In sector II werd Cahors gevlogen. Dit was eigenlijk een ochtendlossing. Door slechte weersomstandigheden in Cahors en directe omgeving moest het een middaglossing worden. De winnaar van deze vlucht werd Bob Jansen uit Bergambacht. Hij klokte zijn duif om 9.12 uur op een afstand van 896 km. Dit was goed voor 1.072 mpm en hij versloeg daarmee Dirk Pals uit Bovenkerk met 32 mpm. Nummer drie was Batenburg-van de Merwe uit Klaaswaal. Zij hadden 7 duiven bij de eerste 50 nationaal. Verder hadden ze 47 prijzen van de 114 gezette duiven dat op zo’n aantal niet gek is. Groenendijk uit Sommelsdijk had 9 prijzen van de 12 gezette duiven, met twee duiven bij de eerste 90 nationaal tegen ruim 5.200 duiven.

Hoewel hij ze dolgraag ziet aankomen, was  de 66-jarige Bob net bij zijn kwekers toen La Primera arriveerde. Toen hij zag dat er een duif was geland, dacht hij heel even dat het er een van Duffel was, wat helemaal niet kon want dan had die 90km in minder dan een half uur afgelegd. Vervolgens drong het eindelijk tot hem door dat het een duif van Cahors was en dus een hele vroege.

Het Hokedited

De winnaar

Bob Jansen uit Bergambacht is eigenaar van een ICT-bedrijf. Hij is nu nog adviseur bij een aantal bedrijven. Z’n vader had ook al duiven. Zo werd hij op de gebruikelijke manier met de duivenbacil besmet. Hij was toen een jaar of 6. Van de duiven van toen weet Bob geen ras of afkomst. Na verlaten van het huis op18 jarige leeftijd lange tijd geen duiven meer gehad en in 1977 opnieuw begonnen. Vanaf 1983 t/m 2005 heeft Bob in combinatie gevlogen. Sinds 2006 weer alleen bij zijn eigen huis.

Hij beschikt nu over een accommodatie van twee afdelingen van ca. 2.50m, elk voor vliegers, 2 afdelingen van ieder 1.50m, een voor vliegers en de ander voor jongen, 2 kweekhokjes van ieder 2,50 en 2 rennen van elk 3 m voor jongen en late jongen.

De huidige stam bestaat uit de volgende lijnen: Theelen via Brouwers, Grevenbicht, Kouters via Gebr. de Bruijn, Sliedrecht en een super kwekende zoon van de Boudewijn van Willy Looymans, Lierop.

De winnende duifedited

De winnende duif

De winnende duif is de 12-1639965. Zij draagt sinds zaterdag de naam La Primera. Ze werd ingemand op een jong van 4 dagen. Bob speelt uitsluitend nest.

Haar vader is een echte representant van zijn soort duiven: Theelen x Kouters. Die komt uit een zoon van zijn stamvader gekoppeld aan de moeder van de duif die bij Rik Ros in 2009 de 1e nationaal St Vincent vloog. Dit was een Kouters-duivin.

De moeder van La Primera heeft hij aangeschaft bij Henk en Boudewijn Geerink via internet. Zij is een dochter van een Hebberecht-doffer met een Arjan Beens duivin.

Vorig jaar won  La Primera, de kersverse winnares in Sector 2, een 200e prijs op de openingsvlucht van het seizoen uit Agen. Op de overnacht had ze verder nog geen potten gebroken, een paar staartprijzen. Wel won ze vorig jaar een 1e prijs van Moeskroen (ca. 170 km) van 371 duiven met een snelheid van 2.036 meter. Ze is blijkbaar erg goed in het vliegen langs de kortst mogelijke weg.

 

Dit seizoen

Dit jaar is er inclusief jaarlingen en late jongen gestart met ongeveer 100 vliegduiven. Daarnaast 20 kweekkoppels. De kwekers zijn half  januari gekoppeld en de vliegers moesten tot 20 maart geduld hebben. De winnende duif  heeft geen jongen groot gebracht

De duiven zijn gewoon opgeleerd via het verenigingsprogramma tot anderhalve week voor de inkorving Cahors. Ze worden een paar dagen voor de inkorving altijd nog een keer weggebracht. Dan laat Jansen ze stuk voor stuk los. Kunnen ze nog een keer nadenken, vindt hij.

 

De verzorging en begeleiding

De duiven krijgen voer van Patagoon en Beyers en een paar dagen voor inkorving Energy Plus van Versele Laga, dit is energierijk en vet voer. Daarnaast dagelijks een paar handen allerhande bestaande uit snoepzaad, hennep, P40, Tovo en veel grit. Af en toe wat pinda’s

Na zware vluchten geeft Bob bij thuiskomst eiwitisolaat over het voer en elektrolyten in het drinkwater. Op zondag Ropa-B over het voer en GSE in het drinkwater en op maandag Reiger. Tot dit jaar maakte hij ook altijd nog brandnetelthee, maar hij is wat luier geworden.

Aan medische begeleiding doet hij nagenoeg niets, behalve als het strikt nodig is, gaat hij met een zieke duif naar de dierenarts. Inmiddels is het al weer een paar jaar geleden dat hij bij een duivendokter geweest is. Bob was van plan voor het begin van de marathonvluchten eens een controle te laten doen maar dat is er niet van gekomen.

Hij is er van overtuigd dat als je te veel loopt te knoeien met antibiotica op den duur je duiven steeds gevoeliger worden voor allerlei ziektes. De sterkste bacteriën blijven over en de dosering moet steeds verder omhoog. Verwijdering van zwakke en zieke exemplaren is volgens hem de beste weg.

 

Duivensportbeleving

De duivensport is zijn belangrijkste hobby waar hij veel van zijn vrije tijd aan besteed. Het is echter nog wel steeds een hobby. Lukt het eens niet … dan stapt hij daar snel overheen.

Alles is eigenlijk mooi aan de duivensport. Het zijn huisdieren waarmee je kweekt en meedoet aan wedstrijden, als je het leuk vindt, kun je mee doen aan tentoonstellingen, je kunt het doen van je 9e tot je 90e  en niets is mooier dan’s-morgens vroeg in alle stilte een duif te zien aankomen die weer dolgraag thuis wil zijn.

 

 

Tot slot  …

…. vindt hij het onbegrijpelijk dat een paar Kuststrook bestuurders 13 verenigingen waarvan de leden unaniem weg willen via de rechter probeert vast te houden. Dan ben je toch wel erg ver afgedwaald van wat je als bestuurder geacht wordt te doen: handelen in het belang van je leden. Dat dit vervolgens ook nog consequenties heeft voor ruim 2000 leden van afdeling 5 maakt het alleen nog maar schrijnender. Hij hoopt dat deze soap in het najaar op een fatsoenlijke manier wordt opgelost en dat de rechter dat niet op formele gronden voor die tijd verhindert.

Bob, Cor en ik willen je nogmaals feliciteren met deze mooie overwinning !!!

 

©c.u.

jaco-handtekening