wat producten van veearts Vincent Schroeder uit Bilzen, maar ook Clineetril van BCS. Wat doet u aan medische begeleiding? Carlo: ‘Duiven worden alle in het najaar behandelt met Trimazine 30% tegen parathypus. Verder krijgen ze in januari een enting tegen paramyxo en herpes. Dit gebeurt tegelijk. Tijdens het broeden krijgen de duiven een geelkeur met tricho groen. Als de duiven niet gezond ogen, wordt veearts Schroeder bezocht anders niet.’

 

Kampioenschappen in 2015

Gouden Vleugel winnaar Brugse Barcelonaclub

Zilveren Euro Daimond Pigeon Ranking 2015

1ste Euro Daimond Pigeon Barcelona 2015

2e Marathon Antwerpen Flyingclub

1e  Internationale Supercup Molse Fondclub

1e Kampioen Marathon oude Molse Fondclub

3e Kampioen Marathon jaarlingen Molse Fondclub

1e Asduif Marathon oude Molse Fondclub

2e Asduif Marathon oude Molse Fondclub

Stamboom 188

De Barcelona-topper van 2015

De Barcelona-topper van 2015 was een duivin, die sinds Barcelona 2015 ‘De Golden Barcelona’ genoemd. Zo won op Barcelona 2015 de volgende titels:

Winnares Gouden Vleugel 2015 Brugse Barcelonaclub

Zilveren Euro Daimond Pigeon 2015

1e  Euro Daimond Pigeon Barcelona 2015

3e prijs Nationaal 7791 duiven Barcelona 2015

2e prijs Nationaal duivinnen 2037 duiven Barcelona 2015

10e prijs Internationaal 19.089 duiven Barcelona 2015

6e prijs Internationaal duivinnen 5.244 duiven Barcelona 2015

1 prijs Provinciaal Antwerpen 987 duiven Barcelona 2015

De vader van deze duif komt van Frans Belleter uit het Noordbrabantse Nispen. Hij is een zoon van ‘El Bandito’ die o.a. 17e nationaal Pau en de 28e nationaal Irun won. De duivin die op ‘El Bandito’ stond was een volle zus van zijn eigen moeder. Een prachtige lijnenteelt naar de superkweker en –vlieger ‘De Dagfonter’ van Marinus van Loon. De moeder van de ‘Golden Barcelona’ komt van Peter Wustmand en is een dochter van ‘De Fondman.’ Deze doffer won o.a. een 6e nationaal Brive en een 1e nationaal Bergerac. Hij stond tegen een ingeteelde dochter van ‘Pit,’ een geweldige vlieger die in groot verband Asduif werd en op Mont de Marsan de auto won.

… wordt vervolgd …